Mam podobne doświadczenia dot. rodinalu. Natomiast naświetlany na 200 i wołany w d-76 bez rozcieńczania kopiował się na papier w stopniu zaspokajającym moje kronikarsko-łazikowe potrzeby. Skan powiększenia 18x24 na ilfordowskim plastiku:
skan
Ilford pan 400
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ilford pan 400
W D-76 oraz ID-11 również ładnie wychodzi, jednak ja ostatnio używam głównie koncentratów, stąd HC-110.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
Ilford pan 400
https://sjp.pwn.pl/zasady/88-18-31-Nazw ... 29407.html
https://sjp.pwn.pl/zasady/109-20-10-Naz ... 29431.html
Co w 100% potwierdza to, co wcześniej już napisałem i na przykładzie wytłumaczyłem.
Absolutnie błędnie stosujesz te zasady ortografii, ale na szczęście nie jest to forum o ortografii, więc ja sobie ten temat odpuszczam.
Ilford pan 400
Mógłbym dokładnie to samo napisać, zwłaszcza po przeczytaniu zawartości drugiego linka.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ilford pan 400
wołany w rodinalu z kropką w rozcieńczeniu 1:50.

właściwie to było takie szybkie porównanie anareta-s 50mm 1:2,8 i neonona 50mm 1:2,8, ale w sumie jest pogląd na kontrast i ziarno negatywu.

właściwie to było takie szybkie porównanie anareta-s 50mm 1:2,8 i neonona 50mm 1:2,8, ale w sumie jest pogląd na kontrast i ziarno negatywu.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Ilford pan 400
Ciekawe. f5.6 <> f5.6 ... (-:
Ilford pan 400
odnośnie której pary? ostatniej? to jest wycinek z rogu kadru przy maksymalnym powiększeniu (wyciągu) opemusa 5. jak widac ostrość anareta -s pozostawia wiele do życzenia w tym miejscu.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Ilford pan 400
No, ostatniej. Widać też knedliki, tak jak piszesz.