Jakie negatywy z jakim wywoływaczem najczęściej używacie ?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

a co daje V-Power Racing poza kosmiczną ceną?

Post autor: Minolciarz1979 »

tankuję zwykłą 95 - o niebo lepsza niż ta z Shella. Oba samochody są żwawsze i trochę mniej palą. Sprawdzone wielokrotnie. Poza tym, gdy tankuję prawie 100 litrów, to 40 gr/litr mniej daje mi prawie 40 zł w kieszeni... Za to mam 4 negi :-). Co do V-Power - w zwykłym silniku nie daje nic. Przypominam też, że zastosowanie benzyny o wyższej liczbie oktanowej w silniku przeznaczonym do niższej liczby daje odwrotny sutek

http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf

wiem, że odbiegay od tematu, ale mity nalezy obalać... :-)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 10:02 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
kris75
-#
Kontakt:

Post autor: kris75 »

A wiesz, ze zwykle paliwa na shellu, na Pb i na stacji obok biedronki to jest dokladnie TO SAMO paliwo od tego samego dostawcy - jak nie wierzysz to zapytaj sie na shellu skad maja 95.

p.s. myślałem że w związku z tym co napisałem powyżej tankowałeś v-powera
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 10:08 przez kris75, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

wniosek więc jeden:

na markowych stacjach, przynajmniej u mnie w Legnicy, coś kombinują i w efekcie jest to gorsza benzyna. A nawet gdyby była taka sama, to 40 gr/litr to jest gra warta świeczki.
PS. Powera tankowałem z ciekawości - żadnej róznicy poza ceną. Moje silniki są przystosowane do benzyn 91 oktanów i dlatego najlepiej chodzą na 95.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 10:09 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
kris75
-#
Kontakt:

a może to po prostu siła sugestii a nie kombinowanie na markowej stacji - 40gr i do tego o niebo lepsze paliwo o od razu banan na caly dzien. Swoja droga analogowy sprzet w potaci 2 aparatow raz
odkupilem od kolegi - fotografa - puszka byla peknieta, sprzet zmartretowany i nikt na allegro nie chciał go kupic, a pieniadze symboliczne - kolega mowil ze wszystko dziala i okazalo sie ze do dzisiaj nie mam najmniejszych problemow z tym aparatem, natomiast kolejny aparat kupiłem u sprzedawcy pietruszki - miało być pięknie, a skonczylo sie na tym ze niby sprawny obiektyw, byl uszkodzony i co z tego ze taniej jak teraz musze czekac na naprawe. Pietrucha powiedzial ze paproch wpadl podczas transportu - swoja droga to chyba jego stala wymowka, fachowiec nie pozwolilby sobie tutaj na taka skuche.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 10:33 przez kris75, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

nie sugestii, tylko wielokrotnych pomiarów

zalewanie pod korek, jazda i pomiar spalania. Nie będę się zagłębiał w szczegóły, ale sprawdzane wielokrotnie w ciągu 4 lat na dwóch samochodach. benzyna z Auchana jest u mnie lepsza niż na Shellu i Orlenie.
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

Dzięki za odpowiedzi.
Dla wyjaśnienia.
Handlem zajmuję się 10 lat.
Fotografia jest moją pasją od lat , mam własną ciemnię i sam robię całą obróbkę .
Od ponad roku handluje używanym sprzętem fotograficznym .
Aparaty , raczej z przed 50 - ego roku i sprzęt do ciemni.
Moje oceny od kupujących to 5 we wszystkich czterech kategoriach.
Kilka osób z tego forum już u mnie kupowało i było zadowolonych.

Chemii negatywów i papierów nie trzymam ani w lodowce ani w mikrofalówce.
Współpracuję z dużą hurtownią fotograficzną oddaloną ode mnie 200 km.
zamawiam towar , na drugi dzień jest u mnie , pakuję w paczki i wysyłam do klientów.
A te kilka opakowań towaru które zamawiam jako mikro zapas leży razem z moim
materiałem w miejscu gdzie jest + 14 stopni.
A co do składowania materiałów w lodówce to Panowie tak bardzo bym się tym nie ekscytował.
jeśli sprzedawca trzyma faktycznie towar w + 5 stopniach
czyli jak w chłodziarce i wyciąga go latem i wam go wysyła , to z profesjonalizmem nie ma to nic wspólnego.
Ten skok temperatury bardziej szkodzi negatywom i papierom niż pomaga.
Przechowywanie w temperaturze poniżej 10 stopni ma sens w przypadku długotrwałego
składowania.
W przypadku skłądowania przez kilka dni wystarczy temperatura między 10-20 stopni

Co do gwarancji , to prawda jest taka .
Gwarancję daje producent , handlowiec ma przekazać wadliwy towar do producenta i tyle.
I nie ma tu nic do rzeczy czym i jak długo ktoś handluje.
Mi już się przytrafiło że lepiej załatwiono mi reklamację w supermarkecie niż w specjalistycznym sklepie.

Pozdrawiam kolegów.

A i uwaga do Zieloo , nie wiem co ci nie pasuje w moim pytaniu ?
sam przeciez reklamujesz link do swojego portalu na ktorym masz dział pt. SKLEP
ju_87
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

to u Ciebie za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki powiekszalniki kolorowe zamieniaja sie w multigrade? :mrgreen:
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Dziwi mnie podejście niektórych kolegów do inicjatywy "junkers_ju-87", tym bardziej że wszystkim nam zależy na promowaniu fotografii tradycyjnej.
Zamiast dywagować, proponuję pomóc koledze skoro o to poprosił na forum.

junkers_ju-87 - ja używam T-MAXów 100 i 400 zarówno w małym obrazku jak i średnim formacie.
Wielkiego formatu i cyfry nie posiadam.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 1 raz.
kris75
-#
Kontakt:

koledzy nie ma sesnu wykłócać się, bo chyba każdemu z nas zależy na tym samym, aby jakość obsługi poprawiła się, a ceny zmalały, a nie odwrotnie. Pisanie że jakość obsługi i fachowośc sprzedawcy jest niepotrzebna to jakiś nonsens.

Nie wiem czy już ktoś o tym pisał ale to oczywiste że UCZCIWOŚĆ IDZIE W PARZE Z WIEDZA, a niewiedza to pierwszy krok do nieuczciwości.
Gasoline
-#

Post autor: Gasoline »

Najczęściej używałem Fomapana 100, a teraz spodobał mi się Kentmere o tej samej czułości. Nie wiem czemu te ostatnie są tak mało popularne. Bardzo je polecam. Filmu o większej czułości właśnie szukam. Wszystko moczę w R09.
Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

Re: Jakie negatywy z jakim wywoływaczem najczęściej używacie

Post autor: praktis »

junkers_ju-87 pisze:Witam
nie wiem czy mogę zadać takie pytanie , bo jest to jakaś forma reklamy.
Ale interesuje mnie jakie negatywy z jakim wywoływaczem najczęściej używacie ? ?
Od stycznia zacząłem handel materiałami do fotografi czarno białej i nie mam rozeznania co jest najczęściej używane.

Dzięki za odpowiedzi .
Daj na maila namiary na twój sklep.
Chętnie zajrzę i być może coś zakupię
Ja męczę fomapan 100, rodinal, hydrofen
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 13:02 przez praktis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

junkers_ju-87 pisze:A i uwaga do Zieloo , nie wiem co ci nie pasuje w moim pytaniu ?
sam przeciez reklamujesz link do swojego portalu na ktorym masz dział pt. SKLEP
1) nie reklamuje
2) to nie sklep
3) chyba niestety się nie zrozumieliśmy, pisałem szybko i nie miałem czasu na wyjaśnienia. Twoje pytanie po prostu nie miało sensu - dlaczego interesuje Cię co się najczęściej używa? Chcesz zoptymalizować pod tym kątem asortyment? Popularnosć produktów będzie widać po pewnym czasie działalności - w czasie wspomnianego roku handlowania zapewne również rozeznałeś się rynku i zdajesz sobie z tego sprawę co 'schodzi' a co nie. A bazowanie na opiniii (niereprezentatywnej) grupy forumowiczów na pewno nie będzie dobrym posunięciem...

I ABSOLUTNIE nie jestem przeciwny takim pomysłom, wręcz przeciwnie - vide niedawno stworzony sklep naszego forumowego kolegi.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

junkers_ju-87 pisze:Witam
Ale interesuje mnie jakie negatywy z jakim wywoływaczem najczęściej używacie ? ?
TMax+TMax
FP4+D76
HP5+Rodinal - jak chcę zrobić zdjęcia ale nie chcę robić odbitek - ta kombinacja skutecznie mi to obrzydza ;-)
skytruck
-#

Post autor: skytruck »

Agfa APX 100, Ilford PAN 100, Fomapan 100,
w Excelu najczęściej
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

MD-76, a w nim teraz HP5+ i FP4+ na małym obrazku, Delty 100 i 400 na średnim. Zaraz przejdę na Legacy 100 i 400 w małym. Kupuję puchy po 30 metrów i trzymam się jednego filmu aż do wyczerpania.
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
ODPOWIEDZ