Korekcja ekspozycji z pierścieniami
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Korekcja ekspozycji z pierścieniami
Cześć
Zabieram się do zdjęć z pierścieniami i muszę według instrukcji wydłużyć ekspozycję i współczynnik wynosi 4 (exposure multiple rate). Moje pytanie - czy otworzyć przysłonę o 4 skoki - np. z 16 do 4, czy wpuścić 4 razy więcej światła, czyli otworzyć przysłonę o 2 działki czyli do 8.
Zabieram się do zdjęć z pierścieniami i muszę według instrukcji wydłużyć ekspozycję i współczynnik wynosi 4 (exposure multiple rate). Moje pytanie - czy otworzyć przysłonę o 4 skoki - np. z 16 do 4, czy wpuścić 4 razy więcej światła, czyli otworzyć przysłonę o 2 działki czyli do 8.
A jeśli to byłą instrukcja do pierścieni?J.A. pisze:Panowie, nie przesadzajcie. W żadnej instrukcji pomiaru TTL nie ma o kompensacji czasu na wyciąg.
fiolka pisze:muszę według instrukcji wydłużyć ekspozycję
A gdyby tak, to d/d bo skąd autor instrukcji wie że ogniskowa==suma pierścieni?
Nie wiemy do czego instrukcja i w jakim kontekście...
Ja przed oczami wybraźni zobaczyłem świstek drugie ksero z trzeciego ksero, jaki jeden importer zapieprzył drugiemu.Basil pisze:ja to zrozumiałem w ten sposób że jest to instrukcja do jednego konkretnego pierścienia
Pierścień ... strzelmy 36mm + własny wysuw 15mm, obiektyw 50mm, skala 1:1 współczynnik (w stosunku do pomiaru zewnętrznego) x4 albo 2 działki (działąk, EV to formalnie skala logarytmiczna przy podstawie 2) . A co gdy to jest szkło 100mm, 135mm? Albo zoom?
Taki świstek "zobaczyłem" .... kurcze nie wyobrażam sobie fotografii, a zwłaszcza analogowej bez przeczytania książki lub trzech, ale ja jestem podobno niedzisiejszy.
To była instrukcja z 4 pierścieniami i korekcją dla kilku obiektywów(bronica) jest opisany każdy zestaw do każdego obiektywu. Prosto i dokładnie opisane. Pytanie też proste, odpowiedź prosta i dokładna, zdjęcia wyszły super, bronica zwrócona właścicielowi, do końca życia zapamiętam co to jest "exposure multiple rate"
Jeszcze raz dziękuję BASIL
Jeszcze raz dziękuję BASIL