kształt krzywej
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
kształt krzywej
Papier Foma Variant 111 naświetlony 200 Y poprzez klin. Klin o regularnej gęstości co 0,15. Skąd takie załamanie krzywej w od 3 do 8 ?
- Załączniki
-
- Foma_V_111_Adotol_21_04_2018_pojedynczna_filtracja.pdf
- (209.47 KiB) Pobrany 179 razy
- technik219
- -#
kształt krzywej
Warsztwa światłoczyła papierów wielogradacyjnych zbudowana jest z dwu różnie uczulonych spektralnie warstw. A co za tym idzie warstwy te mają różny współczynnik kontrastowości. I właśnie na krzywej widać to najlepiej. Podobne krzywe mają materiały negatywowe wielowarstwowe, w których jedna warstwa "odpowiada" za światła inna za cienie. Nic w tym dziwnego i niezwykłego.
Jeśli naświetliłbyś ten materiał przez filtr purpurowy to "zagięcie" będzie w innym miejscu krzywej.
Jeśli naświetliłbyś ten materiał przez filtr purpurowy to "zagięcie" będzie w innym miejscu krzywej.
kształt krzywej
Dziwi mnie to bo skąd producentowi wyszły tak piękne krzywe?technik219 pisze:Warsztwa światłoczyła papierów wielogradacyjnych zbudowana jest z dwu różnie uczulonych spektralnie warstw. A co za tym idzie warstwy te mają różny współczynnik kontrastowości. I właśnie na krzywej widać to najlepiej. Podobne krzywe mają materiały negatywowe wielowarstwowe, w których jedna warstwa "odpowiada" za światła inna za cienie. Nic w tym dziwnego i niezwykłego.
- Załączniki
-
- FOMA_V111.jpg (134.06 KiB) Przejrzano 3035 razy
kształt krzywej
Ano stąd, skąd producentom innych specyfików wychodzą ich cudowne właściwości. 

kształt krzywej
moim zdaniem powinieneś dla porównania, naświetlić przez filtr w szufladzie jeszcze.LD pisze:Dziwi mnie to bo skąd producentowi wyszły tak piękne krzywe?technik219 pisze:Warsztwa światłoczyła papierów wielogradacyjnych zbudowana jest z dwu różnie uczulonych spektralnie warstw. A co za tym idzie warstwy te mają różny współczynnik kontrastowości. I właśnie na krzywej widać to najlepiej. Podobne krzywe mają materiały negatywowe wielowarstwowe, w których jedna warstwa "odpowiada" za światła inna za cienie. Nic w tym dziwnego i niezwykłego.
kształt krzywej
rbit9n pisze:moim zdaniem powinieneś dla porównania, naświetlić przez filtr w szufladzie jeszcze.LD pisze:Dziwi mnie to bo skąd producentowi wyszły tak piękne krzywe?technik219 pisze:Warsztwa światłoczyła papierów wielogradacyjnych zbudowana jest z dwu różnie uczulonych spektralnie warstw. A co za tym idzie warstwy te mają różny współczynnik kontrastowości. I właśnie na krzywej widać to najlepiej. Podobne krzywe mają materiały negatywowe wielowarstwowe, w których jedna warstwa "odpowiada" za światła inna za cienie. Nic w tym dziwnego i niezwykłego.
Mam LPL7452, szuflady nie ma ale mam podobiektywowe Ilforda. Zrobię ten test dla porównania. Zobaczymy co wyjdzie.rbit9n pisze:moim zdaniem powinieneś dla porównania, naświetlić przez filtr w szufladzie jeszcze.LD pisze:Dziwi mnie to bo skąd producentowi wyszły tak piękne krzywe?technik219 pisze:Warsztwa światłoczyła papierów wielogradacyjnych zbudowana jest z dwu różnie uczulonych spektralnie warstw. A co za tym idzie warstwy te mają różny współczynnik kontrastowości. I właśnie na krzywej widać to najlepiej. Podobne krzywe mają materiały negatywowe wielowarstwowe, w których jedna warstwa "odpowiada" za światła inna za cienie. Nic w tym dziwnego i niezwykłego.
- technik219
- -#
kształt krzywej
To nie są krzywe , że się tak wyrażę, realne. To są krzywe idealne. Takich idealnych krzywych NIGDY nie otrzyma się badając sensytometrycznie materiał fotograficzny. W szkole miałem zajęcia z sensytometrii i takich krzywych nigdy nie otrzymałem na wykresie. W grupie było nas około 10 osób. Podczas jednej "sesji" Każdy z nas naświetlał próbkę, obrabiał ję i suszył. Podczas następnych zajęć było badanie densytometrem i wykreślanie krzywej. Nie było w grupie dwóch osób, którym wyszły krzywe identyczne (materiał dostawaliśmy wszyscy ten sam).
To, co pokazuje Foma w swoich materiałach reklamowych (bo inaczej nie można tego nazwać) to "sajszen fikszem". Takie idealne ułożenie krzywych jest niemożliwe.
kształt krzywej
No to nie ma co szukać dziury w całym. Ale z ciekawości zrobię próby na filtrach Ilforda, jak sugerowałeś. Po pomiarach wrzucę wyniki.
kształt krzywej
aż przez ciekawość popatrzyłem do ulotki ilforda mg warmtone i tam wykres jest taki, jaki wyszedł koledze LD.
kształt krzywej
Rzeczywiście krzywe dla tego papieru podobne są do Fomy. Te załamania krzywej widać dla gradacji 0 i 1, dalej krzywa nabierają regularnego kształtu. Sprawdzałem też krzywe na papierach innych firm i rzeczywiście tylko na Warmtonie Ilforda pokazne jest to załamanie, reszta jest "idealna" jak to koledzy zauważyli. W załączniku pokazałem krzywe dla innych filtrów. Papier ten sam. Zmieniłem trochę proporcje wykresu.