Kodak endura
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Kodak endura
Witam,
Chcialby zapytać się jaka najlepszą chemię użyć do papieru Kodak endura (RA-4).
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Dzięki,
Chcialby zapytać się jaka najlepszą chemię użyć do papieru Kodak endura (RA-4).
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Dzięki,
Ostatnio zmieniony 03 mar 2019, 05:24 przez The way I am, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzieki,
-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org
-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org
Kodak endura
A jak będziesz to wywoływał?
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Kodak endura
Jeśli w kuwetach albo roller transport, to np. Kodak RA-RT (z mojego rozeznania dostępny np. w ephoto.pl) lub dowolny inny wywoływacz wieloskładnikowy do niskiego przerobu. Chyba, że planujesz masowe wywoływanie (po kilkaset lub kilka tysięcy dziennie w trybie ciągłym). Blix dowolny najtańszy, jaki znajdziesz. Nie tak dawno pisałem tu na forum swoje spostrzeżenia na ten temat, spróbuj poszukać.
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Kodak endura
W otwartych kuwetach.Adams pisze:A jak będziesz to wywoływał?
Dzięki,
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Kodak endura
Nie będzie to masowy wydruku ale dość dużo jednak będzie wydrukowane.pelovsky pisze:Jeśli w kuwetach albo roller transport, to np. Kodak RA-RT (z mojego rozeznania dostępny np. w ephoto.pl) lub dowolny inny wywoływacz wieloskładnikowy do niskiego przerobu. Chyba, że planujesz masowe wywoływanie (po kilkaset lub kilka tysięcy dziennie w trybie ciągłym). Blix dowolny najtańszy, jaki znajdziesz. Nie tak dawno pisałem tu na forum swoje spostrzeżenia na ten temat, spróbuj poszukać.
Bardziej nakładam nacisk na jakość produktu końcowego, a więc optymalnego wywolywacza do danego papieru.
Pozdrawiam,
Dzięki,
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
Kodak endura
Ja pracuję z RA-RT i polecam. Używam co prawda w maszynie roller transport, ale trzeba przyznać, że bardzo powoli się utlenia (RR przechowuję zagazowany, ale ostatnio miałem 2 miesięczną przerwę i wywoływacz dalej działa prawidłowo, oczywiście jak na warunki "domowe", bo żadnym urządzeniem pomiarowym nie sprawdzałem).
Jeśli CIę to interesuje, to zerknij do dokumentu Kodaka: "Tray, Drum, and Rotary-Tube Processing with KODAK EKTACOLOR RA Chemicals":
http://imaging.kodakalaris.com/sites/pr ... es/j39.pdf
Jeśli CIę to interesuje, to zerknij do dokumentu Kodaka: "Tray, Drum, and Rotary-Tube Processing with KODAK EKTACOLOR RA Chemicals":
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Kodak endura
Dzięki za linka, jest pomocny.pelovsky pisze:Ja pracuję z RA-RT i polecam. Używam co prawda w maszynie roller transport, ale trzeba przyznać, że bardzo powoli się utlenia (RR przechowuję zagazowany, ale ostatnio miałem 2 miesięczną przerwę i wywoływacz dalej działa prawidłowo, oczywiście jak na warunki "domowe", bo żadnym urządzeniem pomiarowym nie sprawdzałem).
Myślę że kupię tego RA-RT i zrobię parę testów. Napewno się podzielę.
A jaki bleach proponujesz?
Dzięki,
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
Kodak endura
blixa zamawiałem razem z wywoływaczem i wziąłem też z tego sklepu, pod nazwą "4MD RA-4 wybielacz utrwalający uniwersalny BX-VR 5x4/6/8L". Jest tani i działa, tyle o nim mogę powiedzieć. Używam w rozcieńczeniu 1+3. Moim zdaniem rodzaj blixa nie ma specjalnie znaczenia dla wyników, byleby działał i nie drenował kieszeni. W czarno-białym procesie też uzywam najtańszego szybkiego utrwalacza.
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Kodak endura
Dzięki za odpowiedź.pelovsky pisze:blixa zamawiałem razem z wywoływaczem i wziąłem też z tego sklepu, pod nazwą "4MD RA-4 wybielacz utrwalający uniwersalny BX-VR 5x4/6/8L". Jest tani i działa, tyle o nim mogę powiedzieć. Używam w rozcieńczeniu 1+3. Moim zdaniem rodzaj blixa nie ma specjalnie znaczenia dla wyników, byleby działał i nie drenował kieszeni. W czarno-białym procesie też uzywam najtańszego szybkiego utrwalacza.
Myślę że zrobię tak :
Test 1.
RA-RT - 4MD
Test 2.
FUJI HUNT - 4MD
Miałeś może jakieś doświadczenie z Fuji hunt?
Dzięki,
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
Kodak endura
nie miałem, bo pierwszy wywoływacz, który kupiłem to był RA-RT i do tej pory nie przerobiłem pierwszej paczki :D No ale: maszynę zalewam 2,5l. Statystycznie co 4mkw odlewam 1l starego i dolewam 1l świeżego RR, więc paczka na 20l wystarcza na obróbkę 70mkw papieru, czyl iw moim przypadku ponad 2200 odbitek 15x21. W porównaniu do czarno-białej, fotografia kolorowa jest taka tania :D
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Kodak endura
Możesz podać mi twój model roller transport?
Dzięki,
Dzięki,
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
Kodak endura
Thermaphot ACP302
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Kodak endura
Dzięki wielkie, szukałem jakieś konkretna recenzje. Ale niestety nic nie znalalzlem..pelovsky pisze:Thermaphot ACP302
Dzięki,
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Kodak endura
Czy strona ephoto posiada jakiś formularz kontaktowy? Nigdzie nie mogę znalesc kontaktu z nimi prócz :pelovsky pisze:nie miałem, bo pierwszy wywoływacz, który kupiłem to był RA-RT i do tej pory nie przerobiłem pierwszej paczki :D No ale: maszynę zalewam 2,5l. Statystycznie co 4mkw odlewam 1l starego i dolewam 1l świeżego RR, więc paczka na 20l wystarcza na obróbkę 70mkw papieru, czyl iw moim przypadku ponad 2200 odbitek 15x21. W porównaniu do czarno-białej, fotografia kolorowa jest taka tania :D
- adresu fizycznego
- zmianka w regulaminie o formularzu kontaktowym
Dzięki,
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org
Kodak endura
nie mam pojęcia. Ja kontaktowałem się z kszczap@euroland.pl (Krzysztof Szczap) albo ds@euroland.pl (dział sprzedaży)