jakie papiery jakim wywoływaczem najczęściej używacie ?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Witam
nie wiem czy mogę zadać takie pytanie , bo jest to jakaś forma reklamy.
Ale interesuje mnie jakie papiery z jakim wywoływaczem najczęściej używacie ? ?
Od stycznia zacząłem handel materiałami do fotografii czarno białej i nie mam rozeznania co jest najczęściej używane.
Dzięki za odpowiedzi .
nie wiem czy mogę zadać takie pytanie , bo jest to jakaś forma reklamy.
Ale interesuje mnie jakie papiery z jakim wywoływaczem najczęściej używacie ? ?
Od stycznia zacząłem handel materiałami do fotografii czarno białej i nie mam rozeznania co jest najczęściej używane.
Dzięki za odpowiedzi .
ju_87
-
- -#
- Kontakt:
- Minolciarz1979
- -#
Tetenal Vario baryt
wywojka różnie: I neuto Agfy i Ilford PQ universal.
- dr_feelgood
- -#
- Kontakt:
-
- -#
-
- -#
- Kontakt:
Amidol ciężko zdobyć za rozsądną cenę. Konfekcjonowany przez firmy foto kosztuje kosmiczne pieniądze jak dla Mnie a w dodatku taki wywoływacz do aksamitnych czerni jest jednorazowy. Całe szczęście mam zapasy ale do końca życia mi nie starczą. ;)Arnold pisze:dadan gdzie kupujesz wywoływacz amidolowy, ewentualnie amidol? chcę spróbować, podobno daje piękną głęboką czerń, to prawda?dadan_mafak pisze:ethol lpd, bromophen, amidol...
Więc trzeba będzie poszukać.
BTW głęboką czerń daje również szybki pirokatechinowy wywoływacz z niewielką ilością NaSO3 stosowany do wzmacniania odbitek w czerniach. Tyle, że działa dość krótko więc to też droga inwestycja. Jednak kilka prób robiłem. Działa. Można poprawić czernie wzmocnić obraz.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2011, 11:30 przez kayaman, łącznie zmieniany 2 razy.
Zrobie wykopalisko! :) Czytam sobie ksiazke Ansela i tam on stosowal dwa wywolywacze w zaleznosci jak i co chcial wywolac, np. chcac miec ladne swiatla zaczynal wywolywac w wywojce gdzie czernie bardziej mu sie podobaly a potem (w okolo polowie procesu) przerzucal odbitke do wywolywacza gdzie swiatla wychodzily lepiej. To dla mnie zaskakujace ale moze kiedys sprobuje.
Jeszcze mam pytanko. Czy osoby, ktore pracowaly z amidolem moga potwierdzic, ze faktycznie glebokie czernie (cieple?) powstaja w 3-4 minucie wywolywania? Czy inne wywolywacze takze tak sie powinny zachowac w miare swoich mozliwosci? A co ze swiatlami?
A na allexpress możecie polecić jakiś przyzwoity sprzęt?