Kilka pytań dot. Opemusa 6

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

KacperB
-#

Kilka pytań dot. Opemusa 6

Post autor: KacperB »

Witam!
Właśnie rozpakowuje Opemusa 6 z paczki i już mam pierwsze wątpliwości.
1. Jak zamontować negatyw w 'takimczymś' co się mocuje nad obiektywem?
2. Czy muszę dokupić ramki bezszybkowe dedykowane do danego rozmiaru klatki?
3. Czy te szybki w 'takimczymś' (jedna matowa druga przezroczysta) maja być zamocowane, bo widzę, że jedna lata luzem, a druga jest przyklejona?
4. Czy to normalne, że po paru sekundach po włączeniu Opemusa głowica się nagrzewa i czuć trochę zapach spalenizny?
5. Czy te uchwyty umocowane po bokach 'tegoczegoś' są konieczne bo jeden z nich jest niestety odłamany (te 'krzyżykowe', plastikowe pręty)?

To narazie tyle, z czasem pewnie przybędzie tych pytań ;)

Pozdrawiam
Quelmo
-#

Post autor: Quelmo »

Kasetka ma taki bolec metalowy, podnosisz go do gory i szybki ktore sa w kasecie nie dolegaja do siebie i wtedy mozesz wsunac negatyw.
3. Czy te szybki w 'takimczymś' (jedna matowa druga przezroczysta) maja być zamocowane, bo widzę, że jedna lata luzem, a druga jest przyklejona?
Tak musisz zamocowac, zeby negatyw byl dobrze dosisniety(matowa szybka wyzej, zywkla nizej) i to nie jest klejone tylko blaszka docisniete, ktora jest na 2 sruubki
4.Czy to normalne, że po paru sekundach po włączeniu Opemusa głowica się nagrzewa i czuć trochę zapach spalenizny?
Hm, mozesz miec za mocna zarowke (mam 100W i nagrzewa sie ale po kilkudziesieciu sekundach..)
5. Czy te uchwyty umocowane po bokach 'tegoczegoś' są konieczne bo jeden z nich jest niestety odłamany (te 'krzyżykowe', plastikowe pręty)?

Ja ich w ogole nie uzywam i nie jest to jakis wymog do dobrego zdjecia, zawsze mozesz sprobowac jakos dokleic.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Re: Kilka pytań dot. Opemusa 6

Post autor: rbit9n »

KacperB pisze:Witam!
Właśnie rozpakowuje Opemusa 6 z paczki i już mam pierwsze wątpliwości.
najlepiej wyjąć karetkę z powiększalnika i tedy włożyć negatyw lub podnieść górną część i wsunąć negatyw
KacperB pisze:2. Czy muszę dokupić ramki bezszybkowe dedykowane do danego rozmiaru klatki?
ramki bezszybkowe by się przydały, dzięki nim zmniejsza się ryzyko paprocha na odbitce
KacperB pisze:3. Czy te szybki w 'takimczymś' (jedna matowa druga przezroczysta) maja być zamocowane, bo widzę, że jedna lata luzem, a druga jest przyklejona?
szybki do karetki winny być przymocowane, w opemusach były sprężyny dociskające, przynajmniej w piątce
KacperB pisze:4. Czy to normalne, że po paru sekundach po włączeniu Opemusa głowica się nagrzewa i czuć trochę zapach spalenizny?
smrodek to objaw normalny, zwłaszcza jeśli powiększalnik nie był wyczyszczony w środku. a że się rozgrzewa? żarówka jest w środku to się rozgrzewa nie? a halogen, ten to się rozgrzewa.
KacperB pisze:5. Czy te uchwyty umocowane po bokach 'tegoczegoś' są konieczne bo jeden z nich jest niestety odłamany (te 'krzyżykowe', plastikowe pręty)?

To narazie tyle, z czasem pewnie przybędzie tych pytań ;)

Pozdrawiam
pręty na karetce nie są konieczne, jeśli tniesz negatywy (a lepiej ciąć, o czym była mowa niedawno) to one są na tyle sztywne, że i tak się na tych podpórkach nie opierają.

na razie taki lakoniczny opis, bym zrobił zdjęcia karetki od op.5. ale nie chce mnie się iść do piewnika.

baj!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
KacperB
-#

Podpowie ktoś jak się do takiego dokładnego wyczyszczenia powiększalnika zabrać, bo kompletnie nie mam pojęcia co, gdzie wykręcić, rozkręcić, zdjąć, a sprzętu zniszczyć nie chcę chociaż niezdarny jestem. :roll:
Quelmo
-#

Post autor: Quelmo »

najlepsza metoda jest dojscie samemu co gdzie jest i jak funkconuje, uczysz sie budowy i zasady dzialania. Mala szansza zebys cokolwiek tam rozwalil, wszystko jest proste - wiec logika kolego :) calosc trzyma sie na srubki, ktore wykrecasz. Pamietaj tylko zeby zapamietac gdzie co bylo, a po zlozeniu nie zostawic kilku elementow;) powodzenia.

Ps. co do ramek bezszybkwoych to maly sens zeby je kupowac - godzina roboty i sam mozesz sobie zrobic, moje sa z plexi (2mm - tak jak grubosc szkla w kasecie) i troche wieksze od klatki - super dociskaja i bez kurzu. koszt to jakies 3 zl.
KacperB
-#

a ja nie mogę dojść jak to zrobić żeby ten pasek negatywu zawsze był równo ustawiony w karetce, a reszta poza kadrem przykryta tymi regulowanymi blaszkami. Jakieś sposoby proponujecie?
Awatar użytkownika
suchar
-#
Kontakt:

Post autor: suchar »

Ja robię tak: wkładam negatyw do kasetki poza powiększalnikiem (na oko), zamykam ją i wsuwam we wnękę w powiększalniku. Wtedy mogę lekko unieść górną część kasetki, zablokować ją w tej pozycji (taki zatrzask tam jest) i manipulować negatywem, gdy powiększalnik jest włączony, a więc widzę na maskownicy, jak jest ułożony negatyw w kasetce. W Opemusie 6 ustawienie negatywu odpowiednio idzie mi szybko, hardcore to był z Korkusem...
KacperB
-#

Czy żarówka do powiększalnika musi być jakaś specjalna? Też koniecznie mleczna jak ta oryginalna? ilu watową polecacie?
Awatar użytkownika
smerfmaruda
-#

Post autor: smerfmaruda »

KacperB pisze:Czy żarówka do powiększalnika musi być jakaś specjalna? Też koniecznie mleczna jak ta oryginalna? ilu watową polecacie?
Mleczna, owszem. Ja mam chyba jakieś 150W.
Awatar użytkownika
Coil
-#

Post autor: Coil »

150W jest OK do 20x30 i większych. Przy mniejszych powiększeniach i jeszcze rzadkim negatywie czasy mogą być bardzo krótkie co utrudnia zabawy typu maskowanie - ktoś niedawno skarżył się na taki problem.
Awatar użytkownika
smerfmaruda
-#

Post autor: smerfmaruda »

Coil pisze:150W jest OK do 20x30 i większych. Przy mniejszych powiększeniach i jeszcze rzadkim negatywie czasy mogą być bardzo krótkie co utrudnia zabawy typu maskowanie - ktoś niedawno skarżył się na taki problem.
Przy f/11 w Opemusie 6 na 13x18 miałem około 15 sekund. Dobra, maskować się nie da, ale przy 18x24 już się da spokojnie - czasy około 40 sekund.
KacperB
-#

Mógłby ktoś sfotografować dokładnie, z każdej strony mocowanie kolumny do deski w Opmusie 6? Bo muszę zamocować jakoś blat którego nie było razem powiększalnikiem.
dzerry
-#
Kontakt:

Post autor: dzerry »

Oj, bedzie ciezko. Nie masz tego mocowania?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
KacperB
-#

Masz jeszcze pytanie na temat szufladki na filtry. Znajduje się tam gruba przezroczysta szybka umieszczona niżej i cieńsza, matowa, wyżej. Jak umieścić w szufladce filtr? Która z szybek ma zostać? Czy szybki mają leżeć tak jak leżą w przypadku używania papierów stałogradacyjnych? I dzięki wam za dotychczasowe odpowiedzi :-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

witaj!

a masz do tej głowicy mieszacz? bez mieszacza ani rusz, zawsze będzie nierównomierne oświetlenie. mieszacz wygląda jak kwadratowy kubeczek na jogurt.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ