powalos pisze: ↑25 kwie 2020, 18:35Imperitus, ta śruba (dopiero dzisiaj doczytałem), z tego co pamiętam służy do justowania położenia matówki, więc ten tego....
Rzeczywiście, pobrałem instrukcję serwisową. Kurteczka...
Jak ja teraz sprawdzę czy po wkręceniu z powrotem ostrzy prawidłowo?
wstaw coś na kształt matowki w miejsce filmu - najlepiej matowa folia - taka np. Z koszulki ochronnej na film LF - bo możesz sobie papierową taśma przymocować by nie latala - albo co wymysl - otwórz migawke na B i ustaw na nieskończoność - zamknij popatrz przez wizjer - porównaj
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Imperitus pisze: ↑25 kwie 2020, 20:02
To będzie dostatecznie precyzyjne?
Użyj lupy patrząc na tą dodatkowa matowke i aparat na statywie.
Ja tak robiłem kilkakrotnie co prawda w mieszkach średnich po wymianach obiektywow i remontach, no ale ty młody jesteś i masz dobre oczy
To taki domowy sposób, być może są lepsze...
Jak sprawdzisz na nieskończoność sprawdź też na mniejszą odległość dla pewności - np: na metr i na trzy.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Mam niestety tylko kalkę techniczną, ona ma strasznie kudłatą strukturę, mam lupę drukarską- powinna wystarczyć. Z doświadczenia po regulacji dalmierza w Moskwie wiem że na kalkę lepiej patrzeć gołym okiem bo w sumie dość dobrze widać moment kiedy obraz jest ostry
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
No takiej kalki nie znam, ale kiedyś użyłem jakiegoś takiego polprzezroczystego pergaminu - sorry za brak znajomości rodzajów wyrobów papierniczych - wiem że Ty się na nich znasz.
Może ten mój pergamin był właśnie taką kalka - ale nie był kudlaty
Imperitus, tradycyjnie jak w każdym aparacie. Matówka lub dobra kalka techniczna z tyłu, w miejscu klatki filmu. Teraz dni jasne więc będzie łatwiej ,tylko trochę cierpliwości trza. Aparat na statyw, ustawiasz ostrość patrząc na "matówkę" w miejscu filmu a później regulujesz matówkę we wizjerze ( tą śrubką właśnie) tak aby mieć tę samą ostrość na niej. Może być, że zrobisz to lepiej niż na linii produkcyjnej. Powodzenia.
Więc tak...
Jak ją wykręcałem to była mniej więcej w tej pozycji:
A jak nią kręcę to jakikolwiek najlżejszy ruch matówki widzę dopiero po wkręceniu do tego momentu:
Znajomy dorobił oś od korbki więc P30 znów może śmigać, ale chciałbym wiedzieć jak mieć absolutną pewność że ME łapie dokładnie tam gdzie trzeba
Załączniki
Poza tym jak kręcę śrubką to nie wiem czy widzę jak matówka się porusza czy tylko mi się wydaje
Panowie. Żadna kalka, tylko matówka. Nie robić nic na łapu-capu. Bezdyskusyjna zasada starych rzemieślników mówi: nie bierz się za robotę, jeśli nie masz narzędzia. Najpierw zrób narzędzie. Najlepiej kupić najmniejszą antyramkę, wyjąć z niej szkło, za pomocą proszku ściernego zrobić matówkę (wcześniej wyciąć ze szkiełka paseczek 35mm x ok. 40-50mm (po matowieniu szkło może pękać w nieokreślonych kierunkach, więc lepiej najpierw przyciąć, potem zmatowić) i za pomocą takiej matówki dopiero badać ostrość. I jeszcze jedno: matówka powinna być posmarowana po stronie zmatowionej leciutko wazeliną lub jakimś tłuszczem i lekko przetarta ściereczką żeby z niej nie kapało. Dopiero z taką matówką można powalczyć z ostrością. Lupka o jak największym powiększeniu - osobiście używam mikroskopu kieszonkowego 30x. Takiego:
Może tak, może nie, ale mnie to trochę trąci fiksacją funkcjonalną. Starego mercedesa potrafię młotkiem uruchomić jak wysiądzie rozrusznik - no tyle w temacie
4Rider, Ale wiesz o tym, że po stronie obrazowej wszystko jest odpowiednio mniejsze?
Odpowiednio to znaczy dokładnie w skali. Jeżeli obiektyw ustawisz na skalę odwzorowania 1:10 czyli przy 50-tce fotografujesz z odległości 50 cm. to po stronie przedmiotu masz milimetr. A po stronie obrazu 0,1 mm. Głębia ostrości też spada wykładniczo. Bo po stronie obrazowe oczywiście istnieje, tyle że cienka jak skrzydło muchy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
No pewnie racja - pisałem że używałem tego sposobu przy większych formatach i skalowalem na odległość zaznaczona na obiektywie nie na matowce - takich skomplikowanych aparacikow nie rozkrecam, bo zwykle kończy się to całkowitym i definitywnym demontazem
Tak jak pisałem, mam lupę drukarską, powiększenie chyba trochę ponad 30 razy, jest nawet skala co 0,1 mm
Zrobiłem matówkę ze szkiełka podstawowego od mikroskopu i natłuszczonej kalki, ale to nie to
Widać zbyt wyraźnie włókna papieru, chyba zmatowię szkiełko papierem 2000 i wykorzystam to tak jak pisze technik219, na razie mam jeszcze P30 co do którego mam pewność że prawidłowo ostrzy