Instrukcja po PL do RZ67
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Instrukcja po PL do RZ67
Czy ktoś posiada instrukcje w języku polskim albo zna jakiś filmik instruktażowy do tego aparatu ?? W necie jest tego sporo ale niestety nic po polsku nie mogę znaleźć. Albo jest z WWA i miałby chęć pokazać co i jak. Mogę zapłacić !!! Z góry dzięki za pomoc !!!
Instrukcja po PL do RZ67
Mam polską instrukcję do RB67, ale jak nie masz doświadczenia w Mamiyach 6x7 to niewiele rozjaśni.
To jednak różne maszyny.
Pytaj. Odpowiemy.
Założyć film umiesz? Strzelić zdjęcie? Czego nie wiesz?
To jednak różne maszyny.
Pytaj. Odpowiemy.
Założyć film umiesz? Strzelić zdjęcie? Czego nie wiesz?
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Instrukcja po PL do RZ67
Czekam na swoja Mamiye jeszcze i chce sie przygotowac na jej przybycie.
Najbardziej co mnie zastanawia to najszybszy czas migawki 1/400 wiec jak zrobic zdjecie tym aparatem w ladny sloneczny dzien gdzie bedzie potrzebny jeszcze dluzszy czas. HM jest jakis patent..??
Najbardziej co mnie zastanawia to najszybszy czas migawki 1/400 wiec jak zrobic zdjecie tym aparatem w ladny sloneczny dzien gdzie bedzie potrzebny jeszcze dluzszy czas. HM jest jakis patent..??
Instrukcja po PL do RZ67
Pamiętaj że to średni format - więc obiektywy są ciemniejsze i mocniej się je przymyka, więc bardzo krótkie czasy rzadziej się używa. Ale jak Ci się zachce portretów na minimalnej GO w słoneczny dzień, to klasycznie zakładasz niskoczułe filmy i filtr ND.
Instrukcja po PL do RZ67
A filtry wygodnie jest używać w uchwycie Cokin P. Kupujesz kolejne pierścienie i ten sam filtr zakładasz na każdy obiektyw od innego aparatu jaki masz.Henry pisze:Pamiętaj że to średni format - więc obiektywy są ciemniejsze i mocniej się je przymyka, więc bardzo krótkie czasy rzadziej się używa. Ale jak Ci się zachce portretów na minimalnej GO w słoneczny dzień, to klasycznie zakładasz niskoczułe filmy i filtr ND.
Z ciekawostek pamiętaj, ze w Mamiya RZ67 możesz używać obiektywy od Mamiya RB67. Służy do tego ustawienie O na pokrętle czasów w RZ i wtedy czas ustawiasz na obiektywie.
Obiektywy do RB są tańsze (mają starsze powłoki) ale wcale nie są gorsze. Jedynie jakieś problemy są z używaniem Sekor 50 od RB67 na RZ67. Ludzie piszą o tym w sieci.
Instrukcja po PL do RZ67
Dzieki za info.
Instrukcja po PL do RZ67
Jak przyjdzie aparat na pewno będę miał pare pytań .
Instrukcja po PL do RZ67
jzkfoto. Zadajesz tak dziecinnie naiwne pytania, że zaczynam się zastanawiać czy wiesz w ogóle co i po co kupiłeś :D
Instrukcja po PL do RZ67
Dzieki za troske a co kupiłem to tak srednio wiem
a po co to wiem doskonale.

Instrukcja po PL do RZ67
zmyliło mnie to pytanie o czas 1/400 (T wiesz że w mamiyach migawka jest w obiektywie? i o to pytanie co z tym dalej zrobić.... bo to pytanie dosyć podstawowe jednak :)
Instrukcja po PL do RZ67
Przyznaje się bez bicia. Nie mam pojecia o średnim formacie. Mój pierwszy średni format. Zakupilem juz Mamiye i czekam na nią a boje się ze sobie nie poradzę.
Wiec niektóre pytania mogą być dziecinne ale cóż . 

Instrukcja po PL do RZ67
Ależ spoko. Nie ma obowiązku zaczynać od 16mm na przykład :)
Wiek temu zaczynano od wielkiego formatu, a przechodzono... na coraz mniejsze.
Warto znać podstawy co to migawka, przysłona, film, czas naświetlania. Warto poznać posiadany sprzęt w stopniu jak największym. Potem już tylko pozostaje przyjemność fotografowania.
To teoria bo w praktyce widziałem młodych ludzi, którzy robili całkiem fajne, zaskakujące kadry bez obciążeń "a czy to wyjdzie". Komórkami oczy wiście
Wiek temu zaczynano od wielkiego formatu, a przechodzono... na coraz mniejsze.
Warto znać podstawy co to migawka, przysłona, film, czas naświetlania. Warto poznać posiadany sprzęt w stopniu jak największym. Potem już tylko pozostaje przyjemność fotografowania.
To teoria bo w praktyce widziałem młodych ludzi, którzy robili całkiem fajne, zaskakujące kadry bez obciążeń "a czy to wyjdzie". Komórkami oczy wiście

Instrukcja po PL do RZ67
Każdy muzyk rozpoczyna naukę od klasyki, wiem że tego nie lubią bardzo często... ale to jest taki fundament który jeśli jest mocny wytrzyma każde trzęsienie ziemi :D
Instrukcja po PL do RZ67
Dla tego ciągle warto słuchać nowej muzyki, a w zasadzie już nie ma na co patrzeć przy "nowe" fotografii.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Instrukcja po PL do RZ67
Z muzyką jest dokładnie tak jak z fotografią. Czasem nowoczesność jest nie do zniesienia a czasem wręcz odwrotnie :)