Jaki laptop polecicie?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Jaki laptop polecicie?
Do znawców/doświadczonych szanownych userów mam pytanie - jaki laptop 13.3 cala z windowsem do domowych spraw? Budżet +/- 3 tysiące złotych. Całe moje doświadczenie to IBM (no i Lenovo raz) i nie wiem co myśleć o innych firmach. Co jest warte uwagi?
Jaki laptop polecicie?
a nie lepiej dopłacić pareset zł i kupić maca? jakiegokolwiek pc kupisz, nawet w mega specyfikacji, to i tak największą jego bolączką będzie system operacyjny, a mac to mac, będzie po prostu działał, zawsze.
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Jaki laptop polecicie?
Wiedziałem!

Jaki laptop polecicie?
Warto się przyjrzeć. Ja trochę sprzętu przerobiłem - miałem Toshibę, dwa Fujitsu, IBMa - jeszcze oryginalnego - nie Lenovo, dwa Delle. Dziesięć lat temu kupiłem Maca, trochę z ciekawości, i nie wyobrażam sobie kompletnie powrotu do PC. Macbook Air, którego kupiłem w 2012 służył mi dzielnie przez 9 lat i służy zresztą dalej mojemu synowi. Można się wkurzać na Apple, bo ceny ma z kosmosu, ale ich system oraz integracja całego ekosystemu biją konkurencję na głowę.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Jaki laptop polecicie?
To jest trochę wojna dwóch światów - Microsoft vs Apple. Jeden niby otwarty, drugi niby zamknięty. Moje doświadczenie z laptopami pracującymi pod windowsami jest takie, że po kolejnych poprawkach do systemu komputer zaczyna się mulić i używanie staje się po prostu niemożliwe. Mam lenovo x200 kupiony w 2009, jeszcze ma XP i co on tam wyprawia po włączeniu lub starcie systemu to nie wiem czy ktoś wie

Jaki laptop polecicie?
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc się podepnę: nie wiem co wybrać i co lepsze - Canon czy Nikon? Proszę tylko poważnie odpowiedzi 

Jaki laptop polecicie?
przecież wszystkie są z 'jednej' fabryki - różnią się tylko wykończeniem - w środku mają te same bebechy w zależności od
'półki cenowej' nie ma znaczenia czy dell, hp, acer czy też to drugie i trzecie na a w danej grupie cenowej to jedno i to samo
naiwni jesteśta czy jak?
'półki cenowej' nie ma znaczenia czy dell, hp, acer czy też to drugie i trzecie na a w danej grupie cenowej to jedno i to samo
naiwni jesteśta czy jak?
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Jaki laptop polecicie?
4Rider - dokładnie tak jak piszesz - sprzęt się niczym nie różni, w zależności od ceny masz lepsze/gorsze wykonanie, podzespoły i materiał z którego urządzenie jest wykonane - tylko jest kwestia lepszej promocji u danego dystrybutora. Z Makami podobnie - sprzętowo to też pecole, w zasadzie taki Huaweii Matebook Pro niczym nie odstaje od Macbooka Pro. Natomiast jeżeli chodzi o oprogramowanie, to PC i Mac to zupełnie inna bajka. Mac to jest BSD Unix z mega dopracowanym interfejsem użytkownika rodem z Nextstepa na hybrydowym kernelu, a Windows to Windows - nie ma się co rozpisywać, jaki koń jest, każdy widzi.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Jaki laptop polecicie?
No niekoniecznie z jednej. Bebechy też nie koniecznie z jednej fabryki czy od jednego producenta, a nawet aluminium na elementy obudowy niekoniecznie z tego samego zródła

Jaki laptop polecicie?
Sam sobie przeczysz

Ostatnio zmieniony 30 gru 2019, 15:04 przez aka, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaki laptop polecicie?
aka, a jakie oprogramowanie/sterowniki jest krytyczne?
Pytam, bo używam jabłek od 20 lat. W chwili obecnej z tego co się orientuję, to tylko specyficzne oprogramowanie prawnicze wymaga Windows. No i pewnie jakieś gry, ale gra się na konsolach, a nie laptopie.
Nie namawiam na Macintosha bo wiem, że dla niektórych temat jest nie do przejścia, ale używam iMaca 27 cali z 2010 roku. Jedyne co do niego dodałem, to wymieniłem dysk na SSD i rozbudowałem pamięć. Nie widzę powodu do wymiany na nowszy model.
A integracja całego systemu, to bajka.
Od komputera, poprzez tablet i telefon, po zegarek.
Pytam, bo używam jabłek od 20 lat. W chwili obecnej z tego co się orientuję, to tylko specyficzne oprogramowanie prawnicze wymaga Windows. No i pewnie jakieś gry, ale gra się na konsolach, a nie laptopie.
Nie namawiam na Macintosha bo wiem, że dla niektórych temat jest nie do przejścia, ale używam iMaca 27 cali z 2010 roku. Jedyne co do niego dodałem, to wymieniłem dysk na SSD i rozbudowałem pamięć. Nie widzę powodu do wymiany na nowszy model.
A integracja całego systemu, to bajka.
Od komputera, poprzez tablet i telefon, po zegarek.
Ale jakich rozszerzeń oczekujesz w laptopie? Pamięć można rozszerzyć.Sam sobie przeczyszJest jeszcze parę rzeczy np. możliwość konfiguracji na etapie zakupuczy rozszerzeń po zakupie (np. pamięci),
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jaki laptop polecicie?
Mówiąc zupełnie szczerze, to swojego Aira na Pro wymieniłem teraz z czystego kaprysu - chciałem mieć ekran z wyższą rozdzielczością (Retina) i lepszą baterię - to akurat był strzał w dziesiątkę - laptopa ładuję tak jak telefon - podłączam go na noc i cały dzień używam na baterii. Natomiast poza tym, poczciwy Air z 2012 wystarczał do wszystkiego - ostatnio kumplowi serwisowałem Aira z 2011 roku z 2 GB pamięci i dyskiem 64 GB - po reinstalacji systemu, który był tam zainstalowany od nowości, sprzęt odżył kompletnie - kumpel chciał już kupować nowego, ale po mojej kuracji się odechciało ;). Z tą rozbudową to różnie bywa - niestety nowe lapki od Apple trzeba kupować w docelowej konfiguracji - o ile poprzednie generacje MacBooków Pro można było rozszerzać jeżeli chodzi o RAM i dysk, to nowe mają wszystko wlutowane w płytę - coś za coś - kiedyś Pro były ceglaste, a dzisiaj gabarytowo są jak Airy, natomiast jeżeli chodzi o normalne zastosowania, to 8GB RAM plus 256 SSD w zupełności wystarczają, chyba że się chce robić profesjonalny montaż materiału 8k albo obrabiać gigabajtowe pliki graficzne na paru zakładkach naraz. Z pamięcią masową też się pozmieniało - zamiast bulić za duży SSD, lepiej wykupić 200GB przestrzeni w iCloud - płaci się grosze za to, chyba z 3€ miesięcznie, a zaleta jest taka, że wszystkie dokumenty, zdjęcia, filmy są współdzielone pomiędzy wszystkimi urządzeniami w całej rodzinie.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Jaki laptop polecicie?
Nie krytyczne, a dostępne np. skanera Microteka nie użyjesz z Makiem...
Niekoniecznie, może być wlutowana (MacBook Air), może być jeden "bank" i trzeba, jeśli można, wymienić, a nie dodać itp.
Nie mam nic do produktów Apple bo ich nie używam, na razie

Jaki laptop polecicie?
u nas w firmie Maca ma jeden z członków zarządu. Z całej masy oprogramowania, w którym powinien pracować, działa mu klient poczty (mniej-więcej) oraz arkusz kalkulacyjny i edytor tekstu (też mniej-więcej). Każde inne branżowe czy zarządcze oprogramowanie, podpisy, przelewy itp - nie działa. Ale on i tak jest swoim Macbookiem zachwycony

Do używania "w domu", czyli przeglądania zasobów Internetu, oglądania filmów itp. - na pewno Mac jest super. W innych sytuacjach - niekoniecznie. Szczególnie, jeśli nie ma się 2x tyle pieniędzy na komputer, niż jest warty

Dla zasady - ja w swoim domowym laptopie HP z 2009 roku wymieniłem dysk na SSD i rozbudowałem RAM. Z windowsa 7 zaktualizowałem go do 10 i działa lepiej, niż wtedy, gdy był nowy. A każdy niech sobie robi jak uważa, bylebył z decyzji zadowolony :)