No właśnie nie widzę takich adpterów
Straszna kicha, już zdążyłem polubić Pentaxa
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Imperitus pisze: ↑26 kwie 2020, 13:58
No właśnie nie widzę takich adpterów
Straszna kicha, już zdążyłem polubić Pentaxa
Spokojnie. Obiektywy pentaksa są ok. Masz P30, a docelowo możesz celować w model z AF np. MZ-S albo PZ-1. A tego ME do Nagova to bym nie wysyłał, bo za ewentualną naprawę zapłacisz tyle co za wspomniane modele...
aka pisze: ↑26 kwie 2020, 14:31
A tego ME do Nagova to bym nie wysyłał, bo za ewentualną naprawę zapłacisz tyle co za wspomniane modele...
No też prawda, mam nadzieję że uda się go zwrócić bo facet najwyraźniej odczytał maile ale na razie nie odpowiada
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
aka pisze: ↑26 kwie 2020, 10:40
(...)Pewnie kupię x-700 - ktoś ma/miał i walczył z elektroniką?
Chyba jedynym, powtarzalnym problemem Minolty X-700 jest problem z kondensatorami. Ich wymiana - nawet samodzielna - nie stanowi problemu dla osób nie całkiem pozbawionych umiejętności manualnych.
Pod względem użytkowym to świetny sprzęt, to samo dotyczy oryginalnej optyki.
Duże wrażenie robi układ celowniczy tego aparatu, z niesamowicie jasnymi matówkami Acute-Matte.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka pisze: ↑26 kwie 2020, 10:40
(...)Pewnie kupię x-700 - ktoś ma/miał i walczył z elektroniką?
Chyba jedynym, powtarzalnym problemem Minolty X-700 jest problem z kondensatorami. Ich wymiana - nawet samodzielna - nie stanowi problemu dla osób nie całkiem pozbawionych umiejętności manualnych.
Pod względem użytkowym to świetny sprzęt, to samo dotyczy oryginalnej optyki.
Duże wrażenie robi układ celowniczy tego aparatu, z niesamowicie jasnymi matówkami Acute-Matte.
Dzięki za info. Ile jest tych kondensatorów? W x-300 jest jeden, pod dolną pokrywą. Rzeczywiście wymiana jest banalnie prosta. Zakładam, że w X-700 jest podobnie. Prawdopodobnie te awarie dotyczą pózniejszych egzemplarzy, w których z oszczędności zamieniono tantalowe kondensatory na tańsze aluminiowe(?).
aka pisze: ↑26 kwie 2020, 22:01
(...)Ile jest tych kondensatorów? W x-300 jest jeden, pod dolną pokrywą.
Opisywane w internecie problemy z X-700 wywołane są niesprawnym kondensatorem w dolnej części korpusu. Jego wymiana jest rzeczywiście bardzo prosta.
Pod górną pokrywą jest jeszcze drugi, chyba tego samego typu kondensator - ale za co on jest odpowiedzialny to nie wiem. Być może z powodu jego niesprawności w jednej z moich X-700 nie świecą diody w celowniku, choć wszystkie pozostałe elementy działają jak należy. Gdybym zdobył potwierdzenie tego przypuszczenia to wymieniłbym wadliwy kondensator, bo również nie jest to trudne (wideoinstrukcję jak zdjąć pokrywę górną można znaleźć w sieci).
_________________________________________________________________________________
Z_photo, jeżeli kondziołek jest wypuczony, to jest do wymiany. Jeżeli nie jest ona trudna, to ja bym to zrobił choćby na wszelki wypadek.
A kondensatory elektrolityczne to największy problem "starszej" elektroniki.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Problemem może być nabycie kondensatorów 220uF 4V. Aluminiowe najbliżej na alibaba (tanio) lub amazonie (mniej tanio), tantalowe w AVT na 10v są za duże. Jak ktoś gdzieś znajdzie to niech się podzieli wiedzą, proszę.
aka, znalazłem taki kondensator w Nowym Elektroniku, niestety nie napisali jaki elektrolit, sądząc po cenie to raczej aluminium. Ale można ich od razu kupić więcej bo są taniusie https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product
Imperitus pisze: ↑27 kwie 2020, 08:54
kupić więcej
Max 16 sztuk - 16 Przedmioty w magazynie
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Imperitus pisze: ↑27 kwie 2020, 08:54aka, znalazłem taki kondensator w Nowym Elektroniku, niestety nie napisali jaki elektrolit, sądząc po cenie to raczej aluminium. Ale można ich od razu kupić więcej bo są taniusie https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product
W tym materiale https://www.678vintagecameras.ca/blog/w ... capacitors znalazłem w końcu odpowiedź na pytanie za co odpowiada kondensator pod górną pokrywą. Niestety, jego wymiana raczej nie przywróci działania diod w celowniku.