Jak uzyskac takie zdjecia?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

mówi každý, ale niech choć jeden pokaże z tego pudełka takie zdjęcia, jak podmiot liryczny wątku.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

rbit9n pisze: 27 lis 2018, 13:36 mówi každý, ale niech choć jeden pokaże z tego pudełka takie zdjęcia, jak podmiot liryczny wątku.
co racja to racja, tak, tak.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Mam na ścianie stykówkę otworkową od Zbyszka.
Jest to architektura grobowa i nie ma się co wstydzić. Polak potrafi!
W zanadrzu Zbyszek ma mieć zdjęcia z potworka, czytaj "duży bardzo otworek". Nie duży otworkiem, tylko formatem.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
jacekpk
-#

Post autor: jacekpk »

Był sobie świetny i niepowtarzalny konstruktor magicznych tradycyjnych aparatów fotograficznych Marek Mazur. Zmarł niedawno, bo trzy lata temu. Mieszkał w Gdańsku i tam tworzył. Jego aparaty są dziełami sztuki. Kolega mój kupił od Niego trzy aparaty. Były nimi dwie spinki do mankietów a samo pudełeczko, w którym one były, też było aparatem fotograficznym na klisze. Marek Mazur szczególnie był dumy ze skonstruowania obiektywu, w którym soczewki są z bursztynu. Wszystko, co robił, było unikalne. Na jego stronie oprócz zdjęć tego, co skonstruował, w dolnej części jest link do filmu o nim.
http://www.retro-kamera.com/
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Dobra, dobra.
Zależy co chcemy sfotografować.
Fotografia to medium plastyczno-techniczne i są pomysły, których „pudełkiem po butach” nie da się zrealizować.

Poza tym co niby oznacza „dobre zdjęcie”? Może zacznijmy od definicji. Dla jednego będzie coś dziełem, a dla drugiego knotem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

A... po butach... to już wiem czemu po maśle mi nie wychodziło... :-P
Obrazek
Awatar użytkownika
pelovsky
-#

Post autor: pelovsky »

żeby to chociaż masło było! (masmak mrągowski FTW)
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

Henry pisze: 27 lis 2018, 18:20 A... po butach... to już wiem czemu po maśle mi nie wychodziło... :-P
Z tym radzieckim obiektywem to nie dziw że nie wychodziło :-D
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
jacekpk
-#

To prawda, że dla portrecistów pejzaże będą nudne, a dla dokumentalistów reżyserowane sceny są po prostu sztuczne i nieinteresujące.
Można tak zataczać coraz to szersze kręgi. Jak ustalić, czy dane zdjęcie jest ponad tematycznie doskonałe?
Myślę, że ustalanie norm estetycznych to na pewien sposób zarozumiałość. Może być też niezrozumieniem kulturowym. Wystarczy prześledzić dominacje kolorystyczne w kulturach na świecie.
Myślę, że zdjęcie, które w komputerze czy na wystawie przytrzymuje widza na ponad minute to zwycięzca.
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

Imperitus pisze: 27 lis 2018, 10:25 powalos,
Pan Dominik Dubiel, laureat Gloria Artis w dziedzinie fotografii mówi że dobre zdjęcie można zrobić nawet pudełkiem po butach, a i to pewnie nie jest najbardziej ekstremalny przykład prostoty sprzętu.
Nie jest to prawda. Choć slogan, przyznaję, popularny.
jacekpk
-#

Co to jest dobre zdjęcie? Jak to określić ?
ODPOWIEDZ