Powiększenia robi się pod powiększalnikiem. Z drukarki wychodzą wydruki.
Oczywiście po polsku, bo po angielsku wszystko się drukuje. Ubogi język, który od czasów Gutenberga nie wymyślił nowego słowa.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A. pisze: Powiększenia robi się pod powiększalnikiem. Z drukarki wychodzą wydruki.
Oczywiście po polsku, bo po angielsku wszystko się drukuje. Ubogi język, który od czasów Gutenberga nie wymyślił nowego słowa.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
powalos pisze: Tak więc opisuję jak przygotowałem preset do odwracania negatywu w LR. tak więc kolejno:
1. wgrywamy negatyw do LR
2. otwieramy "DEVELOP"
3. klikamy zakładkę "TONE CURVE" i pod wykresem zaznaczamy channel RGB
4. "chwytamy" lewą dolną końcówkę wykresu i unosimy do góry. Prawą górną końcówkę opuszczamy do dołu.
Obraz zamienił się w pozytyw ( kolory będą zniekształcone przez maskę).
5. w lewym panelu nawigacyjnym w "PRESET" klikamy na "+". Pojawia się okno w którym możemy przypisać własną nazwę (ja mam
"odwrócenie") i przypisać ją do "USER Presets"
Niestety , mój LR nie daje możliwości zrobienia tej operacji (mam wersje 5.7.1)
Tone Cruve jest zupełnie inny.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Adams, ale właśnie ja przygotowałem to w LR5.7.1 Zaznacz jeszcze: "POINT CURVE: linear" a dalej tak jak pisałem. Trzeba tylko dokładnie "chwycić" końcowe punkty wykresu i przesunąć je wzdłuż skrajnych pionowych. O tym, że dobrze się zahaczyło punkt świadczy zmiana jego koloru z szarego na czarny. Po uniesieniu lewego końca wykresu do góry, obraz podglądu zniknie (będzie białe tło), po opuszczeniu prawego końca do dołu, pojawi się obraz negatywowy. Pzdr.
Nie powalają, bo samymi krzywymi tego nie załatwisz, poziomy, nasycenie, kontrast itd. Jak myślisz czemu w PSie jest tyle różnych narzędzi do zabawy tylko kolorem?
Jest tu ktoś, kto opracował inny sposób, załatwia to jakimś skryptem, efekty podobno dobre, nie wiem, nie sprawdzałem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A. pisze: Powiększenia robi się pod powiększalnikiem. Z drukarki wychodzą wydruki.
Dla przykladu slowo "DO" ma "tylko" min. 24 znaczenia... Dwie litery a w polskim jezyku ile masz znaczen dwuliterowych slow??? Dostajesz negatywne komentarze bardzo czesto za sposow formulowania wypowiedzi i niczego się nie uczysz. Malo tego, obrazasz innych - np. poslugujacych się innymi jezykami. Albo sam jestes poliglota i na pewno wiesz wszystko o wielu jezykach lub moze po prostu piszesz co Ci się wydaje, że wiesz nie zdajac sobie sprawy z tego, że nie wiele wiesz w rzyczywistosci.
Jesli masz troche oleju w glowie, to przestan jak prawdziwy facet.
Dla przykladu slowo "DO" ma "tylko" min. 24 znaczenia... Dwie litery a w polskim jezyku ile masz znaczen dwuliterowych slow??? Dostajesz negatywne komentarze bardzo czesto za sposow formulowania wypowiedzi i niczego się nie uczysz. Malo tego, obrazasz innych - np. poslugujacych się innymi jezykami. Albo sam jestes poliglota i na pewno wiesz wszystko o wielu jezykach lub moze po prostu piszesz co Ci się wydaje, że wiesz nie zdajac sobie sprawy z tego, że nie wiele wiesz w rzyczywistosci.