Ilford Surveillance 400 P4

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
chodor
-#

Ilford Surveillance 400 P4

Post autor: chodor »

Zakupiłem 17m powyższego filmu, rolki przestrzelone prawie wszystkie z nawiniętego filmu. No i mam problem z wołaniem. Chciałem w d-76. Podobno emulsja jest robiona na bazie hp5+ więc czasy porównywalne, jednak nie takie same i tu chciałbym spytać się was, czy może ktoś robił na tym materiale i ma jakieś doświadczenie, może nawet dla d-76. Na digithaltruth tylko czasy dla koncentratu, a mnie najbardziej interesowałoby rozcieńczenie 1+3 miałbym wtedy jednostrzałowca. Naświetlałem na nominalnie, na 200 na 800 i 1600.
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Tutaj -> http://www.flickr.com/photos/jirinol/se ... 241511243/ gość robi na P4 i woła w D76. Co prawda 1+1 i nie podał czasów, ale zawsze można do niego napisać i zapytać. Przeszukaj flickra, może znajdziesz więcej informacji. Dużo ludzi opisuje przy zdjęciach sposób wołania.
Awatar użytkownika
chodor
-#

Post autor: chodor »

To już znalazłem:) mimo to dzięki. Gość woła 1+1 w sumie wolałbym 1+3 ale jeśli się "nie da" spróbuję 1+1. Do pani z flickra napisałem już a propos czasów wywoływania. Najbardziej zależałoby mi na doświadczeniu forowiczów.

Gdzieś jeszcze znalazłem surveillance 400@1600 d-76 23C 19,5min

Jest jakiś taki zgrubny przelicznik przeliczenia czas 1+1 na czas 1+3?
Ostatnio zmieniony 26 gru 2010, 14:08 przez chodor, łącznie zmieniany 1 raz.
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Na pudelku masz podane czasy wolania.
Ja juz koncze szpule i ogolnie w D76 wychodzi to tak sobie, szczegolnie w stocku (w ogole D76 w stocku jest wstretny). O ile czernie sa spoko to szarosci mnie dobijaja. Ostatnie rolki robilem juz tylko noca na ISO1600 bo wtedy ten film sie sprawdza.
Specjalnie tez zamowilem Microphena no i czekam wlasnie az dotrze.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
ODPOWIEDZ