KRYSZTAŁY W PIERWSZYM WYWOŁYWACZU E-6

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

SuperS
-#

KRYSZTAŁY W PIERWSZYM WYWOŁYWACZU E-6

Post autor: SuperS »

WITAM,
MAM CHEMIE FUJI 6-KĄPIELOWĄ I W PIERWSZYM WYWOŁYWACZU (KONCENTRACIE) POJAWIŁO SIĘ SPORO OSADU W POSTACI BIAŁO-PRZEZROCZYSTYCH KRYSZTAŁKÓW. KONCENTRAT ZOSTAŁ ROZPIECZĘTOWANY DWA MIESIĄCE TEMU, SPRYSKANY PROTECTANEM I TRZYMANY W TEMP. OK 20-25 ST. C.

JAKI WPŁYW MAJĄ TE KRYSZTAŁY NA WOŁANIE? JAK JE ROZPUŚCIĆ (POZA CZASOCHŁONNYM I NATLENIAJĄCYM MIESZANIEM)? I CO TO W OGÓLE JEST?

DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ!
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

a my dziękujemy za nie krzyczenie na nas
większość forumowiczów chyba nie ma problemów ze słuchem, ze wzrokiem również, przynajmniej nie takie które by umożliwiały korzystanie z forum
w przyszłości prosimy nie pisać WIELKIMI literami
SuperS
-#

NIE KRZYCZĘ, PO PROSTU TAKĄ MAM KLAWIATURĘ :)
Drack
-#

Post autor: Drack »

Tzn.? CapsLock nie działa czy jak?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

może koledze okruszek wpadł pod Caps Lock i nie może wyłączyć?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
SuperS
-#

TEMATEM NIE JEST MOJA KLAWIATURA (TAK JUŻ MA)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

SuperS, ale dlaczego krzyczysz?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

SuperS pisze:TEMATEM NIE JEST MOJA KLAWIATURA (TAK JUŻ MA)
Teraz już jest tematem.
Moja rada. Napisz tekst w Wordzie. Ptem zamień go na małe litery. Będzie ok.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Post autor: Big_Lynx »

SuperS,

nie pamiętam gdzie, ale czytałem iż pojawienie się kryształów w tej kąpieli jest czymś naturalnym. Kryształy powinny się rozpuścić po podgrzaniu kąpieli do temperatury roboczej 38,3C.
SuperS
-#

Big_Lynx,

dzięki wielkie, też znalazłem taką informacje, inna jest taka, że koncentrat ma tylko cztery tygodnie ważności. Z doświadczeń innych i moich własnych mogę stwierdzić, że ważność to kilka miesięcy, ma ktoś doświadczenie w przechowywaniu koncentratów do E-6 (ile czasu, jakie środki zabezpieczające)?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

jako zabezpieczenie możesz kupić protectan albo gaz do zapalniczek, wszystko jedno bo protectan to mieszania propan-butan, tyle że w pojemniku z napisem tetenal.

co do trwałości, to słyszałem podobnie jak piszesz, że około 6 miesięcy powinna wytrzymać, oczywiście zagazowana.

pozdrawiam!

SuperS
-#

Dzięki, protectan i chłodnię stosuję od pewnego czasu, ale chodziło mi bardziej o opinie z pierwszej ręki. Kogoś kto faktycznie tej chemii używał przez dłuższy czas. Ile wytrzyma koncentrat wywoływacza FD i CD, w 15-20 st. C i protectanem ? Jeżeli jest ktoś taki, proszę o odpowiedź.

pozdrawiam
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

SuperS pisze:Dzięki, protectan i chłodnię stosuję od pewnego czasu, ale chodziło mi bardziej o opinie z pierwszej ręki. Kogoś kto faktycznie tej chemii używał przez dłuższy czas. Ile wytrzyma koncentrat wywoływacza FD i CD, w 15-20 st. C i protectanem ? Jeżeli jest ktoś taki, proszę o odpowiedź.
Pisałem niedawno. W tym miesiącu minie 2 lata od rozpieczętowania mojego pierwszego 3-kąpielowego pakietu Tetenala na 5L. 2 miesiące temu wciąż wszystko działało. Po wakacjach zużyję ostatnią, 11. partię koncentratu.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Z tym że w mowa jest o 6-cio kąpielowej Fuji. To spora różnica.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Nie sądzę, żeby to była ogromna różnica. W wersji 3-kąpielowej niektóre kąpiele zostały połączone. Takie koncentraty teoretycznie mają _krótszą_ trwałość od wersji 6-kąpielowej (szczególnie blix).

Tak mi przyszło do głowy, że większa różnica może wynikać z procesu rozlewania. Na przykład Tetenal może zakładać dłuższy czas magazynowania produktu na półkach, więc chemia może być w lepszych butelkach i szczelniej zamknięta. Natomiast Fuji może zakładać większy wolumen sprzedaży i szybszą rotację, więc może oszczędzać na butelkach i uszczelnianiu, ale to tylko moje spekulacje. Jeśli się mylę, zapewne ktoś mnie wyprowadzi z błędu ;)
ODPOWIEDZ