Wasze opinie o nowej odsłonie serwisu - czego jest za dużo, czego za mało, co chcielibyście tu znaleźć - to będzie dla nas wskazówka w jaką stronę powinniśmy się rozwijać.
A więc to są te szpule, które "same wciągają" filmy? Czy tak samo dobrze działają jak szpule metalowe, o których tutaj się wiele pisze?
Pytam jako użytkownik koreksu inne marki.
Czy ew. nadwyżka z konkursu pójdzie na zbożny cel działania forum? Niestety nie wziąłem udziału w akcji dotacji dla Korexu.
Zwyciężca jet wybierany losowo - po poprawnej odpowiedzi dostanie prezent ;)
Pytanie bedzie bardzo latwe - gwarantuje ;)
Ewentualna nadwyzka idzie oczywiscie na cele Korexowe.
Pierwszy raz organizuje cos takiego i nie mam pojecia jaki bedzie efekt ;) w najgorszym przypadku pozbede sie koreksu faktycznie za 2,44 :D ale czego sie nie robi dla urozmaicenia forum ;) a tak na powaznie jeli zainteresowanie bedzie - nadwyzka napewno sie nie straci ;) Pojdzie pewnie na kolejne nagrody ;)
mrek pisze:A więc to są te szpule, które "same wciągają" filmy? Czy tak samo dobrze działają jak szpule metalowe, o których tutaj się wiele pisze?
na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Czytam forum od dosyć dawna, ale dopiero teraz zdecydowałem się napisać.
Mam taki koreks, jak dla mnie ma tylko jedną wadę. Jeżeli założy się jedną szpulę i energicznie obraca koreks "do góry nogami", szpula potrafi przesuwać się na trzpieniu ( nie trzyma taki plastikowy pierścień blokujący). Przy niepełnym zalewie skutkuje tym, że część negatywu wystaje z kąpieli. Szpule są porządnie wykonane, faktycznie same zaciągają negatyw. Zarówno na 35 jak i na 120.
miron19j pisze:Szpule są porządnie wykonane, faktycznie same zaciągają negatyw. Zarówno na 35 jak i na 120.
No właśnie. Kiedyś go miałem, ale przez głupotę wymieniałem na JOBO 1520.
miron19j pisze:Jeżeli założy się jedną szpulę i energicznie obraca koreks "do góry nogami", szpula potrafi przesuwać się na trzpieniu ( nie trzyma taki plastikowy pierścień blokujący). Przy niepełnym zalewie skutkuje tym, że część negatywu wystaje z kąpieli.
Ja poradziłem sobie w ten sposób, że wymieniłem pierścień dociskający szpule na taki zrobiony z dekielka od plastikowego pudełeczka filmu AGFY. W dekielku trzeba wyciąć otwór o średnicy takiej jak rowek na trzpieniu od koreksu (rowek jest mniejszy niż trzpień). Następnie ponacinać od wewnątrz otwór powstałej obręczy i gotowe.
Trzyma na przysłowiowy "mur beton" (można trząść koreksem jak shakerem i szpule się nie poprzesuwają).
ja zle zrozumialem słowaja i zrobilem inaczej
dociałem pudełko po filmie na odpowiednią długosc i zakłądam na trzpien tak zeby szpula nie latała, jeszcze pewniejsze niz innego rodzaju pierscienie. tuleja na taki wymiar zeby sie scislo kurek dokrecał :D
rayman pisze:P.S. W razie gdyby ktoś miał z rana wyłączony telefon z powodu kaca po pankowym koncercie - będziecie losować dalej czy dobijać się do skutku? :)