HP5+ @800 @1600
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
HP5+ @800 @1600
Koleżanki i koledzy, chciałbym się Was poradzić jak dobrze wywołać HP5+ (termin 2009 - od Hiszpana) w procesie forsownym. Mam 2 bardzo ważne negatywy świecone na 800 i 1600 (1600 ważniejszy), zależy mi żeby wyszły dobrze i dało się powiększyć wycinki. Mam do dyspozycji rodzinal, id11 i w17. Nigdy nie miałem potrzeby podbijać czułości tak wysoko dlatego pytam o Wasze doświadczenia.
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Muszę to dobrze wywołać, tam jest Brian May i Roger Taylor ustrzeleni na koncercieweesee pisze:jesli to hiszpańska partia z terminem 2009 to nie warto pchać, materiał jest zadymiony i przez pchanie to zadymienie wzrośnie

Na filmdev widziałem dość ładne hp5 w rodinalu 1:50, próbował ktoś? W stocku id11 wydaje mi się że będzie dość szaro i bez kontrastu.
Od jakiegoś czasu mam dokładnie to samo hp5 od hiszpana. Wszystko gotuję w ID11, 1:1 i podciągnięte na iso800. Czasy, temperatura , mieszanie...wszystko jak w ulotce ilforda. Skan przykładowy z minolty 5400, zeskanowane do "rawa". Jak zauważysz , dość mocno poszerzone szarości, neg wołany na "miękko" bo dla mnie daje to lepszy materiał wyjściowy do dalszej obróbki. Spróbuj tak wywołać swoje negi, 1:1 albo 1:3. Stocka sobie odpuść.Raffpsix pisze: W stocku id11 wydaje mi się że będzie dość szaro i bez kontrastu.