Konwerter do obiektywów Psix

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

c2h5oh
-#

Post autor: c2h5oh »

Miałem ten sam problem z konwerterem do Broniki ETR. Kombinowałem na różne sposoby a chodziło mi o to, żeby zredukować ilość noszonych klamotów. Głównie żeby wywalić dłuższe szkło, którego używałem raz na ruski rok do jakiegoś pseudo makro czy portretu. Jako, że nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie to postanowiłem po zakupie konwertera ponosić przez jakiś czas jeszcze jeden klamot. Po kilku testach mam takie konkluzje:

-jakość szkło 75mm + TC jest niższa niż 150mm co jest oczywiste

-jasność też j.w.

-jakość szkło 75mm + TC jest wyższa niż 75mm i kadrowanie pod powiększalnikiem chyba, że używasz drobnoziarnistego filmu (a z konwerterem pewnie nie bo jest ciemno i ogniskowa długa), albo odbitka jest relatywnie mała (a pewnie nie bo nie używasz średniego do robienia pocztówek).

Odbitka 40x50 wygląda lepiej z zestawu TriX szkło+TC (pow. 8x) niż TriX samo szkło i kadrowanie (pow. 16x). Przy większych powiększeniach a robiłem testowo 20x z TC i 40x kadrowane spadek jakości jest duży.

Ja osobiście zostałem z konwerterem, ale rozważam pozbycie się go na rzecz pierścieni pośrednich (mniejsze, lżejsze), z którymi tracę możliwość ostrzenia na nieskończoność ale jak pisałem wyżej ta właściwość nie jest mi potrzebna.

Mam nadzieję, że ten przydługi wywód coś Ci pomoże.
Pet
-#
Kontakt:

Post autor: Pet »

cbk pisze:hoho, ktoś tu uprawia polaczkowatość i cebulactwo ;)

Dlaczego śmiesznie? Może ktoś akurat sobie taki film upodobał z uwagi na jego wady, zna go na wylot i wie jak zastosować jego niedoskonałości do własnych artystycznych lub innych celów? Fajnie że umiesz ocenić śmieszność, mam nadzieję że przeczytasz swój komentarz i znajdziesz go równie śmiesznym :)
Może i tak. Nie chciałbym tu robić za adwokata J.A., ale wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś o co mu chodziło. Podsunąłbym tu analogię z użytkownikami lustrzanek cyfrowych, którzy za 90% posiadanego budżetu kupują wypasioną puchę, a za skromne resztki, które im zostaną nabywają byle jaki, kitowy obiektyw, żeby ją nim zatkać.

Chodzi o to, że na filmie za 5 zł (nawet jeśli na wylot znamy jego możliwości i ograniczenia) raczej nie da się wykorzystać potencjału obiektywu za 5000 PLN (zwłaszcza jeśli dodatkowo zamierzamy przytkać go na stałe budżetowym filtrem) - po co więc wywalać tyle kasy na szkło? Oto jest pytanie!
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

To jest dokładnie taki sam przypadek jak filmy lomo...

Jak będę sobie chciał zepsuć film to go przed wołaniem pochlapię czymś albo wpuszczę kawałek światła koreksem i będzie to samo tylko w normalnej cenie...

(parodią jest to, że takie fabrycznie zepsute filmy kosztują więcej niż 'normalne')
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Post autor: cbk »

Pet pisze:
Może i tak. Nie chciałbym tu robić za adwokata J.A., ale wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś o co mu chodziło. Podsunąłbym tu analogię z użytkownikami lustrzanek cyfrowych, którzy za 90% posiadanego budżetu kupują wypasioną puchę, a za skromne resztki, które im zostaną nabywają byle jaki, kitowy obiektyw, żeby ją nim zatkać.

Chodzi o to, że na filmie za 5 zł (nawet jeśli na wylot znamy jego możliwości i ograniczenia) raczej nie da się wykorzystać potencjału obiektywu za 5000 PLN (zwłaszcza jeśli dodatkowo zamierzamy przytkać go na stałe budżetowym filtrem) - po co więc wywalać tyle kasy na szkło? Oto jest pytanie!
Może i tak, niemniej nie to jest śmieszne, co komu do tego co, kto i czym robi? To takie typowo polskie, pośmiać się, ponabijać, a będzie lepiej własnemu ego :) Profanacja, robić zdjęcia szkłem za 5kPLN na filmie za 5PLN.
God Is A Girl
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

cbk, Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka.
Za to bardo łatwo przykleja się komuś łatki cebulaków. Zwłaszcza wtedy gdy zupełnie nie zrozumiało się przekazu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

J.A. pisze:cbk, Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka.
Za to bardo łatwo przykleja się komuś łatki cebulaków. Zwłaszcza wtedy gdy zupełnie nie zrozumiało się przekazu.
no jak dla mnie jesteś kwintesencją.
God Is A Girl
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Post autor: Linhof »

cbk pisze:Może i tak, niemniej nie to jest śmieszne, co komu do tego co, kto i czym robi? To takie typowo polskie, pośmiać się, ponabijać, a będzie lepiej własnemu ego :) Profanacja, robić zdjęcia szkłem za 5kPLN na filmie za 5PLN
Piszesz na forum swoją opinię, która, z racji tego, że to otwarte formum, zderza się z opiniami innych. Raczej nie jest to dowodem na chęć nabijania się, czy pouczania kto i co ma robić, tylko pokazaniem innego rodzaju opinii na ten sam temat. Dla mnie kwintesencja forum swobodnej wymiany myśli. Wtrąciłem się w tą dyskusję, bo uważam, że każdy może swoją opinię wypowiedzieć i nawet jeśli się z nią nie zgadzam, to do upadłego będę bronił prawa i możliwości wypowiedzenia jej. Ot, taka moja opinia.
Technikardan + mała szklarnia
Pet
-#
Kontakt:

cbk pisze:Profanacja, robić zdjęcia szkłem za 5kPLN na filmie za 5PLN.
Żadna profanacja. Jeśli ktoś to robi świadomie - bo np. tak lubi, bo jest to jego zamierzone działanie, bo ma taką ułańską fantazję etc etc, to inna sprawa.

Natomiast z tego co ja zrozumiałem to chodziło o przyjęcie błędnego założenia polegającego na tym, że zainwestowanie kupy szmalu w jeden element całego układu, przy jednoczesnym (bezrefleksyjnym) użytkowaniu tandetnych akcesoriów/materiałów, zapewni doskonałą jakość finalną.
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Pet pisze: Żadna profanacja. Jeśli ktoś to robi świadomie - bo np. tak lubi, bo jest to jego zamierzone działanie, bo ma taką ułańską fantazję etc etc, to inna sprawa.
sarkazm to był, :)
Pet pisze: Natomiast z tego co ja zrozumiałem to chodziło o przyjęcie błędnego założenia polegającego na tym, że zainwestowanie kupy szmalu w jeden element całego układu, przy jednoczesnym (bezrefleksyjnym) użytkowaniu tandetnych akcesoriów/materiałów, zapewni doskonałą jakość finalną.
hm,czy ja cos takiego napisałem?

[ Dodano: Śro 25 Lut, 2015 ]
Linhof pisze: to do upadłego będę bronił prawa i możliwości wypowiedzenia jej. Ot, taka moja opinia.
to pozwól mi wypowiadać swoją, bo na razie wygląda na to że toja jest twojsza niz mojsza ;)
God Is A Girl
Pet
-#
Kontakt:

cbk pisze:hm,czy ja cos takiego napisałem?
No Ty nie, ale moim zdaniem o taki właśnie przypadek chodziło koledze J.A.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Pet, dla tego napisałem, że łatwiej jest komus ubliżyć, niż zrozumieć co napisał.
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Pet, dla tego napisałem, że łatwiej jest komus ubliżyć, niż zrozumieć co napisał.
Myślę, że oceny innych powinieneś zacząć od siebie ;)
God Is A Girl
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Posłuchaj kolego.
Nie mam przyjemności z Tobą rozmawiać. To nie ja zacząłem od obelg.
To Ty mi ubliżyłeś od cebulaków.

Więc prośba ogromna. Nie zwracaj się już do mnie, bo nie odpowiem.
piotrek_8558
-#

Post autor: piotrek_8558 »

Jako autor wątku dziękuję za rzeczową wymianę argumentów. Konwerterów raczej nie nabędę - za dużo plusów ujemnych.
Dziękuje wszystkim za podzielenie się wiedzą.
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Posłuchaj kolego.
Nie mam przyjemności z Tobą rozmawiać. To nie ja zacząłem od obelg.
To Ty mi ubliżyłeś od cebulaków.

Więc prośba ogromna. Nie zwracaj się już do mnie, bo nie odpowiem.
pierwsze primo, nie jesteśmy kolegami, nie schlebiaj sobie. Drugie primo, opisałem to wygląda z mojej strony. Nie podoba ci się, jest mi z tego powodu wszystko jedno.
God Is A Girl
ODPOWIEDZ