Jaki obektyw do 6x6.

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

szczypior07
-#
Kontakt:

Jaki obektyw do 6x6.

Post autor: szczypior07 »

Witam,
zakupiłem niedawno powiększalnik Durst M600. Wraz z nim obiektyw Schneider Componon 1:4/50. Przy próbach w ciemni zauważyłem, że ostrość (6x6) mogę ustawić maksymalnie dla odbitki około 20x20. Czy aby wykonywać większe powiększenia, to muszę kupić obiektyw o ogniskowej 75-80? Jeśli tak to za czym się rozglądać? Może Wy macie coś sensownego na sprzedaż?
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Componon/Componon S 80/4 lub Rodagon 80/4 beda idealne.
Ten ktory masz nada sie do 35mm.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
szczypior07
-#
Kontakt:

Halo, jest tam kto? Tyle osób na forum i tylko jedna odpowiedź?! Bardzo proszę aby się inni wypowiedzieli. Jaki format odbitki będę mógł zrobić obiektywem o ogniskowej 80 i większej? Będę bardzo wdzięczny za pomoc :-)
szczypior07
-#
Kontakt:

szczypior07 pisze:Tyle osób na forum i tylko jedna odpowiedź?!
odpowiedź padła kilka razy, użyj z łaski swojej forumowej szukaczki
Skoro kolega, jest tak biegły w szukaniu tematów na forum, to mógłby podesłać stosownego linka do odpowiedzi na moje pytanie :-)
Z szukaczki korzystałem i dostałem "dwadzieścia tysięcy" wyników. Każdy post po części zawiera odpowiedź na moje pytanie a przeszukanie ich wszystkich zajęłoby mi chyba cały tydzień. Myślałem, że to forum jest trochę inne i że dla kolegów, którzy są oblatani w temacie ciemni nie stanowi problemu odpowiedzieć na jedno czy dwa banalne pytania ;-)
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 01:10 przez szczypior07, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ