Jaki papier na odbitki ślubne?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
foma mg ma większy kontrast niż ilford czy oriental, często miałem problem żeby zmieścić niektóre klatki na formie, zaś na orientala wchodziły z palcem w nosie. w dodatku ilford i oriental mają grubszą emulsję, w dotyku wydaje się taka... tłusta. co do ciepłych papierów, to fomatone ma żółte podłoże, w zwykłym wywoływaczu wygląda jakby była zielonkawa, w ciepłotonowym lepiej, ale jak wspomniałem powiększenie wychodzi jakby pozółkłe. oriental i ilford mają bielszy podkład, tylko czernie lekko wpadają w brąz. zatem z technicznego punktu widzenia ja bym szedł w orientala, a potem w ilforda. oczywiście jeśli chodzi o błysk.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nikt, ale jeśli ten wątek ma także pełnić rolę edukacyjną lub googlozastępczą to dobrze, że napisano "powierzchnia perła nie występuje w barytach". Bo tak to rozumiem (nie sprawdzałem).
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Przecież sam napisałeś w pierwszym poście, że prosisz o jakiś baryt.
Tak ,to prawda, że Foma ma większy kontrast. Miewa tez problemy z jakością (wady od strony emulsji).rbit9n pisze: ↑06 maja 2019, 20:00 foma mg ma większy kontrast niż ilford czy oriental, często miałem problem żeby zmieścić niektóre klatki na formie, zaś na orientala wchodziły z palcem w nosie. w dodatku ilford i oriental mają grubszą emulsję, w dotyku wydaje się taka... tłusta. co do ciepłych papierów, to fomatone ma żółte podłoże, w zwykłym wywoływaczu wygląda jakby była zielonkawa, w ciepłotonowym lepiej, ale jak wspomniałem powiększenie wychodzi jakby pozółkłe. oriental i ilford mają bielszy podkład, tylko czernie lekko wpadają w brąz. zatem z technicznego punktu widzenia ja bym szedł w orientala, a potem w ilforda. oczywiście jeśli chodzi o błysk.
I nadal tak chce, ale padło słowo "perła" i się potoczyło.... :)
Tak z ciekawości zapytam: jest w barycie czy jej nie ma?
Zaciekawiłeś mnie. Teraz tylko inwestora muszę zaciekawić Orientalem (-:
Arturl, po pierwsze primo. Jak ma być elegancko, to musi być baryt. Po drugie primo, jak znam mreka, to MUSI być elegancko. Po trzecie primo perła to wykończenie powierzchni emulsji, a baryt to podłoże. I perła występuje na podłożu barytowym.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Lubię Orientala i cena nie jest zła.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Baryt występuje jako semi mat. To jest odpowiednik perły. Sory za zamieszanie, ja nadal tkwię mentalnie w epoce, kiedy papiery były dostępne w rozmaitych wykończeniach... Ale generalnie, jeżeli finalne powiększenie nie dostanie wręczone w oprawie, to fotografię ślubną robiłbym w półmacie czy innym fakturowanym wykończeniu. Za dużo palców będzie ją macać. Robię w tym ponad 30 lat, i powierzchnia błyszcząca sprawdza się najgorzej.
No i wyjaśnione. Dzięki.Nomad pisze: ↑07 maja 2019, 00:44 Baryt występuje jako semi mat. To jest odpowiednik perły. Sory za zamieszanie, ja nadal tkwię mentalnie w epoce, kiedy papiery były dostępne w rozmaitych wykończeniach... Ale generalnie, jeżeli finalne powiększenie nie dostanie wręczone w oprawie, to fotografię ślubną robiłbym w półmacie czy innym fakturowanym wykończeniu. Za dużo palców będzie ją macać. Robię w tym ponad 30 lat, i powierzchnia błyszcząca sprawdza się najgorzej.
Co do palców to masz świętą rację. Nie będę oprawiał bo nie znam gustu młodych, ani wnętrza gdzie to będzie stało. Jeśli będzie. Pewnie oprawią w album.
Ja kupuje w BH. Możesz napisać do Oriental USA i oni powiedzą dokładnie w jakimsklepie w Europie masz stok.
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Sądzisz, że błyszczący suszony na półmat to będzie OK, czy brać dokładnie matowy?
Akurat Foma błyszcząca schnie na szybie dając ładny półmat. Jeszcze nie kupowałem nic matowego. No może poza półmatem Kentmere (ale to plastik)