mrek pisze:A ten dalmierz w karetce to można regulować do płaszczyzny negatywu. Dość niewygodnie bo trzeba wsuwać, wysuwać ale można. Tam są zalane lakierem śrubki. Jeśli są zalane to najpierw upewnij się czy masz oryginalne szybki/ramki.
Całość to oryginał, każda część jest z kompletu i posiada pudełko.
rbit9n pisze:no, ale żeby dokładnie ustawić tę szparę, trzeba by mieć lupkę. lub sokole oko.
Dokładnie, nie te lata...
Imperitus pisze:The way I am, Tylko podałem Ci że jest taka możliwość, u mnie działa idealnie- widocznie u Ciebie dalmierz się rozregulował. Masz ramki normalne czy bezszybkowe? Poza tym, po co robiłeś odbitkę jeśli widziałeś że zdjęcie jest nieostre?
Tak tak zgadza się, najprawdopodobniej jest rozreguliwany, przedstawiony lub uszkodzony.
Próbka zrobiona w celu informacyjnym..
J.A. pisze:Ja miałem fabrycznie nowe, O5 i M3a. W obu działał idealnie.
Jeżeli nie działa to:
1. Są nieoryginalne ramki bezszybkowe. Szybki można wymieniać i mogą mieć inną grubość, nie wpływa to na ostrość.
2. Ktoś majstrował przy tym dalmierzu, albo „sam” się rozregulował.
3. Film jest włożony do karetki emulsją do góry, a powinien być emulsją do dołu.
Najprawdopodobniej dalmierz jest przedstawiony lub ma zły kąt nachylenia tak jak napisał mrek . Postaram się to naprawić, mimo tego, że raczej nie będę korzystał z tej opcji.
Dzięki,