Sprzedam jak w tytule, dla mnie najlepszy 6x9 jaki kiedykolwiek stworzono, lekki, wszystko idealnie przemyślane, obrotowy back na poziom i pion, czy pochyły przód i tył. Aparat stan niemal idealny, włącznie z miechem, wszystko pracuje doskonale, żadnych luzów czy oznak zużycia, ledwie widać jakiekolwiek używanie, gdyż dbałem o niego w najlepszy sposób. Do tego aż 4 ograniczniki na sankach (dokupywałem) dla 4 obiektywów, aby móc szybko ustawić je na nieskończoność czy hiperfokalną. Dwie kasety 6x9, jedna stan idealny (jak nowa) z pudełkiem, druga znakomita (mała rysa na pokrętle).
W zestawie 5 obiektywów z płytkami.
3 apochromaty Goerz Red Dot Artar f9 - 8 1/4 cala, 6 cali i 4 cale w migawkach, szkła bez zarzutu, migawki pracujące bez problemów (mam dokładne zmierzone aktualne wszystkie czasy). Zainteresowanych zachęcam do poczytania o tych niezwykłych obiektywach, oryginalnie przeznaczone do repro (bardzo ostre) lecz używane przez fotografów krajobrazu. Warto dorobić osłony przeciwsłoneczne - miałem to zrobić, lecz nie zdążyłem.
2 obiektywy Triple Convertible Conley Anastigmat Series V f/6.3 - jeden 6 calowy (kryje 4x5) a drugi 7 calowy (kryje 5x7). Conley to obiektywy amerykańskie, odpowiedniki Protarów Goerza (podobnie jak Wollensak Series 1a) z formułą 4+4. Polecam poszukać w sieci zdjęć wykonanych nimi, wspaniałe do czerni i bieli w dawnym klimacie, łagodne przejścia tonalne, bardzo ostre od f/22 - najwięcej zdjęć wykonanych nimi widziałem u Jimiego Galli, niestety jego strona wygasła w 2019 roku, część z nich może być na Large Format Photography Forum. Migawki w pełni sprawne, szkła całkiem czyste jak na ponad stuletnie obiektywy - małe ryski i skazy widoczne pod lupą nie mające wpływu na zdjęcia - minimalna, prawie niewidoczna separacja przy brzegach co jest rzadkie dla tych obiektywów. Również pomierzone aktualne czasy.
Zestaw:
Aparat: równowartość $450
DWIE kasety: 1200 zł
TRZY Artary, od najdłuższej ogniskowej: 1400zł, 1300 zł, 1200 zł.
DWA Conley'e: dłuższy 700zł, krótszy 600szł.
GRATIS: 4 płytki + plecak LowePro AW w bardzo dobrym stanie.
Obiektywy mogę rozdzielić od zestawu jeśli znajdzie się kupiec/kupcy na dwa komplety.
[S] Horseman VH 6x9 + 2 kasety + 5 obiektywów
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ostatnio zmieniony 11 lut 2025, 20:33 przez renes, łącznie zmieniany 10 razy.
6x9
Znalazłem stronę z kilkoma zdjęciami zrobionymi obiektywem Conley Series V przez Jimiego Galli. Warto przeczytać też to, co pisze o nim. W tamtych czasach był najbardziej złożoną konstrukcją - jak Goerz Protar w formule 4+4 soczewki- a tym samym najdroższym sprzedawanym obiektywem.
https://web.archive.org/web/20191225175 ... onley.html
https://web.archive.org/web/20191225175 ... onley.html
6x9
Sprzęt można oczywiście obejrzeć u mnie (Warszawa) - to zresztą najlepszy sposób, by osobiście przekonać się w jak świetnym jest stanie.
Zainteresowanemu samym aparatem i kasetami sprzedam również wszystkie 9 płytek, wtedy obiektywy pójdą na ebay.
Zainteresowanemu samym aparatem i kasetami sprzedam również wszystkie 9 płytek, wtedy obiektywy pójdą na ebay.
6x9
Podbijam i zachęcam - w tym do obejrzenia u mnie sprzętu.
Jeśli ktoś myśli/marzy o formacie 6x9 to Horseman VH jest w mojej ocenie nie do pobicia, również przez Linhofa, nie mówiąc o Mamiya Press czy Graflexie, które także miałem. Do tego jest lekki. Kąty szersze niż 65mm można oczywiście także podpiąć z zagłębioną płytką.
Jeśli ktoś myśli/marzy o formacie 6x9 to Horseman VH jest w mojej ocenie nie do pobicia, również przez Linhofa, nie mówiąc o Mamiya Press czy Graflexie, które także miałem. Do tego jest lekki. Kąty szersze niż 65mm można oczywiście także podpiąć z zagłębioną płytką.
6x9
Rezerwuję.renes pisze: ↑06 kwie 2025, 11:19 Podbijam i zachęcam - w tym do obejrzenia u mnie sprzętu.