listki wielkoformatowe Fomy

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

listki wielkoformatowe Fomy

Post autor: ModusOperandi »

Zawsze myślałem, że trzymając kasetę w lewej dłoni a listek w prawej - oznaczenie emulsji (wycięcia) będą na listkach wyczuwalne po prawej dolnej stronie, co oznacza, że emulsja jest skierowana do góry zasuwki kasety, a więc w stronę przedniego standardu/obiektywu.

Dzisiaj przeczytałem instrukcję do fomy i lekko mnie przytkało. Zrozumiałem, że chyba jest dokładnie odwrotnie.

Jak to jest z wielkoformatowymi materiałami?
Jak rozpoznać stronę z emulsją - czyli tą, która powinna być skierowana ku górze w kasecie, co ustala ją w kierunku kadru?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Nie bardzo rozumiem Twój opis. Ja rozpoznawałem stronę emulsyjną tak: bierze się arkusik prawą ręką za prawy górny róg w taki sposób by trzymając go kciukiem i palcem środkowym wyczuwać jednocześnie palcem wskazującym karb na górnej krawędzi arkusika. W takim położeniu strona emulsyjna skierowana jest w kierunku trzymającego. A jak to włożysz do kasety (górą do góry, czy górą do dołu, to już Twoja sprawa). Zaraz, jak wkładasz wycięciem w dół i z prawej strony, to by było chyba odwrotnie niż ja opisałem? To znaczy, sorry, źle.
Obrazek

Ale to było dawno temu. Może od tego czasu coś się zmieniło?
Lux mea lex
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Wszystko się zgadza - tzn. dopiero rysunek mi uświadomił, że nie każdy ładuje kasetę w ten sam sposób. Dopiero rysunek, który zamieściłeś wszystko wyjaśnił.
Na rysunku listek jest ustawiony pionowo - w jego górnym prawym rogu widoczny jest karb.
Ponieważ przywykłem do trzymania listków poziomo - karb będzie wtedy wyczuwalny po prawej stronie w dolnym narożniku. To mnie trochę zmyliło i dlatego pojawiły się wątpliwości.
Technik219 - wątpliwości rozwiane - na szczęście ładuję listki prawidłowo.

PS: Nic się nie zmieniło od dawnych czasów.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

Metoda alternatywna- dotknąć częścią "pozakadrową" do ust i zobaczyć, która strona się przyklei- robię tak z małym obrazkiem podczas ładowania do kaset.
ODPOWIEDZ