Witajcie!
Pytanie jak w temacie. HP5, mały obrazek "życie mnie zmusiło" do naświetlenia go na 1600. Będzie to mój debiut w wywołaniu forsownym (do tej pory tyko czasy i roztwory "z pudełka". Zdjęcia dość istotne, więc chcę się podeprzeć Waszym doświadczeniem i wiedzą.
Czym forsować, żeby uzyskać małe ziarno i względnie dobre szarości? Zapewne jednego i drugiego się nie da "na raz" więc bardziej podoba mi się małe ziarno i duży kontrast, taki graniczący z line/pop - artem.
Mam R09 (pewnie odpada do tego zadania) i mam d76 stock. Mogę kupić cokolwiek innego, co podpowiecie, że będzie lepsze do takiego zdania.
HP5 na 1600 Xtol czy D76
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
HP5 na 1600 Xtol czy D76
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
HP5 na 1600 Xtol czy D76
Xtol będzie dobry, da na pewno mniejsze ziarno, i większą ostrość konturową, a reszta będzie w podobie do D76
jeżeli zdjęcia będą w sztucznym oświetleniu, to naświetlaj jak dla 1600ASA, a wywołuj jak 3200ASA. Kontrastu się nie bój, trudno zrobić HP5 na kontrastowo.
https://www.digitaltruth.com/devchart.p ... imeUnits=D
powodzenia
jeżeli zdjęcia będą w sztucznym oświetleniu, to naświetlaj jak dla 1600ASA, a wywołuj jak 3200ASA. Kontrastu się nie bój, trudno zrobić HP5 na kontrastowo.
https://www.digitaltruth.com/devchart.p ... imeUnits=D
powodzenia
HP5 na 1600 Xtol czy D76
Wywoływaczem znanym z bardzo dobrego wyzyskiwania czułości jest Microphen, zalecany przez Ilforda do wywoływania negatywów naświetlonych powyżej ich nominalnej czułości i sprawdzony w takiej roli (z pozytywnym wynikiem) przez rzesze fotografujących.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
HP5 na 1600 Xtol czy D76
Czyli ID68
- Załączniki
-
- Screenshot 2023-04-26 o 08.03.23.png (45.8 KiB) Przejrzano 631 razy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
HP5 na 1600 Xtol czy D76
Owszem, ale nevermore napisał o możliwości zakupu wywoływacza innego niż D-76 lub Xtol, a nie o możliwości jego złożenia.
_________________________________________________________________________________
HP5 na 1600 Xtol czy D76
Dzięki za rady. Niestety, lub stety pospieszyłem się i kupiłem DDX. Wg. pudełka "ciągnie" HP5 nawet do 3200 a mi jest potrzebne skromne 1600, chociaż jeden kolega napisał, że jak światło było sztuczne (a było... nie dość, że mało to jeszcze sztuczne i z LEDów, więc widmo poszarpane) to żeby naświetlić na 1600 i wołać na 3200.
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
HP5 na 1600 Xtol czy D76
W DDX Iforfa HP5 można wywołać na wiele sposobów:
Ja bym to wywołał w czasie pośrednim pomiędzy tym przewidzianym dla ISO 1600 a ISO 3200.(...) jak światło było sztuczne (a było... nie dość, że mało to jeszcze sztuczne i z LEDów, więc widmo poszarpane) to żeby naświetlić na 1600 i wołać na 3200
Czyli ok. 16-17 minut.