Jak wygląda slajd prześwietlony o co najmniej 4 działki

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

JaZ99
-#
Kontakt:

Jak wygląda slajd prześwietlony o co najmniej 4 działki

Post autor: JaZ99 »

Fotografowanie wielkim formatem ma pewną wadę -- przyciąga obcych ludzi. Zadają niezbyt mądre pytania, przeszkadzają, czasem denerwują. Niedawno w ten właśnie sposób zapomniałem zamknąć migawkę w obiektywie, przez co prześwietliłem slajd o co najmniej 4 EV (ok. 3-4s zamiast 1/8s). Po wywołaniu klatka oglądana na podświetlarce była całkowicie przezroczysta, z jednym niewyraźnym mazem. Zeskanowałem ją. Histogram skanu wyglądał jak szpilka, ale po rozciągnięciu udało się wyciągnąć obraz. Skaner bębnowy pewnie wyciągnąłby trochę więcej. Ale i tak jestem pod wrażeniem.
Załączniki
Nieprzetworzony skan
Nieprzetworzony skan
L019A-02.jpg
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Slajdy do skanowania, o czym zapewne wiesz, powinny byź lekko prześwietlone w stosunku do tych, przeznaczonych do projekcji.

Jeżeli wiedziałeś, że go prześwietliłeś, to może warto by było go niedowołać? 2EV mogłoby wiele zmienić. Potem już w czasie skanowania poprawić poziomy.
Ale pewnie i tak już spisałeś na straty ten kadr.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Używam grafmatików (mam 2), więc wyciągnięcie jednego konkretnego arkusza jest obarczone ryzykiem pomyłki. Tak jak piszesz, spisałem to na straty i powtórzyłem klatkę. Zaskoczony byłem jednak tym, że udało się wyciągnąć prawie cały obraz (chmury przepalone).
ODPOWIEDZ