Wystarczy uważać- to się nie porysuje. Kluczowe znaczenie ma tu zapewne fakt że poliwęglan jako polimer generalnie fizycznie nie jest zbyt przyczepny. A szkło jest i to nawet bardzo. Ciała o budowie krystalicznej będą się lepiły najmniej do emulsji- więc metal jest idealny jeśli idzie o łatwość suszenia, ale niekoniecznie o efekt.
Jak puchną papiery
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Jak puchną papiery
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Jak puchną papiery
Pewnie teraz napiszę coś głupiego.
To szkło nie jest o budowie krystalicznej?
To szkło nie jest o budowie krystalicznej?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jak puchną papiery
J.A., pamiętam, że w szkole średniej uczono mnie, iż szkło to w rzeczywistości nie ciało stałe tylko raczej płynne czy też inny stan skupienia. Tylko nie pamiętam dokładnie. O coś takiego znalazłem https://pl.wikipedia.org/wiki/Szk%C5%82o
A więc jednak szkło nie ma budowy krystalicznej.
Fan Pentax'a.
Jak puchną papiery
No patrz człowiek się całe życie uczy.
Jak puchną papiery
Kojarzycie szkło wodne (sodowe)?
Jak puchną papiery
aka, to które służyło do uszczelniania ? Pamiętam, że moja babcia używała go też przy praniu (tylko nie wiem czego i w jakim celu ?)
Fan Pentax'a.
Jak puchną papiery
Mogło zastępować krochmal.
Szkło wodne odparowując staje się „szklane”
Szkło wodne odparowując staje się „szklane”
Jak puchną papiery
A szkło ołowiowe kto na Węgry wywoził? - przyznać się Panowie Staruszkowie! 

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Jak puchną papiery
Do tej pory używane jest jako spoiwo.
Jak puchną papiery
ciezko powiedziec, ze szklo to ciecz, ale nie jest to cialo stale. jak asfalt. plynie, ale baaaardzo pomalu. dlatego w starych budowach pekaja okna, szklo "cieknie" co powoduje powstanie napiec.powalos pisze: ↑18 sty 2020, 09:54 J.A., pamiętam, że w szkole średniej uczono mnie, iż szkło to w rzeczywistości nie ciało stałe tylko raczej płynne czy też inny stan skupienia. Tylko nie pamiętam dokładnie. O coś takiego znalazłem https://pl.wikipedia.org/wiki/Szk%C5%82o
Jak puchną papiery
Z tym płynięciem to teoria, której nie można na razie potwierdzić.
W wiki z powyższego linka o tym piszą.
Pewnie obecnie mając odpowiednie przyrządy pomiarowe można by udowodnić/zaprzeczyć empirycznie. Należałoby odlać i oszlifować gruby i wysoki blok szklany, postawić w ściśle klimatyzowanej komorze i zmierzyć grubość przy dnie i na szczycie. Za 10 lat ponowić pomiar, a może za 200?
Jeżeli grubość na dole wzrośnie, a na górze spadnie, to płynie. Jeżeli nie to nie wiadomo, bo może 200 lat to za krótko?
A szyby pękają raczej z powodu zmian temperatury itp. powodów. Czy wręcz zwykłego starzenia na słońcu. Nową szybę utkniesz idealnie równo zwykłym nożem z kółkiem z węglika wolframu. Jak postoi w oknie nigdy po zarysowaniu nie pęknie zgodnie z rysą.
W wiki z powyższego linka o tym piszą.
Pewnie obecnie mając odpowiednie przyrządy pomiarowe można by udowodnić/zaprzeczyć empirycznie. Należałoby odlać i oszlifować gruby i wysoki blok szklany, postawić w ściśle klimatyzowanej komorze i zmierzyć grubość przy dnie i na szczycie. Za 10 lat ponowić pomiar, a może za 200?
Jeżeli grubość na dole wzrośnie, a na górze spadnie, to płynie. Jeżeli nie to nie wiadomo, bo może 200 lat to za krótko?
A szyby pękają raczej z powodu zmian temperatury itp. powodów. Czy wręcz zwykłego starzenia na słońcu. Nową szybę utkniesz idealnie równo zwykłym nożem z kółkiem z węglika wolframu. Jak postoi w oknie nigdy po zarysowaniu nie pęknie zgodnie z rysą.
Jak puchną papiery
A ja mam pytanie a w zasadzie prosbe. Podesle mi ktos linka moze byc z ebay jaka tasma jest ok do klejenia barytu. Mam na mysli jakas nazwe producenta co bym mogl tu w tym piknym kraju ogarnac.