Jobo 1520
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Jobo 1520
witam,
dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem wspomnianego w temacie koreksu;)
Głównie wołam średni format i mam pytanie jak mam rozumieć słówko rotation jeżeli nie dostałem w komplecie wkładki do obracania filmem podczas wywoływania?
druga sprawa żęby wywołać średni potrzeba mi 485ml?
dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem wspomnianego w temacie koreksu;)
Głównie wołam średni format i mam pytanie jak mam rozumieć słówko rotation jeżeli nie dostałem w komplecie wkładki do obracania filmem podczas wywoływania?
druga sprawa żęby wywołać średni potrzeba mi 485ml?
to ja zabiłem Laurę Palmer...
Chodzi o wywolywanie rotacyjne w procesorach albo reczne na tzw. rolkach - wtedy potrzeba ok. polowy plynu, bo koreks obraca sie ciagle wzgledem osi, w tym wypadku polozonej w poziomie. Natomiast przy wykonywaniu "fikolkow" caly film musi byc zanurzony w kapieli. Obracania przy uzyciu jakiegos pokretla JOBO nowszej generacji (serie 1000, 1500 i 2000) nie przewiduje. W 1520 potrzebujesz dla 2 filmow maloobrazkowych jak i zwojowych 485 ml, natomiast dla jednego maloobrazkowego 260ml.
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej
Szpula ze zwojowym zanurzy się w nieco mniejszej ilości płynu niż dwie szpule z małoobrazkowymi. Można to wyliczyć - objętość coś na kształt walca odjąć objętość szpuli z filmem
Można też wsadzić szpule do koreksu , zalać cieczą do uzyskania całkowitego zanurzenia szpuli , zlać ciecz do meznurki i na podziałce odczytać ile tej cieczy było.

slawoj, w cz-b JOBO 1520 jest po 154,70 zł w tej chwili. Chyba najtaniej.
Dokładnie, kawałek plastiku warty kilka zł w produkcji za ponad 70,- zł to jest granda.dejnekas pisze:ja już się przełamałem i dokupiłem szpule ale cena ich jest absurdalna.
do serii 1500 nie pasują, być może do tych starszychslawoj pisze:Jeśli tak, to szpule będą pasować
http://cgi.ebay.de/Jobo-1000-Entwicklun ... 286.c0.m14
JOBO serii 1000 sa bardzo podobne do Krokusa i maja zblizona konstrukcje, natomiast sa duzo mniejsze.rioj pisze: do serii 1500 nie pasują, być może do tych starszych
http://cgi.ebay.de/Jobo-1000-Entwicklun ... 286.c0.m14
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej
Jak przeglądam oferty koreksów, m.inn. tutaj PATERSON z dwiema szpulami za 99,-zł , to zastanawiam się czy opłacalne jest wchodzić w system JOBO.