jaki tani papier do nauki?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
jaki tani papier do nauki?
Cześć
po dłuższej przerwie od nauki wywoływania zdjęć chcę znowu się tym zająć. Chciałem was poprosi o rade dotyczaca papieru - potrzeba mi go duzo, do prob i bledow, a nie mam duzo kasy. Pamietam ze zawsze mialem problem z dobrym kontrastem, zdjecia byly szaro - bure, bez dobrej czerni, bez dobrej bieli.
bede uzywal filmu Ilford pan 400.
Najlepiej jakbyscie mi zaproponowali tez jakis tani sklep internetowy bo nie jestem zarejerstrowany na allegro, ale wlasciwie jesli ma byc taniej to sie zarejerstruje :D
dziekuje i pozdrawiam
po dłuższej przerwie od nauki wywoływania zdjęć chcę znowu się tym zająć. Chciałem was poprosi o rade dotyczaca papieru - potrzeba mi go duzo, do prob i bledow, a nie mam duzo kasy. Pamietam ze zawsze mialem problem z dobrym kontrastem, zdjecia byly szaro - bure, bez dobrej czerni, bez dobrej bieli.
bede uzywal filmu Ilford pan 400.
Najlepiej jakbyscie mi zaproponowali tez jakis tani sklep internetowy bo nie jestem zarejerstrowany na allegro, ale wlasciwie jesli ma byc taniej to sie zarejerstruje :D
dziekuje i pozdrawiam
Ja używałem do nauki Ilforda RC Xpress. Może nie jest bardzo tani, ale za to dość łatwy w obróbce i mało wymagający jeśli chodzi o warunki. Ja go obrabiałem przy pomarańczowej żarówce Philips za 3 złote i nigdy mi nie zadymił. Schnie dobrze w jakiejkolwiek pozycji (ja suszyłem odbitki oparte o meblościankę:)). Także jeśli miałbym coś polecić na początek, to chyba właśnie to.
tania to jest Foma
efekty może i nie są powalające,ale to już w dużej mierze zależy od naszego wkładu
a propos zakupów to ja zaopatruję się w fotonegatyw'ie
efekty może i nie są powalające,ale to już w dużej mierze zależy od naszego wkładu
a propos zakupów to ja zaopatruję się w fotonegatyw'ie
- technik219
- -#
- Minolciarz1979
- -#
Tetenal Vario (baryt lub plastik)
Ale tylko bezposrednio od producenta (www.tetenal.pl lub com.pl). Ceny znacznie niższe niż w sklepach, np 18x24 baryt 100 arkuszy kosztuje 230 zł. To chyba nic za tej klasy papier. Plastik jest znacznie tańszy, a naprawdę świetnej jakości.
jasne :P troche sie pewnie osmiesze po tam pisze ''inkjet: lexmark, canon, hp, epson...'' ale co tam:)Basil pisze:raczej papier do wydruków niż do odbitek,chociaż jeśli mówisz że szczelnie opakowany...
możesz podpiąć zdjęcie?
http://zapodaj.net/c6bb7ba41966.jpg.html
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, 03:39 przez Len, łącznie zmieniany 1 raz.
Papier co prawda do wydruków, ale za to kot fajny! :D
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, 09:50 przez rayman, łącznie zmieniany 1 raz.
A niech mnie TSS pokąsa!
no wlasnie kot nie jest do wydrukow ale jak widac jest juz caly naswietlony :DD
w kazdym razie dzieki, musze cos kupic... w angli za 10 funtow kupowalem ogromny papier, wazyl chyba z 12kg, cos 50cm/40cm cos takiego, z 25 sztuk albo wiecej tam bylo, ale mi dymil bardzo -moze przez nieszczelna lazienke... w kazdym razie cena byla wyjatkowa...
w kazdym razie dzieki, musze cos kupic... w angli za 10 funtow kupowalem ogromny papier, wazyl chyba z 12kg, cos 50cm/40cm cos takiego, z 25 sztuk albo wiecej tam bylo, ale mi dymil bardzo -moze przez nieszczelna lazienke... w kazdym razie cena byla wyjatkowa...