HP5+ 30,5m na ebay [zakup grupowy]
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Echh, ciut się pospieszyliśmy z tymi zakupami. Pan Hiszpan wystawił ponownie HP5plusy, tylko że z lepszym terminem.
http://www.ebay.pl/itm/ILFORD-HP5-PLUS-400-B-W-bulk-film-roll-100-ft-30-5-meter-Expired-5-2010-x1-ROLL-/380408924881?pt=UK_Photography_Film&hash=item5892238ad1#ht_1337wt_1272
http://www.ebay.pl/itm/ILFORD-HP5-Plus-400-B-W-Bulk-Film-Roll-100-ft-30-5-meter-Expired-3-2010-x1-Roll-/380408765471?pt=LH_DefaultDomain_186&hash=item5892211c1f#ht_2697wt_1471
http://www.ebay.pl/itm/ILFORD-HP5-PLUS-400-B-W-bulk-film-roll-100-ft-30-5-meter-Expired-5-2010-x1-ROLL-/380408924881?pt=UK_Photography_Film&hash=item5892238ad1#ht_1337wt_1272
http://www.ebay.pl/itm/ILFORD-HP5-Plus-400-B-W-Bulk-Film-Roll-100-ft-30-5-meter-Expired-3-2010-x1-Roll-/380408765471?pt=LH_DefaultDomain_186&hash=item5892211c1f#ht_2697wt_1471
i jest niezwykle uprzejmy. ponieważ potrzebowałem faktury na szpule, wystawił mi takową. zapomniał umieścić ją w paczce, zatem zeskanował wydruk z podpisem i pieczątką. okazało się że takiej mi nie przyjmą, zatem na własny koszt wysłał oryginał. serdecznie polecam!
oczywiście autora naszej akcji też samymi superlatywami można opisać
oczywiście autora naszej akcji też samymi superlatywami można opisać
czy już wołaliście to HP5+? ja wołałem w U+ i coś mnie się nie widzi. na dniach jeszcze spróbuję z D-76, bo nic innego pod ręką w tej chwili nie mam. no rodinala mam. tak czy siak, czekam na opinie.
pozdrawiam!
pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
nie jestem na tyle rozczarowany. wybacz.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 11:55 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
No ok. Ale w czym jest problem? Możesz pokazać jak ten negatyw wygląda? Przyznam, że kupiłem ten film specjlanie pod pewien projekt, który mi chodzi od jakiegoś czasu po głowie. Mało tego specjalnie kupiłem OM-1 (dzięki panbulimia) w ogóle nie miałem małego obrazka. Czeka mnie jeszcze zakup szkła i matwóki mam je na oku. Trochę mnie tym zmartwiłeś.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 12:51 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ILFORD HP5+ jest jednym z lepszych filmów małoobrazkowych w tej klasie czułości.
Test: 400ISO_filmtest
Test: 400ISO_filmtest
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 6 razy.
możliwe, że problem jest w mojej głowie. od kilku ładnych lat robię bowiem na neopanach i tri-x'ach. wydaje mnie się, że "maska" jest ciemniejsze, jakby lekko zadymiona. spróbuję szybko wystrzelać następną rolkę, którą mam zamiar wywołać w D-76 z ewentualnym dodatkiem KBr.
Pewnie nie masz czym zmierzyć, ale jak gęstość zadymienia i podłoża razem wzięte masz 0,4, a to bardzo ciemne jest. To nie ma się czym przejmować. Przynajmniej tak wychodzi w XTolu.
Utrwaliłem kawałek nie naświetlonego. Oczywiście nie wołałem go.
Ma 0,29D. Myślę, że jest ok.
I jeszcze jedno pytanie. Te Neopany i Tri-Xy, to 135, czy 120?
Utrwaliłem kawałek nie naświetlonego. Oczywiście nie wołałem go.
Ma 0,29D. Myślę, że jest ok.
I jeszcze jedno pytanie. Te Neopany i Tri-Xy, to 135, czy 120?
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 19:23 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
piszę ze zwłoką, bo nie patrzyłem tu.
tri-x'y i neopany to rzecz jasna 135., taki głupi nie jestem, żeby porównywać do 120.
a teraz wieści z pola boju. wywołałem w sumie w U+, D-76 i RHS. najlepiej chyba wyszło w D-76 (1:3), maska ciemna, ale kontrast lepszy niż w U+ (1:6). co do RHS (1:7) to muszę rzucić na skaner do podglądu, bo maska blada, ale i kadry cienkie. dziś postaram się wypstrykać jeszcze jedną rolkę, którą wrzucę do rodinala (1:50 lub 1:100).
--------------------------------------------------------------------
minęło 546165498215 strzałów znikąd.
zgodnie z obietnicą wywołałem wieczorem w rodinalu 1:50, wyszedł nadspodziewanie dobrze.
z tego co widzę film raczej trzyma czułość, poprawnie reaguje na konkretny wywoływacz. maska jak pisałem ciemnawa, ale strawna. jak będę miał chwilkę, wrzucę do holdera po pasku każdego egzemplarza i zeskanuję cyfrową stykówkę.
tri-x'y i neopany to rzecz jasna 135., taki głupi nie jestem, żeby porównywać do 120.
a teraz wieści z pola boju. wywołałem w sumie w U+, D-76 i RHS. najlepiej chyba wyszło w D-76 (1:3), maska ciemna, ale kontrast lepszy niż w U+ (1:6). co do RHS (1:7) to muszę rzucić na skaner do podglądu, bo maska blada, ale i kadry cienkie. dziś postaram się wypstrykać jeszcze jedną rolkę, którą wrzucę do rodinala (1:50 lub 1:100).
minęło 546165498215 strzałów znikąd.
zgodnie z obietnicą wywołałem wieczorem w rodinalu 1:50, wyszedł nadspodziewanie dobrze.
z tego co widzę film raczej trzyma czułość, poprawnie reaguje na konkretny wywoływacz. maska jak pisałem ciemnawa, ale strawna. jak będę miał chwilkę, wrzucę do holdera po pasku każdego egzemplarza i zeskanuję cyfrową stykówkę.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 08:25 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.