na wstępie przepraszam jeśli podobny temat już był, (może nie skutecznie szukałem) ale mam takie pytanie: mam zamiar "pobawić " się wielkim formatem (mam błony cięte) ale na początku chciał bym sprobować naswietlić bezpośrednio na papierze (papier plastik ilforda). Chodzi mi o to jak porównać czułość papieru do czułości filmu? ile iso mniej więcej może mieć taki papier?
Ilford MGIV ma iso w okolicach 25 wg źródeł interenetowych. Najlepiej zrobić sobie próbki i naświetlać je na kilka sposobów. Możesz wyjść od 25 i sprawdzić o działkę w dół i w górę - do dalszych wniosków dojdziesz już sam
Generalnie to jeszcze dodałbym, że w górę ponad 25 to bym wyszedł max o pół działki. Papier jest bardzo kontrastowy. Gdzieś czytałem, że można go trochę naświetlić wstępnie jednolicie dla zmniejszenia kontrastu. Próbuj. Tani materiał i wyniki praktycznie od ręki widać Dawno temu bawiłem się w pinholowe pudełka po butach właśnie z papierem w środku. Trudno było wyrzeźbić coś sensownego
weesee, prawda to, ale kolega potrzebuje układ odniesienia do negatywu Ilford w informacji o produkcie podaje coś ala ISO P500 co nijak się ma do negatywów. Z resztą można sobie poczytać tutaj
w sumie to faktycznie może lepiej będzie wziąć papier stałogradacyjny.... bo faktycznie może być kontrastowo.. no nic jak nie spróbuje to nie będę wiedział :D