Jakie filterki w Góry
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Jakie filterki w Góry
W jakie filtry najlepiej zaopatrzyć się na wyjazd w góry, do tej pory jedynie czasem używałem filtra UV. Niestety niebo zawsze miałem przepalone lub blade, więc zastanawiam się nad takim zestawem.
- Polaryzacyjny kołowy.
- Pomarańczowy
- Szary neutralny
- Polaryzacyjny kołowy.
- Pomarańczowy
- Szary neutralny
polar i helrot tj. R25.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
- Kontakt:
Filtr żółty zlikwiduje problem przepalonego nieba i jednocześnie zlikwiduje mgiełkę w scenach z odległym horyzontem
Filtr żółto-zielony da dodatkowo efekt rozjaśnienia zieleni i odcięcia jej od ciemnych konturów
Szary (tak z 10 blend zabierający), żeby ewentualnie dramatycznie wydłużyć czas.
Taki zestaw da bardzo subtelne wyniki w fotografii czarno-białej
Ja jeszcze lubię czasem wzmóc efekt mgły. Wtedy przydaje się niebieski
To z grubsza cały mój zestaw. Czasem dla dramaturgii filtr pomarańczowy.
Filtr żółto-zielony da dodatkowo efekt rozjaśnienia zieleni i odcięcia jej od ciemnych konturów
Szary (tak z 10 blend zabierający), żeby ewentualnie dramatycznie wydłużyć czas.
Taki zestaw da bardzo subtelne wyniki w fotografii czarno-białej
Ja jeszcze lubię czasem wzmóc efekt mgły. Wtedy przydaje się niebieski
To z grubsza cały mój zestaw. Czasem dla dramaturgii filtr pomarańczowy.
Technikardan + mała szklarnia
Zamierzam fotografować na slajdzie Velvia i negatywie Superpan który będzie wywoływany jako slajd. Będę wspomagał się też cyfrówką, niestety muszę zdecydować się na dwa góra trzy filtry więcej nie chce zabierać ze sobą.
Dlatego do koloru chyba jednak pozostanę przy polaryzacyjnym, a do B&W zabiorę żółty i pomarańczowy.
Dlatego do koloru chyba jednak pozostanę przy polaryzacyjnym, a do B&W zabiorę żółty i pomarańczowy.