JaZ99 pisze:taharii pisze:nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzać płukanie.
A czytałeś instrukcję dołączoną do pakietu?
taharii pisze:Rozrobiłem zestaw na 5l
Po co? Dlaczego? Nie szkoda Ci chemii? Odpieczętowany koncentrat dobrze zabezpieczony wytrzyma 2 lata, rozrobiony być może miesiąc, jeśli Ci na tym zależy, jeśli nie, to 1-2 tyg.
taharii pisze:przed odlewaniem mocno mieszałem kanistrem.
Co to znaczy?
Instrukcję czytałem i jest w niej tolerancja 0,5 stopnia - jeśli chemia ma 38,01 a płaszcz grzeje się minimum 3 godziny - wcześniej robiłem dwie rolki średniego, które wyszły idealnie. To stabilność temperatury powinna być wystarczająca, żeby w ciągu 6 min nie zmieniła się temperatura płukania.
Rozlałem 5l bo w pakiecie 5l jest połowa stabilizatora z pakietu 1l, nie da się go rozrobić częściowo. To raz, dwa że chemia ma książeczkową przydatność 24 tygodnie a nie dwa, więc nie grozi mi przeterminowanie - szczególnie, że na prawie 3l mam już chętnych znajomych, z którymi się dzielę. (albo i nie jeśli nie namierzę problemu).
Mieszanie znaczy, ze mieszam gdyż ponieważ a nuż coś osiądzie na dnie albo unosić się będzie na powierzchni.
J.A. pisze:Jest jeszcze sugestia z instrukcji Tetenala.
D-max zielone
Wywoływacz barwny, lub pierwszy zanieczyszczony stabilizatorem
D-max zbyt jasne, dominanta barwna od czerwono-brążowej, do zielonej, zależna do stopnia zanieczyszczenia.
FD zanieczyszczone CD. A w innej części instrukcji jest o tym, że nawet opary CD zanieczyszczają FD. Wystarczy zamiana korków.
Tak szczerze to jednak musiałbym zobaczyć taharii, ten Twój slajd. Pomierzyć D-max itd.
Gdybyś nie mieszkał na końcu świata to chętnie a tak to kupa do kwadrata ;P
ModusOperandi pisze:Wiem, że mój komentarz w niczym nie pomoże, ale przynajmniej masz nieźle kwasowe grzybki na focie :)
No i dlatego mnie tak wkutrza, że nie zabanglało.