jaki aparat w przystepnej cenie
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
jaki aparat w przystepnej cenie
Witam
Zona wpadla na pomysł ze zalozy blog kulinarny i tu mam problem jaki aparat kupic zeby fotki tortow itp byly ok. Zaznaczam ze jestem w tym temacie laikiem. Dzieki za info.
Zona wpadla na pomysł ze zalozy blog kulinarny i tu mam problem jaki aparat kupic zeby fotki tortow itp byly ok. Zaznaczam ze jestem w tym temacie laikiem. Dzieki za info.
Re: jaki aparat w przystepnej cenie
Markos pisze:Witam
pomyliłeś fora compadre. tutaj siedzą stare zgredy od fotografii analogowej. cyfrówki trzy portale na prawo

nie do końca się z Kolegą zgodzę. uważam bowiem, że fotografię produktową lepiej jednak wykonywać na slajdach. osobiście poleciłbym kodaka E100VS, albo E100GX.graphia pisze:Ważniejsze szą jednak negatywy na jakich chcesz naświetlać te torty na blog :)
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
niestety, już go nie produkują, a powinni. za niego dałbym te 50zł, w przeciwieństwie do provii.cbk pisze:100VS w pyte slajd, ale nieproduokwany już chyba.
przysiągłbym, że zawsze go naświetlałem na 100ASA/21°DIN i zawsze wyglądał jak należy.cbk pisze:ale jak znajdziesz to pamiętaj, że on nie ma ISO100
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
https://czarnobialykwadrat.wordpress.co ... ome-100vs/rbit9n pisze: przysiągłbym, że zawsze go naświetlałem na 100ASA/21°DIN i zawsze wyglądał jak należy.
mi wyszło 160
God Is A Girl
cbk pisze:mi wyszło 160
Tymi dwoma stwierdzeniami,cbk pisze:to pamiętaj, że on nie ma ISO100
a) podważasz wiedzę i umiejętności ludzi którzy ten slajd zaprojektowali i zrobili.
b) twierdzisz, że lepiej od nich potrafisz wyznaczyć czułość materiału.
Wybacz, ale jesteś w głębokim błędzie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jak zwykle wypowiadasz jakies prawdy objawione. Niczego nie podważam to po pierwsze. po drugie moje wyliczenia są takie jakie są i mi te slajdy wychodziły superancko, co przy zmniejszeniu czułości o 2/3EV zapewne dałoby mi kupę w światłach. Nie możesz przyjąć do swojej głowy, że nie wszystko złoto co się świeci? Cieszę się że ty się nigdy w błędzie nie znajdujesz. :)J.A. pisze:cbk pisze:mi wyszło 160Tymi dwoma stwierdzeniami,cbk pisze:to pamiętaj, że on nie ma ISO100
a) podważasz wiedzę i umiejętności ludzi którzy ten slajd zaprojektowali i zrobili.
b) twierdzisz, że lepiej od nich potrafisz wyznaczyć czułość materiału.
Wybacz, ale jesteś w głębokim błędzie.
God Is A Girl
To ty przedstawiasz jakieś prawdy objawione. Bez wsparcia w pomiarach densytometrem, bez wsparcia w procesie prowadzonym w ściśle kontrolowanych warunkach. Bez wsparcia w metodologii opisanej normą. W końcu bez gwarancji powtarzalności tych rewelacji.
To tak jakbyś podważał gramaturę papieru ważąc jedną kartkę A4 na wadze łazienkowej. Albo rozmiar łożyska mierząc go linijką szkolną.
Przestań robić ludziom wodę z mózgu.
To tak jakbyś podważał gramaturę papieru ważąc jedną kartkę A4 na wadze łazienkowej. Albo rozmiar łożyska mierząc go linijką szkolną.
Więc nie pisz, że coś nie ma 100 ISO, tylko 160.cbk pisze:po drugie moje wyliczenia są takie jakie są
Stary, ale ty masz parcie. Weź stoperan...J.A. pisze:To ty przedstawiasz jakieś prawdy objawione. Bez wsparcia w pomiarach densytometrem, bez wsparcia w procesie prowadzonym w ściśle kontrolowanych warunkach. Bez wsparcia w metodologii opisanej normą. W końcu bez gwarancji powtarzalności tych rewelacji.
To akurat się da, poza tym nie ma co mierzyć, na pierścieniach łozysk wszystko jest napisane ;)J.A. pisze: Albo rozmiar łożyska mierząc go linijką szkolną.
W moich warunkach i w mom wołaniu ma 160 i koniec.J.A. pisze: Więc nie pisz, że coś nie ma 100 ISO, tylko 160.
dla mnie EOT
God Is A Girl
- technik219
- -#
JA, z całym szacunkiem... chociaż nie zamierzam się udzielać w tym wątku, to podam Ci pewien przykład. Niby anegdota, ale fakt.J.A. pisze:To ty przedstawiasz jakieś prawdy objawione. Bez wsparcia w pomiarach densytometrem, bez wsparcia w procesie prowadzonym w ściśle kontrolowanych warunkach. Bez wsparcia w metodologii opisanej normą. W końcu bez gwarancji powtarzalności tych rewelacji.
W szkole miałem takiego kolegę, który zanim założył film do aparatu musiał zahaczyć o pracownię sensytometryczną. Badał go dzień, czasem dwa, wykreślał krzywe, obliczał współczynniki kontrastowości, obliczał czułości, badał rozbieżność krzywych poszczególnych barw... A zdjęcia robił takie sobie... Nieszczególne...
Może po tych dwóch dniach sensytometrii był już zbyt zmęczony? Trudno powiedzieć

Lux mea lex
Na pudełku z filmem Kodaka, też jest napisane, a Ty mierzysz i liczysz, mimo że masz tylko miarkę krawiecką.cbk pisze:To akurat się da, poza tym nie ma co mierzyć, na pierścieniach łozysk wszystko jest napisane ;)
Linijką łożysko?cbk pisze:To akurat się da,
I nie zauważyłeś przypadkiem, że to spora różnica? Gdybyś napisał, że warto ten materiał (każdy materiał) wymacać, bo zmiennych jest sporo to byłaby zupełnie inna gadka. A Ty twardo, że on ma tyle a nie tyle.cbk pisze:W moich warunkach i w mom wołaniu ma 160 i koniec.
technik219, a to nie był cbk przypadkiem? Bo ja nie mierzę, ale też nie podważam tego co podaje Kodak.