Salve,
Czy jest na forum ktoś kto wykonywał, lub chociaż miał okazję obserwować wykonywanie hologramu przez naświetlanie płyty zinterferowanym promieniem lasera? Obecnie ta technika jest już w zasadzie wymarła i chciałbym się dowiedzieć czy chociaż ktośkolwiej jeszcze się tym interesuje.
Hologramy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- morotegari
- -#
Hologramy
Miałem z tym do czynienia na laboratorium na politechnice 

Hologramy
morotegari, czyli jest ktoś kto co najmniej to widział 
Robiliście może rejestrację więcej niż jednego obrazu?

Robiliście może rejestrację więcej niż jednego obrazu?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
- morotegari
- -#
Hologramy
Na pewno nie, był to jeden obraz.
Niewiele obecnie pamiętam, musiałbym odszukać przebieg ćwiczenia
Dlaczego zainteresował Ciebie ten temat? Pytam z ciekawości, ponieważ sam zajmuję się laserami przemysłowymi i rzecz jest również dla mnie interesująca
Niewiele obecnie pamiętam, musiałbym odszukać przebieg ćwiczenia

Dlaczego zainteresował Ciebie ten temat? Pytam z ciekawości, ponieważ sam zajmuję się laserami przemysłowymi i rzecz jest również dla mnie interesująca

Hologramy
Dawno temu trafiłem na archiwalny odcinek Sondy o hologramach właśnie, i oczarowało mnie kompletnie 
Zdjęcie hologramu jest bez sensu, ale zobaczyć na filmie jak się zmienia...
Że można go rozbić w drobiazgi i z każdego kawałka nadal można oddtworzyć cały obraz, tak samo doskonały.
Ta technika wygląda zupełnie jak magia, jak się tym nie zaciekawić?
A poza tym hologram wykonuje się na zwykłej czarno-białej płycie fotograficznej- chyba wpasowuje się w tematykę forum

Zdjęcie hologramu jest bez sensu, ale zobaczyć na filmie jak się zmienia...
Że można go rozbić w drobiazgi i z każdego kawałka nadal można oddtworzyć cały obraz, tak samo doskonały.
Ta technika wygląda zupełnie jak magia, jak się tym nie zaciekawić?

A poza tym hologram wykonuje się na zwykłej czarno-białej płycie fotograficznej- chyba wpasowuje się w tematykę forum
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2020, 09:52 przez Imperitus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
- morotegari
- -#
Hologramy
Możesz przesłać link do tego odcinka?
Hologramy