I jakby tego nie zrobić zawsze pozostanie to gównianym żenującym kiczem
Jak fotografujecie księżyc?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
J.A., ale on pytał o cyfrę i myślałeś o tym aż od soboty?
/ 
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Czyli dwukrotna ekspozycja i będzie jeszcze prościej .Wielkie dzięki.
jacek
Nie pytałem o cyfrę ale robiłem próbę na cyfraku bo wiem jak księżyc szybko się przesuwa po niebie ,przy zwykłym obiektywie czas musi być 1/25sek a przy 300mm wyszedł mi aż 1/2000sek na 1/850 był wyrażny ruch księżyca.
jacek
Nie pytałem o cyfrę ale robiłem próbę na cyfraku bo wiem jak księżyc szybko się przesuwa po niebie ,przy zwykłym obiektywie czas musi być 1/25sek a przy 300mm wyszedł mi aż 1/2000sek na 1/850 był wyrażny ruch księżyca.
jacek
Niektórzy mają problem z dłuższymi zdaniami.
Tak.
możesz sobie w ten sposób księżyc wstawić nawet w krajobraz w południe.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
e coś kręcisz, to moje zdjęcia moona i w exifach czytam że kolejno czas naświetlania to
1/200 1/100 i 1/8 i nic się nie rusza, a na dodatek to zdjęcia z ręki z parapetu czy jakoś
ssij se palucha, bo to twoje przymioty [(1.2) daw. med @fsociety]
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
Możę ruszałem za bardzo ręką .W tym D5000 np.w macro miałem ciągle problem z ostrością ale po zastosowaniu statywu problem skończył się.Z mojego Nikona Z5 mogę macro z ręki robić i wychodzi.Rzeczywiście ten D5000 to starutki sprzęt ale kupiłem go 10 lat temu nowego za 1/2 ceny,gość miał nazbieranych około 30 Nikonów ale jak rynek się zawalił chyba w 2008 to wszystko sprzedawał bo nie miał kasy -wtedy go kupiłem do zdjęć rodzinnych .A to nie forum dla cyfry więc nic już nie mówię.
jacek
Oczywiście aparat musi umożliwić kilkukrotne naświetlenie jednej klatki (przynajmniej dwukrotne). Dawno temu robiłem tak na negatywach. Nawet B&W.
Fan Pentax'a.
J.A., oczywiście aparat musi umożliwić kilkukrotne naświetlenie jednej klatki (przynajmniej dwukrotne). Dawno temu robiłem tak na negatywach. Nawet B&W.
Fan Pentax'a.
powalos, to oczywiste.
Wcześniejsz podniesienie lustra taż było by rekomendowane.
Uzależniony od fotociemni .
ALE znaczy to, ze skladasz w powiekszalniku dwa negatywy na siebie, to chyba wazny punkt programu. zeby kolega nie zrobil dwoch expozycji z dwoch negatywow na papier po sobie :DJ.A. pisze: ↑18 paź 2021, 20:51 flonidan, czekasz aż księżyc będzie wysoko i będzie jasny. Wtedy możesz np. użyć dłuższego obiektywu, by mieć go większym niż 2 mm. Fotografujesz z czasem i przesłoną taką jaka Ci potrzebna do prwidłowej ekspozycji. Niebo przy wysoko ustawionym księżycu i relatywnie krótkim czasie, nawet jak będzie gwieździste pozostanie zupełnie nie naświetlone.
Zaznaczasz sobie w notatkach, w którym miejscu kadru jest księżyc.
Potem idziesz o szarej godzinie, tak by fajnie się zarejestrował cały krajobraz i tyle. Masz pięknego łysego w wieczornej scenerii w rozmiarze takim jak Ci pasuje. Bez HDR z 5 naświetleń.
Jutro pokażę tak zrobione na slajdzie zdjęcie.
Nie.
To jest podwójna ekspozycja na jednym negatywie/slajdzie.
Choć w przypadku negatywu można i składać w powiększalniku.
To jest podwójna ekspozycja na jednym negatywie/slajdzie.
Choć w przypadku negatywu można i składać w powiększalniku.