Magnifax 4 ostrość

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
The way I am
-#
Kontakt:

Magnifax 4 ostrość

Post autor: The way I am »

Kolega rbit9n poinformował mnie że ostrość w magnifax 4 można ustawić w następujący sposób :

Wsuwamy kareteke do powiekszalnika do momentu kiedy poczujemy drobny uskok. Powinny pokazać się dwie pionowe linie. Ustawiamy ostrość i otrzymujemy ja kiedy dwie linie zejda się razem w jednolitą cienką linie.

Zrobiłem odbitke na próbce i w rzeczywistości wygląda tak jak na zdjęciu, czyli kompletnie nie ostre.

Co może być przyczyną tego że zdjęcie jest nie ostre, mimo tego, że ostrości została ustawiona idealnie? ObrazekObrazekObrazek

Dzięki,

Dzieki,

-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Magnifax 4 ostrość

Post autor: rbit9n »

to akurat Imperitus Cię poinformował. ja jestem dość sceptyczny odnośnie tego sposobu, bo miałem opemusa w którym coś musiało być krzywe i mimo, że była cienka kreska na dalmierzu, czy jak to zwać, to be obraz był nieostry.

po stronie negatywu wystarczy odchył ułamka milimetra i już nie ustawisz ostrości. więc wystarczy, że szczelina nie leży w płaszczyźnie negatywu i już.

aha, masz ramki, szybki? na bank oryginalne?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
mrek
-#

Magnifax 4 ostrość

Post autor: mrek »

A ten dalmierz w karetce to można regulować do płaszczyzny negatywu. Dość niewygodnie bo trzeba wsuwać, wysuwać ale można. Tam są zalane lakierem śrubki. Jeśli są zalane to najpierw upewnij się czy masz oryginalne szybki/ramki.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Magnifax 4 ostrość

Post autor: rbit9n »

no, ale żeby dokładnie ustawić tę szparę, trzeba by mieć lupkę. lub sokole oko.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Magnifax 4 ostrość

Post autor: Imperitus »

The way I am, Tylko podałem Ci że jest taka możliwość, u mnie działa idealnie- widocznie u Ciebie dalmierz się rozregulował. Masz ramki normalne czy bezszybkowe? Poza tym, po co robiłeś odbitkę jeśli widziałeś że zdjęcie jest nieostre?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Magnifax 4 ostrość

Post autor: J.A. »

Ja miałem fabrycznie nowe, O5 i M3a. W obu działał idealnie.
Jeżeli nie działa to:
1. Są nieoryginalne ramki bezszybkowe. Szybki można wymieniać i mogą mieć inną grubość, nie wpływa to na ostrość.
2. Ktoś majstrował przy tym dalmierzu, albo „sam” się rozregulował.
3. Film jest włożony do karetki emulsją do góry, a powinien być emulsją do dołu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
The way I am
-#
Kontakt:

Magnifax 4 ostrość

mrek pisze:A ten dalmierz w karetce to można regulować do płaszczyzny negatywu. Dość niewygodnie bo trzeba wsuwać, wysuwać ale można. Tam są zalane lakierem śrubki. Jeśli są zalane to najpierw upewnij się czy masz oryginalne szybki/ramki.
Całość to oryginał, każda część jest z kompletu i posiada pudełko.
rbit9n pisze:no, ale żeby dokładnie ustawić tę szparę, trzeba by mieć lupkę. lub sokole oko.
Dokładnie, nie te lata...
Imperitus pisze:The way I am, Tylko podałem Ci że jest taka możliwość, u mnie działa idealnie- widocznie u Ciebie dalmierz się rozregulował. Masz ramki normalne czy bezszybkowe? Poza tym, po co robiłeś odbitkę jeśli widziałeś że zdjęcie jest nieostre?
Tak tak zgadza się, najprawdopodobniej jest rozreguliwany, przedstawiony lub uszkodzony.

Próbka zrobiona w celu informacyjnym..
J.A. pisze:Ja miałem fabrycznie nowe, O5 i M3a. W obu działał idealnie.
Jeżeli nie działa to:
1. Są nieoryginalne ramki bezszybkowe. Szybki można wymieniać i mogą mieć inną grubość, nie wpływa to na ostrość.
2. Ktoś majstrował przy tym dalmierzu, albo „sam” się rozregulował.
3. Film jest włożony do karetki emulsją do góry, a powinien być emulsją do dołu.
Najprawdopodobniej dalmierz jest przedstawiony lub ma zły kąt nachylenia tak jak napisał mrek . Postaram się to naprawić, mimo tego, że raczej nie będę korzystał z tej opcji.

Dzięki,

Dzieki,

-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org
Awatar użytkownika
mrek
-#

Magnifax 4 ostrość

Post autor: mrek »

The way I am pisze: 16 mar 2019, 16:32 rbit9n pisze:

Znam to.
Więc jak pożyczysz od kogoś lupkę aby ustawić dalmierz to już jej z ręki nie wypuścisz. Taka to wygoda, a koszt używanej do 100 zł.
A co do lat, to więcej zachodu z celownikami w aparatach jeśli stare, analogowe i nie mają korekcji dioptrii. To jest mordęga. Ale się nie poddajemy.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
The way I am
-#
Kontakt:

Magnifax 4 ostrość

mrek pisze:
The way I am pisze: 16 mar 2019, 16:32 rbit9n pisze:

Znam to.
Więc jak pożyczysz od kogoś lupkę aby ustawić dalmierz to już jej z ręki nie wypuścisz. Taka to wygoda, a koszt używanej do 100 zł.
A co do lat, to więcej zachodu z celownikami w aparatach jeśli stare, analogowe i nie mają korekcji dioptrii. To jest mordęga. Ale się nie poddajemy.
Ja mam swoją lupke. Kompletuje drugą ciemnie dla córki.

Dzięki,

Dzieki,

www.myphotoart.org
ODPOWIEDZ