Leica M4-P materiał uszczelniający pod klapką z tyłu.

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

Leica M4-P materiał uszczelniający pod klapką z tyłu.

Post autor: d.prowadzisz »

Czy w aparacie Leica M4-P pod klapką z tyłu powinien być materiał uszczelniający (aksamit)?

Pytam, bo mam tam całkowicie goło. Aparat nie zaświetla kliszy, nie widzę na negatywie żadnych smug. Pytam, bo widziałem dziś zdjęcia M4, która miała takie uszczelnienie.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Jeśli to Ci coś pomoże, moja M6 na spodzie klapki, równolegle do dolnej krawędzi, ma coś jakby nalepiony cieniutki paseczek taśmy izolacyjnej :) I to wszystko.

Nie jestem nawet pewien czy to było fabrycznie zrobione, ale podejrzewam że istnieje tylko po to żeby klapka nie ocierała materiału korpusu.
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

U mnie jest goło, ale wesoło, bo nic nie zaświetla więc chyba tak zostawię. Końcem sezonu wyślę ją na regulację, smarowanie i czyszczenie, to może zlecę, żeby tam coś przy okazji wkleili.

Gdzie można wysłać w Polsce do serwisu aparat Leica? Kto się na tym zna najlepiej?
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

d.prowadzisz pisze: Gdzie można wysłać w Polsce do serwisu aparat Leica? Kto się na tym zna najlepiej?
Ja bym się nie krępował wybrać na Krakowską - zostawiłem tam kiedyś Leicę II do przesmarowania i sprawdzenia i byłem bardzo zadowolony, zarówno ze sposobu w jaki sprawa została rozwiązana jak i sympatycznej pogawędki. :)
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

Dzięki :)
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Ja tak trochę podepnę się pod temat.
O dłuższego czasu przymierzam się do dalmierza. M-4p bardzo mi się podoba, ale cięgle nie mam przekonania do konstrukcji takich aparatów. Chodzi mi głównie o mechanizm dalmierza. Czy taki dalmierz pod wpływem wstrząsów nie rozstraja się?
Czy taka leica m4 jest w pełni serwisowywalna, czy to naprawdę aparat na dłuugie lata? Czytałem, że w leice CL coś tam blaknie w dalmierzu z czasem i słabo widać obrazy czy seria M tez jest na to uczulona?
Ufff dużo pytań dużo chaosu czyli fotograf wrócił z nocnych zdjęć i przemyśleń :)
Awatar użytkownika
dejnekas
-#
Kontakt:

Post autor: dejnekas »

d.prowadzisz pisze: Gdzie można wysłać w Polsce do serwisu aparat Leica? Kto się na tym zna najlepiej?
Zastanów się czy do serwisu leica w Niemczech nie wysłać. Może i drożej ale chyba będa mieć oryginalne elementy.
Pozdrawiam,
dejnekas
www.slawekdejneka.com
skytruck
-#

Post autor: skytruck »

dejnekas pisze:
Zastanów się czy do serwisu leica w Niemczech nie wysłać. Może i drożej ale chyba będa mieć oryginalne elementy.
Eee tam, Leica to mocny aparat. Na przykład ta
Swoją drogą niezłe ilości filmów Garry przepuścił przez swoje aparaty (i nie zdążył wywołać...)
Ostatnio zmieniony 01 sie 2011, 21:03 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

hehe,skytruck, najlepsze jest ostatnie zdjęcie i podpis pod nim :mrgreen:
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
ODPOWIEDZ