Jaki film do agfa click 1

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

szaniut
-#

Jaki film do agfa click 1

Post autor: szaniut »

Czy ktoś używał tego prymitywnego aparatu i mógłby podpowiedzieć, jakiej czułości film BW będzie dla niego najodpowiedniejszy? Fotografia plenerowa.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

taki sam jak do dowolnego aparatu, kiedy chcesz fotografować plenery
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

film... fotograficzny !!
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Nic śmiesznego, ten aparat ma dość prostą migawkę i mało czasów, z przysłoną też bez szaleństw. Ja swojego przerobiłem na otworka, więc już nie pamiętam szczegółów... szaniut, możesz przypomnieć jakie tam są czasy i przesłona? Wydaje mi się, że robiąc zdjęcia latem jesteś skazany na 100. Masz wbudowany filtr żółty?

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
szaniut
-#

Dzięki Jerzy. Jaki czas tego nie wiedzą najstarsi górale. Najczęściej w necie pojawia się informacja że ok. 1/30, ale doszukałem się również informacji, że pomiędzy 1/30, a 1/60. Przysłona ma trzy ustawienia (słoneczko, chmurka i właśnie filtr żółty). Prawdopodobnie odpowiedniki przysłony ok. f/8.8 i f/11.
Ściślej aparat ma jeden czas.
Pytam, ponieważ w tym tygodniu wywołałem film agfa uniwersal 200 (pierwsza rolka z Clicka) i po wyciągnięciu go z tanka byłem rozczarowany. Na 12 klatek, tylko trzy okazały się w miarę prawidłowo naświetlone, ale bez szału, też nie byłem zadowolony. Skoro więc mamy tylko dwa ustawienia przysłony i jeden czas - to może wina filmu?
Ostatnio zmieniony 30 cze 2011, 22:00 przez szaniut, łącznie zmieniany 2 razy.
CHoSSeN OnE
-#

Post autor: CHoSSeN OnE »

Skoro czas jest gdzieś z przedziału 1/30 - 1/60, to może według Sunny16 ? Czyli wychodziło by 50 lub 25 ISO

http://en.wikipedia.org/wiki/Sunny_16_rule
Inną możliwością jest Rollei Pan25, który jest również ukarany grzywną drobnoziarnisty powolny film prędkości.
szaniut
-#

Jeżeli wg. reguły f/16 dla iso 100 czas 1/100, to dla f/8 - ok. 1/50 na setce. Dobrze kalkuluje? Wydaje się, że jednak iso 100
CHoSSeN OnE
-#

Niet. Dla ISO 100 - 1/100 (1/125) i f/16, dla ISO 50 - 1/100 (1/125) i f/11. Czyli wkładając do aparatu ISO 50 ustawiając f/11 i mając na polu bezchmurne niebo i słońce, tzw. żarówę prześwietlasz film o jedną działkę (jeśli masz migawkę 1/50 lub 1/60 - tak w aparatach typu box bywało), co chyba filmowi nie zaszkodzi (; a jak wyjdzie nieco chmurek to w sam raz (:
Inną możliwością jest Rollei Pan25, który jest również ukarany grzywną drobnoziarnisty powolny film prędkości.
szaniut
-#

Ok. podkusiło mnie, żeby kupić zapas filmu iso 100. Chyba muszę spróbować. CHoSSeN OnE, 1/60 dla iso 50 daje 1/30 dla iso 100. Więc chyba jednak setka. W tym głupim jasiu wszystko jest na oko. Mam setki - spróbuje na setkach. Jak wrócę po urlopie, to podzielę się owocami.
W każdym razie: Jerzy, i CHoSSeN OnE, dzięki za radę;
figureliusz, i nord, porażka. Cynizm bez zgłębienia tematu?
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 00:20 przez szaniut, łącznie zmieniany 1 raz.
CHoSSeN OnE
-#

szaniut pisze:1/60 dla iso 50 daje 1/30 dla iso 100. Więc chyba jednak setka. W tym głupim jasiu wszystko jest na oko.
Dłużej naświetlać wyższą czułość ? Chyba krócej (: Wyższa czułość lub większa dziura o 1 ev - krószy czas o 1 ev. Z resztą to też zależy od pogody, jeszcze się okaże, że f/8 dla 100 będzie za mało :D W aparatach gdzie masz możliwość regulacji czasu, wsadzisz prawie każdy negatyw i Sunny 16 można manewrować nadal, a tutaj jesteś ograniczony jeno do przysłony.

Tak sobie przed chwilą przypomniałem, że kiedyś na Aparatach Tradycyjnych ktoś napisał, że u nas powinna być Sunny 11 zamiast Sunny 16, gdyż Sunny 16 zostało wymyślone w kraju bardziej słonecznym. Ale to tylko taka ciekawostka niż coś, co winno się stosować [;

OK, już nie mieszam, próbuj i się chwal :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 09:14 przez CHoSSeN OnE, łącznie zmieniany 1 raz.
szaniut
-#

Rzeczywiście, zakręciłem się z tymi czasami - późno było :). Dzięki, pozdrawiam
szaniut
-#

No, no - widzę, że agfa click jednak daje radę.
ODPOWIEDZ