Jobo Lift

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Jobo Lift

Post autor: J.A. »

Pytanko do użytkowników powyższego.
Do czego służy ta gumowa harmonia?

Wczoraj miałem ciężki dzień. Zabieram się do wołania slajdów, a tu qpa CPA nie pompuje wody. Rozebrałem procesor, pompa padła. Co robić? Kupiłem doraźnie pompkę w zoologicznym, miesza da się używać. Ale przy okazji rozbebeszyłem też lifta. I ... no właśnie po kiego grzyba ta guma?

A jeżeli się zainteresujecie tym tematem, to może jeszcze jedno pytanko.
W lifcie jest prosty system nalewająco/wylewający. Czy ktoś może poświecić latarką w miejsce zapinania koreksu i zajrzeć z góry do dziury co się do nie wlewa? Jest tam rura, a w niej dwie dodatkowe, w środku, jedna do odpowietrzenia, żeby się szybko wlewało i druga, no właśnie nie wiem po co ta druga.

Nie żebym miał z tym jakiś problem. Chciałbym wiedzieć.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 00:29 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

guma jest po to żeby wizualnie to ładnie wyglądało :D
no i żeby kurzu i chemii/wody kapiącej z pojemników podczas wlewania nie zbierało.

a co do drugiego tematu, to nie mam latarki, ale jak będę dziś wywoływał filmy to się zainteresuje tym.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 11:32 przez schabu, łącznie zmieniany 1 raz.
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

schabu pisze:a co do drugiego tematu, to nie mam latarki, ale jak będę dziś wywoływał filmy to się zainteresuje tym.
Wiedziałem, że ta guma do niczego :-P A luknij, bo to naprawdę przezabawne.

Ale nie o tym.
Normalnie masakra jakaś. Moja zastępcza pompka okazała się beznadziejnie beznadziejna. Jestem też akwarystą, więc trochę tego szpeja w domu mam. Teoretyczna wydajność to 350l/h jest absolutnie niewystarczająca.
Co się stało. Ano przewołałem sobie slajd, tak o 1/3. Dobrze, że takie jasne fajnie się skanuje. 8-)
Moja procedura:
Temperaturę ustalam zewnętrznym (znacznie lepszym od jobowego) termostatem. Mierzę w butelce z FD i zawsze było mniodzik. Teraz też sprawdziłem (zawsze sprawdzam) idealnie.
Slajd w oczy pali. Co u q nędzy?
Woda w płaszcz tak wolno płynie, że pod koreksem w wanience czerwonej o 0,5°C więcej niż normalnie. Przy butelkach zimniej. Wlałem FD o przepisowej temperaturze, a ta cholera się zagrzała. Właśnie sprawdziłem. Zimna woda wlana do koreksu po 6 min ma 34°C.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

ta druga rura nie jest do odpowietrzania gornego portu? w tych nizszych seriach procesorow porty zmienia sie recznie, przesuwajac gora-dol. i chyba wtedy jedna rura sie zakrywa a druga zaczyna "dzialac".

nie podgladne, w autolabach jest inaczej...
ODPOWIEDZ