[S] Horseman VH 6x9 + 2 kasety + 5 obiektywów

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

renes
-#

Post autor: renes »

Sprzedam jak w tytule, dla mnie najlepszy 6x9 jaki kiedykolwiek stworzono, lekki, wszystko idealnie przemyślane, obrotowy back na poziom i pion, czy pochyły przód i tył. Aparat stan niemal idealny, włącznie z miechem, wszystko pracuje doskonale, żadnych luzów czy oznak zużycia, ledwie widać jakiekolwiek używanie, gdyż dbałem o niego w najlepszy sposób. Do tego aż 4 ograniczniki na sankach (dokupywałem) dla 4 obiektywów, aby móc szybko ustawić je na nieskończoność czy hiperfokalną. Dwie kasety 6x9, jedna stan idealny (jak nowa) z pudełkiem, druga znakomita (mała rysa na pokrętle).

W zestawie 5 obiektywów z płytkami.
3 apochromaty Goerz Red Dot Artar f9 - 8 1/4 cala, 6 cali i 4 cale w migawkach, szkła bez zarzutu, migawki pracujące bez problemów (mam dokładne zmierzone aktualne wszystkie czasy). Zainteresowanych zachęcam do poczytania o tych niezwykłych obiektywach, oryginalnie przeznaczone do repro (bardzo ostre) lecz używane przez fotografów krajobrazu. Warto dorobić osłony przeciwsłoneczne - miałem to zrobić, lecz nie zdążyłem.

2 obiektywy Triple Convertible Conley Anastigmat Series V f/6.3 - jeden 6 calowy (kryje 4x5) a drugi 7 calowy (kryje 5x7). Conley to obiektywy amerykańskie, odpowiedniki Protarów Goerza (podobnie jak Wollensak Series 1a) z formułą 4+4. Polecam poszukać w sieci zdjęć wykonanych nimi, wspaniałe do czerni i bieli w dawnym klimacie, łagodne przejścia tonalne, bardzo ostre od f/22 - najwięcej zdjęć wykonanych nimi widziałem u Jimiego Galli, niestety jego strona wygasła w 2019 roku, część z nich może być na Large Format Photography Forum. Migawki w pełni sprawne, szkła całkiem czyste jak na ponad stuletnie obiektywy - małe ryski i skazy widoczne pod lupą nie mające wpływu na zdjęcia - minimalna, prawie niewidoczna separacja przy brzegach co jest rzadkie dla tych obiektywów. Również pomierzone aktualne czasy.

Zestaw:
Aparat: równowartość $450
DWIE kasety: 1200 zł
TRZY Artary, od najdłuższej ogniskowej: 1400zł, 1300 zł, 1200 zł.
DWA Conley'e: dłuższy 700zł, krótszy 600szł.
GRATIS: 4 płytki + plecak LowePro AW w bardzo dobrym stanie.

Obiektywy mogę rozdzielić od zestawu jeśli znajdzie się kupiec/kupcy na dwa komplety.
Załączniki
Horsm 19.jpg
Horsm 18.jpg
Horsm 17.jpg
Horsm 16.jpg
Horsm 15.jpg
Horsm 14.jpg
Horsm 13.jpg
Horsm 12.jpg
Horsm 11.jpg
Horsm 10.jpg
Horsm 8.jpg
Horsm 7.jpg
Horsm 6.jpg
Horsm 5.jpg
Horsm 3.jpg
Horsm 1.jpg
Ostatnio zmieniony 11 lut 2025, 20:33 przez renes, łącznie zmieniany 10 razy.
6x9
renes
-#

I obiektywy:
Załączniki
Conley 3.jpg
Conley 2.jpg
Artar 5.jpg
Artar 4.jpg
Artar 2.jpg
Artar 1.jpg
6x9
renes
-#

Znalazłem stronę z kilkoma zdjęciami zrobionymi obiektywem Conley Series V przez Jimiego Galli. Warto przeczytać też to, co pisze o nim. W tamtych czasach był najbardziej złożoną konstrukcją - jak Goerz Protar w formule 4+4 soczewki- a tym samym najdroższym sprzedawanym obiektywem.
https://web.archive.org/web/20191225175 ... onley.html
6x9
renes
-#

Sprzęt można oczywiście obejrzeć u mnie (Warszawa) - to zresztą najlepszy sposób, by osobiście przekonać się w jak świetnym jest stanie.
Zainteresowanemu samym aparatem i kasetami sprzedam również wszystkie 9 płytek, wtedy obiektywy pójdą na ebay.
6x9
renes
-#

Podbijam i zachęcam - w tym do obejrzenia u mnie sprzętu.
Jeśli ktoś myśli/marzy o formacie 6x9 to Horseman VH jest w mojej ocenie nie do pobicia, również przez Linhofa, nie mówiąc o Mamiya Press czy Graflexie, które także miałem. Do tego jest lekki. Kąty szersze niż 65mm można oczywiście także podpiąć z zagłębioną płytką.
6x9
LD
-#

Post autor: LD »

renes pisze: 06 kwie 2025, 11:19 Podbijam i zachęcam - w tym do obejrzenia u mnie sprzętu.
Jeśli ktoś myśli/marzy o formacie 6x9 to Horseman VH jest w mojej ocenie nie do pobicia, również przez Linhofa, nie mówiąc o Mamiya Press czy Graflexie, które także miałem. Do tego jest lekki. Kąty szersze niż 65mm można oczywiście także podpiąć z zagłębioną płytką.
Rezerwuję.
renes
-#

Rezerwacja
6x9
LD
-#

Post autor: LD »

renes pisze: 06 kwie 2025, 22:36Rezerwacja