mhm, ale niestety mężczyznę poznaje się nie po tym jak zaczyna ale jak kończytaharii pisze:rbit się nam jąkaś zaczął? ;)
makro szkłem powiększalnikowym
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
Jasiek Matacz
- -#

może i zaczął się jąkać, ale przynajmniej błędów nie robi.taharii pisze:rbit się nam jąkaś zaczął? ;)
musisz mi wyjaśnić co jest w tym takiego śmiesznego i co ma do kończenia fakt, że silnik forum dwa razy opublikował ten sam wpis.Jasiek Matacz pisze:mhm, ale niestety mężczyznę poznaje się nie po tym jak zaczyna ale jak kończy
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
Jasiek Matacz
- -#

Ja używam powiększalnikowych obiektywów do skanowania negatywów za pomocą lustrzanki cyfrowej podłączonej do powiększalnika. Efekt tej optyki jest na pewno lepszy od optyki Canona, nawet z seri L ale należy pamiętać o tym co zawsze czyli , żeby nie wpadało tam jakieś niepotrzebne boczne światło itp.
Te obiektywy nie cierpią np. na dystorsje, przesadne winietowanie itp. (Rodenstock).
No i dobrze je oczywiście do połowy przymknąć jak zależy nam na ostrości.
Jeśli zależy nam na nieostrościach w tle o które w fotografii makro i tak nie trudno to lepsze mogą być zwykłe obiektywy na miechu lub pierścieniu lub nawet gumie od przegubu samochodowego:
https://www.facebook.com/PrzemekNamieci ... =3&theater
Te obiektywy nie cierpią np. na dystorsje, przesadne winietowanie itp. (Rodenstock).
No i dobrze je oczywiście do połowy przymknąć jak zależy nam na ostrości.
Jeśli zależy nam na nieostrościach w tle o które w fotografii makro i tak nie trudno to lepsze mogą być zwykłe obiektywy na miechu lub pierścieniu lub nawet gumie od przegubu samochodowego:
https://www.facebook.com/PrzemekNamieci ... =3&theater
namiecinscy.pl
Samozwańczy Król Sztuki
Samozwańczy Król Sztuki