Jobo Alpha B&W Neutral Fixer i fikołki językowe...

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

aka
-#

Post autor: aka »

Spektrum pisze: 25 kwie 2025, 14:11 Natomiast na stronie producenta jobo.com, piszą, że ten wywoływacz powstał przy współpracy z chemikiem Klausem Wehnerem i jest to najlepszy wywoływacz jaki mają w ofercie. Można domniemać, że jest to ten sam wywoływacz o którym pisze kolega aka czyli "Wehner Entwickler", ale nie ma 100% pewności, że to jest toczka w toczkę to samo.
Z tego co ja czytałem, to Wehner nadal sprzedaje ten wywoływacz pod swoją marką, a Jobo pod swoją. Czy są to dokładnie te same receptury? Raczej tak, a potwierdzenia bym szukał u użytkowników.
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

W innym wątku na naszym forum, wspomniany już przez Ciebie kolega darekdp1 pisze, że to jest to samo.
czulosc-a-jakosc-t16139.html
Wklejam link do całego wątku bo tam też inne osoby się wypowiadają (między innymi kolega oKuba) na temat trwałości
i jak to najlepiej przechowywać.
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

aka pisze: 25 kwie 2025, 14:26 Z tego co ja czytałem, to Wehner nadal sprzedaje ten wywoływacz pod swoją marką, a Jobo pod swoją. Czy są to dokładnie te same receptury? Raczej tak, a potwierdzenia bym szukał u użytkowników.
Jest potwierdzenie od samego Klausa Wehnera. Jobo Alpha i Wehner-Entwickler to to samo.

https://forum.aphog.com/index.php?threa ... ntwickler/
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

Spektrum To ten sam wywolywacz. Klaus sprzedal licencje Jobo i wywolywacz sprzedawany jest rownież i tym kanałem dystrybucyjnym. Mozna go jednak w dalszym ciagu nabywac bezposrednio od Klausa. Cena jest ta sama.
ODPOWIEDZ