HAMA 1225 obcinarka - używa ktoś?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Czy ktoś używa tej obcinarki i może się podzielić opinią? Mam już dość cięcia filmów 135 na paski nożyczkami - zawsze krzywo, a potrzebuję uciąć dokładnie na krawędzi klatki, tak aby pasek mieścił się w całości w ramce skanera. Ja się ta obcinarka sprawdza? Nie porysuje filmu i pozwala uciąć tam gdzie chcemy?
To jest ta do ramkowania slajdów?
Jeśli tak, to kiedyś używałem i dawała radę.
Jeśli tak, to kiedyś używałem i dawała radę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tak to ta, używałem też kaisera, bo kaiser miał automat do zamykania ramek.
Obie robią to czego oczekujesz. Nie rysują i można dokładnie uciąć tam gdzie chcesz. Trzeba tylko wyczaić tę skalę jeżeli cięcie ma być przy krawędzi kadru, to musisz odpowiednio ustawić na znaczniku.
Obie robią to czego oczekujesz. Nie rysują i można dokładnie uciąć tam gdzie chcesz. Trzeba tylko wyczaić tę skalę jeżeli cięcie ma być przy krawędzi kadru, to musisz odpowiednio ustawić na znaczniku.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Ok, dzięki.J.A. pisze: ↑30 cze 2020, 09:24 Tak to ta, używałem też kaisera, bo kaiser miał automat do zamykania ramek.
- morotegari
- -#
Ja tej Hamy używam cały czas do cięcia filmów na 6-klatkowe paski. Sprawdza się znakomicie.
W komplecie powinna być jeszcze lupa, ale można się bez niej obyć.
Używam jej nieco inaczej niż J.A., tzn. nie używam skali. Patrzę po prostu na krawędź noża.
W komplecie powinna być jeszcze lupa, ale można się bez niej obyć.
Używam jej nieco inaczej niż J.A., tzn. nie używam skali. Patrzę po prostu na krawędź noża.
Właśnie o to chodzi. Film 120 zwykle ma dosyć szerokie odstępy między klatkami i nie ma problemu, ale do 135 już straciłem cierpliwość. Dzięki za opinię. Kupiłem.