Jest jeszcze dla mocowania Leica M Konica Hexar RF o czym chyba zapomnieliście...
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
A owszem, ale nie ma takiej potrzeby, do wymiennych obiektywów służą lustrzanki, a Hexar AF ma jedyny właściwy obiektyw w tego typu konstrukcji 35/2.0
Tutaj jest trochę o kompatybilności obiektywów
A ja tam nie mam uprzedzeń do niemieckiego sprzętu z tych lat- więcej: uwielbiam go. Rasa panów chciała mieć wszystko najlepsze i tak też było. Voigtländer Bessa to jeden z moich ulubionych, brakuje jeszcze Super Ikonty
Można.Imperitus pisze: ↑20 sie 2019, 09:19 Leici są śliczne ale ich użytkowników- zwłaszcza najnowszych wersji- uważam za kompletnych onanistów sprzętowych. Czerwone kółko budzi w człowieku obrzydliwego snoba. A tak w ogóle to najlepszym mechanicznym aparatem jest Exakta Varex IIb, o wyższości lustrzanki nad dalmierzem nie można dyskutować![]()
Nic co powstało w międzywojennych Niemczech, czyli w Narodowo Socjalistycznych Niemczech, nie ma źródła w chęci mieć wszystko najlepsze.Imperitus pisze: ↑21 sie 2019, 10:52A ja tam nie mam uprzedzeń do niemieckiego sprzętu z tych lat- więcej: uwielbiam go. Rasa panów chciała mieć wszystko najlepsze i tak też było. Voigtländer Bessa to jeden z moich ulubionych, brakuje jeszcze Super Ikonty![]()
O Leice nawet nie marzę, podobnie jak o Rolleiflexie![]()
Flektogon 35/2,8 to nie jest Twoim zdaniem porządny szeroki kąt? Jest jeszcze 20/2,8 ale ja takiego nie potrzebowałem. Nie bardzo rozumiem jak system z wymienną optyką Zeissa mógłby nie mieć porządnego szerokiego kąta jeśli może mieć taką ogniskową jaka się tylko zamarzy. Czy masz na myśli że cały układ nie będzie dostosowany idealnie pod tą konkretną ogniskową?
Szto Ty gawarisz towarisz?!
Nie, nieprawda, piszesz o wyższości dalmierzy nad lustrzankami:
[2]