M39?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
M39?
Witam
Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o wykonywanie odbitek. Właśnie kompletuje sprzęt ciemniowy i natknąłem się na mały problem.
Posiadam powiększalnik Opemus 6 z obiektywem Anaret 80mm więc postanowiłem zakupić jakąś 50-tke. Byłem przekonany, że Anaret jest mocowany na gwint M39 więc znalazłem obiektyk (Rodenstock Rogonar), który w opisie miał, że także posiada mocowanie na gwint M39. NIestety okazało się, że jego gwint jest większy niż zamocowanego Anareta. Teraz pytanie brzmi, czy to mój błąd, błąd opisu i czy jest jednek opcja użycia tego obiektywu w moim powiększalniku?
Z góry dziękuję za pomoc.
Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o wykonywanie odbitek. Właśnie kompletuje sprzęt ciemniowy i natknąłem się na mały problem.
Posiadam powiększalnik Opemus 6 z obiektywem Anaret 80mm więc postanowiłem zakupić jakąś 50-tke. Byłem przekonany, że Anaret jest mocowany na gwint M39 więc znalazłem obiektyk (Rodenstock Rogonar), który w opisie miał, że także posiada mocowanie na gwint M39. NIestety okazało się, że jego gwint jest większy niż zamocowanego Anareta. Teraz pytanie brzmi, czy to mój błąd, błąd opisu i czy jest jednek opcja użycia tego obiektywu w moim powiększalniku?
Z góry dziękuję za pomoc.
- technik219
- -#
M39?
Aw Twwojej miseczce do mocowania obiektywu do powiększalnika nie ma pierścienia redukcyjnego? Obejrzyj ją dokładnie.
Lux mea lex
M39?
Nie musisz niczego nabywać, tylko wykręcić z miseczki pierścień redukcyjny M39/M23 i w jego miejsce wkręcić obiektyw.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
M39?
Oczywiście jeżeli Opemus ma miseczkę z 6, bo jeżeli ktoś założył ze starszego modelu, to redukcji może nie być.Niemniej generalnie do 6 szła miseczka z redukcją.I tak przy okazji, żeby wyostrzyć z 50 w całym zakresie to miseczkę trzeba odwrócić - wklęsłą stroną w strzonę negatywu.
M39?
a czy przypadkiem miska do opemusa 6 nie miała większej średnicy zewnętrznej niż miski do starszych modeli?
w każdym razie, jeśli zewnętrzna średnica wynosi 7,76 cm, to mam taką nieużywaną. to jest od magnifaksa chyba, ale powinna pasować, myślę.
w każdym razie, jeśli zewnętrzna średnica wynosi 7,76 cm, to mam taką nieużywaną. to jest od magnifaksa chyba, ale powinna pasować, myślę.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
M39?
Opemus 6 i Magnifax 4 mają takie same średnice miseczek. W O5 jest węższa.
M39?
Tak, widać. Te dwie dziurki służą do włożenia klucza. Widać już ktoś używał w tym celu nożyczek, albo może suwmiarki.
Ale skoro sobie poradziłeś to i moje pytanie było poniewczasie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
M39?
W tym pierścieniu jest jedna dziurka. Nagwintowana i zaślepiona wkrętem.
_________________________________________________________________________________