Kiev 6C - wymiana filmu

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

gruber
-#

Kiev 6C - wymiana filmu

Post autor: gruber »

Witam wszystkich,

jestem nowy na tym forum. Fotografią bawię się już chwilę, zarżnąłem kilka zenitów, teraz od dłuższego czasu D70s+Sigma 24-70 2,8 Macro, analog Revueflex i parę słoików do niego..ale... przyszła pora na przygodę z kwadratem ;)

Nabyłem drogą kupna Kieva 6C na eBay, mimo wątpliwości po lekturze na jego temat, ale od czegoś trzeba zacząć.

Pytanie laika: w tym aparacie nie znalazłem nic takiego jak przewijanie filmu z powrotem, w jaki sposób to zrobić? Czy po prostu trzeba zrobić to w absolutnych ciemnościach ręcznie, w co ciężko mi uwierzyć? Proszę was o radę.

pzdr
gruber
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

gruber, filmu nie przewijasz do tyłu, tylko dalej do przodu, tak długo aż zejdzie ze szpulki zdawczej. Otwierasz aparat i zaklejasz końcówkę papieru ochronnego. Jest na niej taki przylepiec. Na papierze ochronnym będzie też napis "exposed" aby nie pomylić z nienaświetlonymi filmami. Pustą szpulkę wstawiasz na miejsce wyjętej, wkładasz nowy film itd. Myślę, że dość jasno to opisałem. Pzdr.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 09:09 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
gruber
-#

Post autor: gruber »

Bardzo dziękuję za odpowiedź - tego mi brakowało, nie miałem wcześniej takich doświadczeń :)
ODPOWIEDZ