Niebawem przeprowadzę zajęcia z dziećmi w technice zwanej lumen print. Nie bawiłem się tym wcześniej a w necie jest o tym nie wiele ( po polsku ).
Proszę więc o pomoc, robiących coś takiego. Chodzi mi o samo wywoływanie obrazu. Czy po zdjęciu ze słońca moczymy w wywoływaczu i ile czasu i czy ten co posiadam jest odpowiedni. To samo tyczy się utrwalacza. Sam bym sprawdził metodą prób i błędów ale nie będę miał czasu na przeprowadzenie testowych odbitek, ponieważ zamówione towary przyjdą za późno.
Posiadam:
FOMA W14 Fenal ( Wywoływacz pozytywowy )
TETENAL SUPERFIX ( utrwalacz )
FOMASPEED VARIANT III 12,7x17,8/25-312 matowy ( papier b/w )
Z góry dziękuję
Lumen Print
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
witaj!
nie moczysz odbitki w wywoływaczu, tylko w samym utrwalaczu. kontakt z wywojką spowoduje, że papier cały poczernieje. pamiętaj TYLKO UTRWALACZ.
pozdrawiam!
nie moczysz odbitki w wywoływaczu, tylko w samym utrwalaczu. kontakt z wywojką spowoduje, że papier cały poczernieje. pamiętaj TYLKO UTRWALACZ.
pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
tu masz linka do ang strony....
http://www.alternativephotography.com/w ... men-prints
nigdy nie robiłem tego ale w skrócie chodzi oto
bierzesz kwiatuszka(bądź przedmiot) dajesz na przeterminowany pepier, czas naświetlania od 30 do 4-5h....po czym wkładasz odrazu do UTRWALACZA(pomijając wywoływanie) no i płukanie koncowe
niestety w takich rzeczach doświadczenie jest przydatne zanim się zamierza zrobić z tego zajęcia, ale grupa dzieciaków może stać się idealnym poligonem na zdobycie wprawy, w końcu kiedyś musi być ten pierwszy raz
http://www.alternativephotography.com/w ... men-prints
nigdy nie robiłem tego ale w skrócie chodzi oto
bierzesz kwiatuszka(bądź przedmiot) dajesz na przeterminowany pepier, czas naświetlania od 30 do 4-5h....po czym wkładasz odrazu do UTRWALACZA(pomijając wywoływanie) no i płukanie koncowe
niestety w takich rzeczach doświadczenie jest przydatne zanim się zamierza zrobić z tego zajęcia, ale grupa dzieciaków może stać się idealnym poligonem na zdobycie wprawy, w końcu kiedyś musi być ten pierwszy raz
Cześć, kiedyś bawiłem się trochę w lumen i mogę dać Ci trochę wskazówek:
-przedmiot który położysz na papierze musi być do niego dociśnięty, np. rośliny itd. trzeba docisnąć kawałkiem szyby bo inaczej dostaniesz niewyraźny rozmyty obraz
- czas naświetlania trzeba dobrać indywidualnie do papieru i pogody, ja naświetlałem od ok 30min do 2 h ale może się to różnić dla innego materiału. W każdym razie widać jak papier dostaje coraz intensywniejszego koloru ( pamiętam że Foton i Wephota robiły się fioletowe ale papiery mogą reagować też innym kolorem ).
-Pamiętaj że po włożeniu do utrwalacza obraz straci na intensywności więc musi być dość obficie naświetlony, ale też bez przesady.
Jeżeli możesz to poświęć wcześniej z dwie godziny czasu na próbę, będziesz wiedział jak się do tego zabrać. Pozdrawiam i życzę powodzenia:)
-przedmiot który położysz na papierze musi być do niego dociśnięty, np. rośliny itd. trzeba docisnąć kawałkiem szyby bo inaczej dostaniesz niewyraźny rozmyty obraz
- czas naświetlania trzeba dobrać indywidualnie do papieru i pogody, ja naświetlałem od ok 30min do 2 h ale może się to różnić dla innego materiału. W każdym razie widać jak papier dostaje coraz intensywniejszego koloru ( pamiętam że Foton i Wephota robiły się fioletowe ale papiery mogą reagować też innym kolorem ).
-Pamiętaj że po włożeniu do utrwalacza obraz straci na intensywności więc musi być dość obficie naświetlony, ale też bez przesady.
Jeżeli możesz to poświęć wcześniej z dwie godziny czasu na próbę, będziesz wiedział jak się do tego zabrać. Pozdrawiam i życzę powodzenia:)
http://dailyworkprints.blogspot.com/
Warunki pogodowe zmuszają mnie do zadania kolejnego pytania. Ostatnio jest mało słońca i ogólnie jest szaro. Co zrobić jeśli będzie padać Zwykła żarówka naświetli mi papier ? Może dla was są to głupie pytania ale bede musiał improwizować bo zdaje mi się ze nie będę miał czasu na próby. No i jak długo w utrwalaczu trzymać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jak masz improwizować to sobie odpuść. Coś na pewno pójdzie nie tak!puszek21 pisze: ...Może dla was są to głupie pytania ale bede musiał improwizować bo zdaje mi się ze nie będę miał czasu na próby...
Być może jestem staromodny, ale nie rozumiem dzisiejszego podejścia. Ktoś, kto nie ma bladego pojęcia o problemie chce go pokazywać i uczyć innych. Dla mnie to absurd. Fajnie, że zajmujesz się dzieciakami ale w ten sposób możesz je tylko zrazić. Lepiej pokaż im jak robić coś co już potrafisz.
REVUEFLEX SDI/Minolta 500si/Lubitel166
Ja nie rozumiem twojego podejścia. Zamiast się wymądrzać napisałbyś coś mądrego ułatwiając mi tym samym zadanie, po to jest to forum.
Druga sprawa to widzę, że muszę się wytłumaczyć aby uniknąć kolejnych głupich komentarzy, które spamują wątek. Nie zamierzam uczyć dzieci fotografii alternatywnej. Nadarzyła się okazja do zrobienia zajęć z dziećmi, z którymi pracuję na co dzień o fotografii otworkowej, na której się znam. Do grupy doszłu przedszkolaki i dla nich pomyślałem o lumen print. Materiały które zamówiłem na fotografię otworkową chcę wykorzystać do lumen, a że wcześniej tego nie robiłem pytam o szczegóły.
Druga sprawa to widzę, że muszę się wytłumaczyć aby uniknąć kolejnych głupich komentarzy, które spamują wątek. Nie zamierzam uczyć dzieci fotografii alternatywnej. Nadarzyła się okazja do zrobienia zajęć z dziećmi, z którymi pracuję na co dzień o fotografii otworkowej, na której się znam. Do grupy doszłu przedszkolaki i dla nich pomyślałem o lumen print. Materiały które zamówiłem na fotografię otworkową chcę wykorzystać do lumen, a że wcześniej tego nie robiłem pytam o szczegóły.