Mam pytanie do osób, które praktycznie rozpoznały "uroki" Kieva 88. Czy któryś z obecnie funkcjonujących serwisów innych niż ARAX byłby w stanie skutecznie usunąć znaną przypadłość tego aparatu, polegającą na wadliwym przesuwie błony, skutkującym nakładaniem klatek?
Pytam ponieważ wśród wielu sprzętów powierzonych mi przez znajomego do zagospodarowania przez zbycie znalazł się Kiev 88 w fabrycznym zestawie (plus telekonwerter 2x i pierścienie pośrednie), który wygląda znakomicie i w którym wszystko z wyjątkiem tego przesuwu działa prawidłowo.
Początkowo myślałem, że znalazłem przyczynę problemu w postaci kółka zębatego w korpusie, sprzęgającego się z podobnym elementem w kasecie. Ząbki na wieńcu tego kółka mają różną wysokość, więc uznałem że uległy zużyciu i przez to w pewnej fazie obrotu rozsprzęgają się z kółkiem w kasecie. Okazuje się jednak, że tak ma być - sądząc po rysunku elementu 152 z katalogu części zamiennych, więc przyczyna nieprawidłowej pracy leży gdzie indziej.
Aparatem obecnie da się fotografować ale trochę irytuje fakt, że po naciągnieciu migawki i przesunięciu błony za pomocą gałki w korpusie trzeba jeszcze "dokręcić" błonę pokrętłem w magazynku, kontrolując tę operację przez okienko w tylnej części kasety.
Kiev 88 - pytanie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Kiev 88 - pytanie
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Kiev 88 - pytanie
W moim były Arax 80cm poprawili mi to na Grzybowskiej w Warszawie za nieduże pieniądze. Nie było jednak zachwyceni biorąc to na warsztat ;)
Kiev 88 - pytanie
Dziękuję za to wskazanie - wysłałem zapytanie do serwisu na Grzybowskiej po czym jego przedstawiciel zadeklarował w rozmowie telefonicznej, że mogą podjąć się naprawy/regulacji Kieva 88.
Wykorzystując okazję zapytałem dodatkowo, czy jest także możliwa naprawa Kieva 60, w którym migawka po naciągnięciu nie zostaje w pozycji gotowości do wyzwolenia, tylko jej kurtyny cofają się wraz z cofającą się dźwignią naciągu. Również i w tym przypadku odpowiedź była pozytywna.

Wykorzystując okazję zapytałem dodatkowo, czy jest także możliwa naprawa Kieva 60, w którym migawka po naciągnięciu nie zostaje w pozycji gotowości do wyzwolenia, tylko jej kurtyny cofają się wraz z cofającą się dźwignią naciągu. Również i w tym przypadku odpowiedź była pozytywna.

_________________________________________________________________________________