Lampa błyskowa
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
i tak każda będzie raczej made in China :DKubsen pisze:Namieszać nie namieszałeś, bo z uwagi na firmę znacznie szybciej kupię lampęmade by Minota niż made by firma, której nazwy nie słyszałem.
Zwałcza, jeśłi jest tańsza
a chińskie lampy polecam - kosztują 3 stówy, są mocne, mają regulowana główkę w każdym kierunku, dobra regulacja mocy, fotocela w dwóch trybach, wejście PC.
http://www.ebay.com/itm/YN-560-Flash-Sp ... 5adf2eb19d
można znaleźć je w Polsce, wtedy wyjdzie trochę drożej, ale jest serwis bez problemów. a czasem mimo wszystko coś się może zepsuć. ja mam dwa modele, w jednym akurat zoom padł, ale raczej nie jest to częste.
- Minolciarz1979
- -#
Wszystkie starsze lampy Minolty są made in Japan.schabu pisze:i tak każda będzie raczej made in China :D
Wiadomo, że lepiej, choć to totalna staroć. Ale powinna działać. Głowicę masz regulowaną tylko w pionie, a mogłaby być i w poziomie.zbyszek73 pisze:a co powiecie o tej lampie wyrwałem ja za 40zł chyba lepiej użyć takiej niż wbudowanej w aparat http://www.aukcjoner.pl/gallery/008191500-.html#I2
Ostatnio zmieniony 25 sty 2012, 21:10 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
- Minolciarz1979
- -#
Zadną, bo to nie ma sensu. Za lampę dałeś 40 zł, a przejściówka kosztuje 40-50 zł. Poza tym wspólpraca modelu 500si, który jest modelem nowoczensym ze stara lampą ograniczy się do pracy w pełni manualnej i nic poza tym. Lepiej, jak radzą inni, szybko sprzedać ten zabytek, a pod 500si kupic lampę 5200i - czyli full wypas.zbyszek73 pisze:jeszcze muszę dokupić przejściówkę inna stopka w minolcie 500si jaką byście polecili jest tego na allegro pełno i każdy zachwala aby sprzedać a co wy na to ?
to już bym wolał kupić za 49zł sunpaka PZ 4000AF. jest nawet jeden na aledrogo ze stopką do minolty. mam takiego i używam z powodzeniem z dynaxem 5.a co powiecie o tej lampie wyrwałem ja za 40zł chyba lepiej użyć takiej niż wbudowanej w aparat http://www.aukcjoner.pl/gallery/008191500-.html#I2
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
h.. rozpędziłem się i kupiłem teraz to już moja strata muszę jej trochę poużywać i podejrzewam że zostanie bo ciężko będzie sprzedać ;) a stopka się przyda lampę można połączyć z inną lampą dzięki za odzew ;)
[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 ]
czy to prawda że z tej lampy może pójść duże napięcie na korpus aparatu (Minolta 500si ) i go rozwalić ?
[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 ]
czy to prawda że z tej lampy może pójść duże napięcie na korpus aparatu (Minolta 500si ) i go rozwalić ?
- Minolciarz1979
- -#
Podobno tak, takie słyszałem opinie. Naprawdę lepiej zrobisz, jak wyrzygasz te 200 zł na 5200i pod swoją 500si i zobaczysz, że było warto. Dobrze, jakbyś pomyślał też o zmianie body, np. na 700si, 7xi lub 8000i - o niebo lepsze niż 500si pod każdym względem.zbyszek73 pisze:czy to prawda że z tej lampy może pójść duże napięcie na korpus aparatu (Minolta 500si ) i go rozwalić ?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 20:33 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Akurat 7xi to nie jest najlepszy pomysł.Minolciarz1979 pisze:Podobno tak, takie słyszałem opinie. Naprawdę lepiej zrobisz, jak wyrzygasz te 200 zł na 5200i pod swoją 500si i zobaczysz, że było warto. Dobrze, jakbyś pomyślał też o zmianie body, np. na 700si, 7xi lub 8000i - o niebo lepsze niż 500si pod każdym względem.zbyszek73 pisze:czy to prawda że z tej lampy może pójść duże napięcie na korpus aparatu (Minolta 500si ) i go rozwalić ?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- Minolciarz1979
- -#
- Minolciarz1979
- -#
chyba 85% Minolt AF jedzie na tej baterii, więc nie bardzo rozumiem tę wadę. Nie wszedzie dostepna?? Allegro nią zawalone, byle sklep foto ją ma, nawet marketowe punkty dorabiania kluczy i wymian baterii w zegarkach ją mają. Mozna kupic też tańsze (i gorsze) noname. Jakież to mega skrajne przypadki są, gdy firmowa bateria np. Panasonica czy Kodaka starcza na 2-3 rolki filmu??J.A. pisze:zasilanie z baterii 2cr5 droga litówka bez alternatywy (pomijam istnienie akku w tym wymiarze), nie wszędzie dostępna, a w skarajnych przypadkach starcza na 2-3 filmy. Bez mozliwości podpięcia BP.
są miejsca że o takiej baterii nawet nie słyszeli ;))) obszedłem wszystkie sklepy w Ciechanowie , sklepy z elektroniką , elektryką i foto . a to do czego ta bateria ? już chciałem mówić że do wibratora ale w sieci dostaniesz nawet akumulatorki z ładowarką 2cr5 bez problemu 

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 17:15 przez zbyszek73, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko, że to jedyny model, który potrafi wykończyć tę baterię na dwa filmy.Minolciarz1979 pisze:chyba 85% Minolt AF jedzie na tej baterii, więc nie bardzo rozumiem tę wadę.
Kiedy? Przy -5°C zrobiłem na nowej baterii 2 filmy i 13 zdjęć. Nie zwinąłem już filmu. Fakt te -5° było przez jakieś 7h. No i było to w Bieszczadach, więc po zejścu do schroniska trzeba było jechać do miasta (nie do miasteczka), szukać. No dobra było to w ubiegłym wieku.
W B-B też trzeba wiedzieć gdzie kupić.zbyszek73 pisze:są miejsca że o takiej baterii nawet nie słyszeli ;))) obszedłem wszystkie sklepy w Ciechanowie , sklepy z elektroniką , elektryką i foto . a to do czego ta bateria ? już chciałem mówić że do wibratora ale w sieci dostaniesz nawet akumulatorki z ładowarką 2cr5 bez problemu
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 17:38 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150