Jaki format negatywu

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

tol2di
-#

Jaki format negatywu

Post autor: tol2di »

Panowie jaki format negatywu polecice myslalem o 4×5 cala ale widze ze ceny zaczynaja zabijac. Negatywu bede uzywal do fotografi otworkowej wiec raczej niskie czulosci wchodza w gre. Aparat bedzie budowany pod negatyw.

Wybaczcie brak polskich znakow.
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

W otworkach im więcej tym lepie - nie myślałeś o fotografowaniu na papierze bezpośrednio?
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

Obczaj sobie błony RTG
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
tol2di
-#

taharii pisze:W otworkach im więcej tym lepie - nie myślałeś o fotografowaniu na papierze bezpośrednio?
Myslalem ale na odwracalnym ilforda ale tani nie jest i tylko w barycie co na poczatek nie jest proste.
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Etam, nie proste - zdecydowanie prostsze niż negatyw
a przeliczając na powierzchnię jest bez porównania tańszy niż negatyw.
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

Jeżeli nie papier to błony RTG.
tol2di
-#

Blony rtg sa chyba dwustronnie pokryte emulsja ?
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

No i co z tego? Są też jednostronne, ale na takich jeszcze nie robiłem. Generalnie to ja błony wykorzystuje do powiększania negatywów do technik szlachetnych, ale zrobiłem raz zdjęcie otworkowe kawałkiem takiej błony. Zaletą w porównaniu z papierem że włożysz to do powiększalnika.
jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

tol2di pisze:Blony rtg sa chyba dwustronnie pokryte emulsja ?
Mammograficzne mają emulsję z jednej strony.
Np. takie jak ta:

http://www.zzmedical.com/analog-x-ray-s ... -film.html
tol2di
-#

Powiedz mi tylko gdzie w Polsce można je tanio kupić i trochę szkoda że to są tak duże formaty bo interesuje mnie max 4x5 clala lub 9 na 12 cm, a tu bez przecinania się nie obejdzie.

Czy błony mamo można wyjmować przy zielonym świetle lampy ciemniowej bo akurat taka posiadam.
jerezano
-#
Kontakt:

W Polsce akurat 8x10 się raczej nie kupi - chyba, że na zamówienie. Nasi rentgenowcy używają 18x24cm. Co do 4x5 to ja używam Fomy 100 i kupuję ją w fotociemni.
Ja moją rtg trenowałem przy czerwonym świetle, o zielonym nic mi nie wiadomo. Tylko po co światło? Dwa razy przetrenujesz przy świetle i nie będziesz miał problemu z wkładaniem i wyjmowaniem ;)
tol2di
-#

Wkładanie wyjmowanie z aparatu kasety to nie problem ale przycinanie już tak i stąd urodziło się pytanie. Ok a jak wychodzą z takich błon styki na papier czy trzeba do nich jakąś konkretna gradacje papieru stosować czy zależnie od potrzeby.

z tego co widziałem na alledrogo 100 błon kosztuje coś koło 200zł więc jedna wychodzi około 2zł więc taniej niż Foma.

W jakiej chemi moczyć takie błony ?
jerezano
-#
Kontakt:

Jak wszystkie moje negatywy wywołuję je w Adonalu (1+25 lub 1+50). Są kontrastowe więc trzeba trochę krócej wołać. Ja mam negatywy Carestream i im wystarcza 3 - 3,5 min.
Próbowałem je kroić na 4x5 ale po kilku sztukach dałem sobie spokój - mam gównianą gilotynę, a poza tym zawsze jest ryzyko porysowania, krzywego przycięcia itd. Wolę dołożyć kilka złotych i się nie przejmować...
Styki robiłem na razie na Adoramie FB, ale widzę, że foma ma fomalux do styków więc w następnym podejściu spróbuję...
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Osobiście wszystko z błonami RTG robię przy czerwony świetle. Źródłem światła jest dioda czerwona (długość fali powyżej 600 nm).
Wywołuję w Rodinalu 1:100 5 minut. Wołałem też w 1:200 przez 5 minut i miałem zdecydowanie niższy kontrast.
Kolejne różnice między kolorami błon jakie zauważyłem. Zielone mają zdecydowanie bardziej kontrastowy charakter od niebieskich.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
tol2di
-#

ModusOperandi a docinales je kiedys do kasety
ODPOWIEDZ