rbit9n pisze: ↑08 maja 2021, 22:45
chłop pisze o wołaniu arkuszy
też to widziałem. nie wiem co koleś chce osiągnąć, a przede wszystkim jak naświetla, bo czas 10 minut w kąpieli A (D23) jest dłuższy niż nominalny 7,5 minut dla klasycznego D23 do tego dodaje jeszcze 3 minuty w B a B zawiera tylko 2g boraksu zamiast 10g wg pierwotnej receptury
też to widziałem. nie wiem co koleś chce osiągnąć, a przede wszystkim jak naświetla, bo czas 10 minut w kąpieli A (D23) jest dłuższy niż nominalny 7,5 minut dla klasycznego D23 do tego dodaje jeszcze 3 minuty w B a B zawiera tylko 2g boraksu zamiast 10g wg pierwotnej receptury
A zrobiłeś chociaż próbę jak to wychodzi czy tak dla zasady uważasz "kolesia" za ignoranta? A przeczytałeś do końca artykuł i jego stronę internetową? Tam wszystko jest wyjaśnione.
Wyobraź sobie że miałem FP4+ (4x5) i wywołałem w tanku, wg "kolesia" wskazówek. Nie będę pisał dalej bo nie uwierzysz jak piękny negatyw otrzymałem..
LD pisze: ↑09 maja 2021, 13:20
A zrobiłeś chociaż próbę jak to wychodzi czy tak dla zasady uważasz "kolesia" za ignoranta? A przeczytałeś do końca artykuł i jego stronę internetową? Tam wszystko jest wyjaśnione.
Wyobraź sobie że miałem FP4+ (4x5) i wywołałem w tanku, wg "kolesia" wskazówek. Nie będę pisał dalej bo nie uwierzysz jak piękny negatyw otrzymałem.
po co ten zaczepny ton? owszem, przeoczyłem fakt, że gość podał czasy dla wołania od N+1 do N-2 co dalej wprawia mnie w zdumienie szczegónie w zakresie od N+2 do N. niedoceniasz mojej łatwowierności, całe lata prenumerowałem "Fantastykę". wręcz przeciwnie, pisz dalej, wrzuć na zgodę jakiś kadr z tego pięknego negatywu. zawsze mogę się mylić, może to ma sens. ja najzwyczajniej w świecie potrzebuję przykładów, obrazki zawsze urozmaicają lekturę
dzięki. też to widziałem (ryłem jakieś 3h w sieci) podoba mi się to zdjęcie bialego muru z kulkami na tle drzew, wygląda trochę jak z XP2, nie przelewa się z żadnej strony. czas z Tri-X można by użyć, bo startowy jest taki jak HP5, ale jak na złość koleś naświetlał jako 200. będę musiał kupić rolkę wąskiego HP5 i popróbować jak Steve A. radzi. boraks się przyda, bo mi zlew w kuchni się przytyka wczoraj próbowałem gasić pożar sawanny w D-23 1+3 20' mieszany trzykrotnie i jest zdecydowana różnica w porównaniu do mieszania co minutę.
nie używałem wywoływaczy dubeltowych, więc nie chcę mędrkować, osobiście chyba bym spróbował testowo (wiesz kilka różnych scen, każda naświetlana od -2EV do +2EV) i wołał tak jak piszą w sieci, a potem wprowadzałbym modyfikacje.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
dokleje tutaj skoro juz o D-23..kiedy stosuje sie drugą kapiel, czemu ona słuzy? nie wszystkie przepsiy to uwzgledniają; w czesci B jest boraks..i nazwa takiego dwukapielowego to juz DD-23.. nie bardzo kumam