Hasselblad A12 zle nawijam czy kaseta zepsuta?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

lukaszpiech pisze:No i wszystko jasne, jutro laduje delte 100, sam wywolam i sprawdze. Dzieki
Tylko jak juz bedziesz zostawial dodatkowe miejsce - to chyba jakas minimalna ilosc - tak jak koledzy mowili 2-3mm, bo inaczej czesc zdjecia wyladuje na papierze. :->
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

JaZ99 pisze:
weesee pisze:a wołasz sam czy w labie? jak w labie to raczej robota laboludka. filmówka łapie początek przy świetle.
Pomroczność jasna! Masz rację. Wycofuję, co wcześniej napisałem odnośnie uszkodzonego magazynku.
Ale o czym Wy piszecie? Przecież filmówka nie łapie za początek, tylko koniec filmu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

a włąsnie ze nie
rolkę dostaje i jak zaczyna ją odwijac ma najpierw ostatnią klatkę, ale nawija ją do kasetki labowej i na koniec tego procesu ma znów pierwszą klatkę i tu niestety ją psuje
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

nie przypuszczalem, ze lab ma az takie 'pole do popisu'. W takiej sytuacji rzeczywiscie lepiej bedzie nawinac dalej.

pzdr.
A.
Malfas
-#

no niestety
sam zastanawiałem się jak obejsc ten problem, kiedy myslałem przyszlosciowo o kolorku na za iles lat ( kiedy zaprzyjazniony człek prowadzil jeszcze swój zakład, latem go zlikwidowalismy i maszynka do c 41 stoi w stodole, moze ktos chce kupic, jeszcze sprawna :P )
jedynym i sensownym wyjsciem było by nadobycie takiej kasety jak maja w labie, a w zasadzie kazdej na szeroki film i samodzielne nawijanie do niej oraz doklejanie do konca filmu czegos... czegos co laboludek przylejałby do prowadnicy czy jak sie inaczej zwie ta wkładka którą ciagnie maszyna
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

lider

A nie wiedziałem, że sobie tak życie utrudniają. Przewijać film, żeby go przykleić do tego czegoś.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, 23:14 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Malfas
-#

no niestety, trzeba pozbyc sie papieru, to raz, a dwa ze kaseta jest mniejsza niz rolkę, ja tez nie wiedziałem az mi ów 77 letni znajomy pokazal kasetkę do sredniego
co ciekawsze to ta kaseta nie ma zadnej rolki, trzeba po prostu zwinąć film i przy okazji go nie porysować
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Malfas pisze:z tego wniosek jeden, jak to laboludek to trzeba nawinac film dalej niz strzałka, zeby laboludkowi zostal wiekszy kawałek filmu przed pierwszą klatką
ja tak robię i mi laboludek już nie zaświetla początku. dokładnie to przeciągam niewiele, coś około 1cm.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Soundman
-#
Kontakt:

Post autor: Soundman »

Tu macie film gdzie ludek też mówi o tym żeby zawinąć za strzałkę.

Kod: Zaznacz cały

http://www.youtube.com/watch?v=x7ZpUnWkmGg
ODPOWIEDZ